Festivalul International de film Transilvania aduce in Romania filme de top

24 Mar 2003
Cea de-a doua editie a Festivalului International de Film Transilvania (Cluj, 23-31 Mai, 2003) va prezenta publicului, in cadrul sectiunilor festivalului, peste 50 de filme care s-au bucurat de un apreciat box-office international, cat si de succes din partea criticii.

Sectiunile TIFF se impart dupa cum urmeaza:

Competitie, dedicata regizorilor tineri aflati la primul sau al doilea film. Printre filmele selectionate deocamdata se numara: “Edi” (Polonia) – propunerea Poloniei pentru Oscarul celui mai bun film strain in 2003; controversatul “Getting My Brother Laid” (Germania), in care protagonistul are o fixatie pentru Dracula – Premiul FIPRESCI, Rotterdam 2002; “Tan de repente” (Argentina) – Leopardul de Argint si o mentiune pentru intreaga distributie la Festivalul de la Locarno, 2002.

Supernova, sectiune dedicata filmelor prezentate sau premiate in prestigioase festivaluri internationale, e dominata de productii britanice: “24 Hour Party People’’ de
Michael Winterbottom (Cannes, 2002), “Sweet Sixteen’’ de Ken Loach (Cannes, 2002) si controversatul “Magdalene Sisters” de Peter Mullan (Leul de Aur la Venetia, 2002).

Vedeta incontestabila a sectiunii Umbre (filme de groaza si fantastice) va fi ultima productie a regizorului japonez Hideo Nakata, “Dark Water” (distribuit in Romania tot de Independenta Film).

Pe linga sectiunile consacrate de anul trecut, TIFF propune citeva scurte grupaje dedicate filmului american independent, noului film francez (realizata cu sprijinul Institutului Francez din Bucuresti) si cinematografiei nordice.

Printre titlurile confirmate in aceste trei sectiuni se numara: “Love Liza” (SUA, cu Philip Seymour Hoffman in rolul principal), “Carnages” (Franta, cu Chiara Mastroianni), “101 Reykjavik” (Islanda, cu Victoria Abril) si “Okay”.

Sectiunea traditionala 3X3 ii omagiaza anul acesta pe regizorii Pedro Almodovar si Lukas Moodysson (Suedia), cei din urma fiind prezenti chiar cu ultimele lor opere: multipremiatele “Habla con ella”, respectiv “Lilja-forever” (filmat in Rusia si de pe soundtrackul caruia nu lipsesc fetele de la Tatu).

Festivalul International de Film Transilvania mai contine doua noi sectiuni-surpriza, ale caror nume si continut vor fi facute publice la inceputul lunii mai, odata cu selectia integrala a filmelor din festival.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells