« Înapoi la pagina festivalului

Cronică: Seniorii/Oldboys

de Ştefan Dobroiu in 5 Iun 2011
Cronică: Seniorii/Oldboys

E de ajuns să-i arunci o privire lui Vagn (Kristian Halken), ca să-ţi dai seama că nu se petrece prea mult în spatele privirii lui obosit-indiferente. La cei 55 de ani ai săi, Vagn nu prea are multe de aşteptat cu nerăbdare de la viitor, iar viaţa lui ritmată de hobby-uri inofensive nu are parte decât de o singură provocare socială: meciurile de fotbal cu echipa în care joacă de decenii. "Nu mă omorî", va zice el la un moment dat, "că trebuie să ajung la un meci", asta ca să vezi cât de străveziu este motorul care-i animă viaţa. Dar lucrurile se vor schimba când întreaga echipă pleacă în Suedia cu autocarul, pentru un amical cu alţi "seniori", iar Vagn este uitat pe drum într-o benzinărie...

Comedia lui Nikolaj Steen are atâta inimă, încât te şi miri că vine din recea Danemarcă, ţara cu cei mai fericiţi oameni din lume (Vagn nu se încadrează), dar şi campioană, paradoxal, în ceea ce priveşte cazurile de depresie şi sinucidere (hm, mai degrabă aici). Un favorit al publicului la marile festivaluri pe unde a ajuns (a luat premii de popularitate la Karlovy Vary şi Hamburg, dar la TIFF are toate şansele să piardă în faţa lui Verii/Primos al spaniolului Daniel Sánchez Arévalo), Oldboys este o combinaţie de amuzament şi emoţie care cu siguranţă va satisface toate gusturile.

Mare parte din umor vine dintr-o alăturare neobişnuită: singuraticul şi inofensivul Vagn vrea cu tot dinadinsul să prindă din urmă autocarul echipei sale, prin urmare acceptă să fie luat în maşină de John (Robert Hansen), un tânăr hoţ care, de-abia ieşit din închisoare, jefuieşte tot ce-i pică în cale. Principalul farmec al filmului este relaţia dintre cei doi protagonişti, unul conformist, inofensiv şi ezitant, dar riguros, celălalt de un optimist violent, dar dominat de haosul vieţii sale fără repere. Cei doi eroi vor ajunge cumva să vorbească o limbă comună şi, pe principiul vaselor comunicante, să se înveţe reciproc (şi implicit pe noi, spectatorii) nişte lucruri deştepte despre viaţă şi despre cum ar trebui să ţi-o trăieşti.

Nu te aştepta ca pe durata filmului să dai ochii peste cap, excedat de înţelepciunea regizorului (a scris şi scenariul), pentru că totul în Oldboys se petrece verosimil şi natural. Pe lângă cei doi protagonişti, delicioşi sunt şi Seniorii din titlu, nişte moşnegei pe care poate că nu i-ai suporta în viaţa reală, dar de la confortabila distanţă a marelui ecran, au o savoare fantastică. Nu dezvăluim cele mai simpatice momente din film: acestea vin în cascadă, luându-te mereu prin surprindere, pline de prospeţime. Una dintre favoritele noastre? Dubla înmormântare, una cu, cealaltă fără "mort"...

Dacă nu l-ai prins vineri, în prima zi a festivalului, poţi revedea filmul marţi, la Mănăştur Open Air, de la ora 22, sau duminică, 12 iunie, la Cinema Florin Piersic, de la 11 dimineaţa. Asigură-te că-ţi procuri bilete din timp, chiar merită!

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 7 iunie 2011 08:48
poate filmul , daca va avea priza la public , va rula in toate cinematografele din tara !

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells