Dustin Hoffman, la 75 de ani

de Ştefan Dobroiu în 8 Aug 2012
Dustin Hoffman, la 75 de ani

Uimitoarea carieră a lui Dustin Hoffman acoperă o nemaipomenită paletă de roluri, de la cele extrem de serioase până la mai recenta joacă din filme precum seriile Un socru de coşmar şi Kung Fu Panda. Ajuns la venerabila vârstă de 75 de ani, Hoffman are la ce se uita în urmă: ne uităm şi noi, iar mai jos poţi vedea câteva dintre titlurile cele mai celebre care îi punctează relaţia de mai bine de 45 de ani cu lumea filmului.

Dustin Hoffman a devenit o celebritate în 1966, când apare The Graduate, filmul semnat de Mike Nichols şi intrat pe locul 7 în topul celor mai bune 100 de filme americane compilat de Institutul American de Film. Povestea lui Benjamin Braddock, un tânăr absolvent de facultate care trebuie să-şi afle un scop în viaţă după ce-şi termină studiile, a devenit şi unul dintre cele mai de succes filme din punct de vedere financiar: dacă se ia în considerare inflaţia din ultimii 45 de ani, producţia este al 19-lea cel mai profitabil film din Statele Unite. Hoffman primeşte o nominalizare la Oscar, iar calea spre faima internaţională este deschisă, deşi mulţi comentatori ai vremii i-au criticat aspectul insolit din punctul de vedere al Hollywoodului. De fapt rolul din Absolventul şi viitoarele succese ale lui Hoffman se crede că au deschis accesul actorilor evrei care nu arătau "ca un star de cinema" (Dustin Hoffman are doar 1,66 m înălţime) spre producţiile importante ale cetăţii filmului.

Următorul succes al lui Hoffman a venit în 1969, când se lansează Midnight Cowboy, unica producţie interzisă minorilor din istorie care a reuşit să câştige Oscarul pentru Cel mai bun film. Actorul apare în rolul lui Ratso Rizzo, un fost puşcăriaş care-şi duce viaţa din mici înşelăciuni în New York. Este filmul de debut al lui Jon Voight, tatăl Angelinei Jolie, în rolul unui texan venit în metropola americană cu scopul de a deveni un bărbat întreţinut...

În Little Big Man, Dustin Hoffman interpretează acelaşi personaj de la adolescenţă până la vârsta de 121 de ani, dar, deşi foarte apreciat de critică, filmul nu a impresionat membrii Academiei americane şi primeşte o singură nominalizare la Oscar. Apare în filme cunoscute precum Who Is Harry Kellerman and Why Is He Saying Those Terrible Things About Me? şi Straw Dogs (remake-ul va apărea în cursul acestui an) în 1971, în Papillon în 1973 şi în Lenny în 1974, ultimul titlu aducându-i a treia nominalizare la Oscar în doar şapte ani.

Dar probabil că cea mai celebră producţie a vremii este All the President's Men, explorarea uneia dintre cele mai celebre investigaţii jurnalistice a tuturor timpurilor. Alături de Robert Redford, Hoffman interpretează rolurile celor doi jurnalişti, Carl Bernstein şi Bob Woodward, a căror investigaţie a dus la declanşarea scandalului Watergate şi, câţiva ani mai târziu, la demisia preşedintelui Richard Nixon. Urmează o serie de roluri mai puţin cunoscute, dar fiecare producător şi regizor de la Hollywood ştie deja că Dustin Hoffman este acel gen de actor în stare să iasă cu fruntea sus din orice interpretare, oricat de neobişnuită i-ar fi partitura.

Primul Oscar vine în 1980, pentru Kramer Vs. Kramer, filmul regizat de Robert Benton în 1979. Hoffman este Ted Kramer, un bărbat obsedat de muncă a cărui soţie, interpretată de Meryl Streep, îl părăseşte. Ted îşi creşte singur fiul şi începe un epuizant război juridic atunci când fosta soţie se întoarce şi vrea să câştige custodia. Hoffman este din nou nominalizat în 1983 pentru Tootsie, unde îl interpretează pe Michael Dorsey, un actor ce se travesteşte pentru a obţine un rol într-un serial de soap opera.

Anul 1987 vine cu cel mai mare insucces din carieră: Ishtar, în regia lui Elaine May, îl face pe Hoffman să împartă ecranul cu pe atunci popularul Warren Beatty şi frumoasa Isabelle Adjani. Cronicile dezastruoase şi eşecul răsunător la încasări au făcut ca filmul să nu fie niciodată lansat pe DVD în Statele Unite.

Dar păcatele se spală un an mai târziu, cu Rain Man, pe afişul căruia apare alături de Tom Cruise. Rolul savantului autist Raymond este probabil cel care-ţi vine cel mai uşor în minte când te gândeşti la cariera lui Dustin Hoffman: i-a adus actorului şi cel de-al doilea Oscar din carieră.

Anii '90 vin cu o schimbare de direcţie: actorul începe să se joace tot mai mult şi este atras de filme cu bugete mari, de la energicul Hook al lui Steven Spielberg, în care îl interpretează pe maleficul căpitan pirat Hook, la Outbreak, un film semnat de Wolfgang Petersen ce explorează ce s-ar întâmpla dacă o epidemie cu virusului Ebola ar izbucni într-un mic oraş american. În 1998 primeşte a şaptea nominalizare la Oscar pentru satira Wag the Dog.

Urmează mai multe roluri secundare din care probabil cel mai cunoscut este cel din Meet the Fockers, populara comedie a lui Ben Stiller, cu Robert De Niro într-un rol principal. Ultimul rol principal este în Mr. Magorium's Wonder Emporium, iar anul trecut l-ai putut auzi în Kung Fu Panda 2, în care îi dă voce maestrului Shifu.

Care este filmul tău preferat din cariera lui Dustin Hoffman?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
madia pe 8 august 2012 15:10
Dustin Hoffman are 75 de ani? Ce mai trece timpul...
Crist11 pe 8 august 2012 18:08
din păcate, dragă Madia, din păcate.
wildinthecountry pe 8 august 2012 16:30
rain man si tootsie
Crist11 pe 8 august 2012 18:08
all movie.
mihaigeniu pe 8 august 2012 17:43
in rain man mia placut cel mai mult;e un actor fabulos care a schimbat prejudecatile si superficialitatea Hoolywoodului
Barbaru pe 8 august 2012 17:43
indiferent de ce subiect a avut filmul,daca el a jucat eu l-am urmarit cu placere.
Crist11 pe 8 august 2012 18:08
Respect.
mihaelatb pe 8 august 2012 19:11
Papillon , All the President's Men, Kramer vs. Kramer , Tootsie , Rain Man , Hook , Last Chance Harvey .Ordinea este cronologica, nu afectiva!
sabinalin pe 9 august 2012 07:22
La multi si luminosi ani!
Rose pe 9 august 2012 09:39
Cel mai mult mi-au plăcut "Kramer vs. Kramer", "Rain Man" şi "Papillon".
alex_il_fenomeno pe 21 august 2012 12:53
nu arata de aceasta varsta ! il astept cu nerabdare in alte filme !
Theodor2011 pe 27 mai 2017 07:57
Actor clasic si de referinta in istoria Hollywood'ului. Unul dintre cei mai buni actori din toate timpurile, alaturi de alti actori de generatie, ca: Al Pacino, RDN, Jack Nicholson, Morgan Freeman, Anthony Hopkins etc.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells