Cronică: 2012 - ultimul film despre dezastre?

de Gloria Sauciuc în 14 Nov 2009
Cronică: 2012 - ultimul film despre dezastre?

O dată la 640.000 de ani, Pâmântul se aliniază cu alte planete ale sistemului solar, polii magnetici se schimbă şi cutremure izbucnesc în mai multe puncte de pe Glob, astfel incât scoarţa terestră se brăzdează cu mii de canioane ce înghit oameni şi clădiri deopotrivă. Anul 2012 este un astfel de moment, cel puţin în viziunea scenariştilor Roland Emmerich (care a semnat şi regia) şi Harald Kloser.

Care s-au documentat parcurgând tot felul de lucrări, mai mult sau mai puţin ştiinţifice, de la Apocalipsa 2012: O investigaţie privind sfârşitul civilizaţiei, a lui Lawrence E. Joseph, la teoriile fizicii solare contemporane şi credinţele mayaşe (data finală din calendarul mayaş fiind decembrie 2012). Extincţia rasei umane înghiţite practic de craterele deschise în scoarţa terestră oferă o ipoteză credibilă pentru scenariul lui 2012. Iar filmul este un spectacol vizual de la un capăt la celălalt. Cu toate acestea, producţia nu reuşeşte să aducă vreo contribuţie de substanţă filmelor cu şi despre cataclisme.

Cu toate acestea, nu-ţi va părea rău pentru banii pe care i-ai dat pe bilet. Este, în mod clar, un film de urmărit la cinema, care se achită onorabil de ceea ce a promis să fie - un film cu dezastre.

Practic, trei sferturi din această producţie de peste două ore vei vedea tot ce se poate întâmpla mai rău în materie de cataclisme: scoarţa terestră dezintegrându-se, nori de fum, apa înghiţind uscatul, poduri rupându-se, clădiri căzând, totul realizat incredibil de spectaculos, astfel încât filmul este, din punct de vedere vizual, irezistibil.

De data aceasta nu mai vin extratereştri (The Independence Day, The Day the Eath Stood Still), nici monştri uriaşi (Godzilla, Cloverfield), ci totul este un dat, alinierea planetelor nu mai poate fi oprită. Cu toate acestea, există un erou, John Cusack,  care îşi salvează cei doi copii, fosta soţie (Amanda Peet), şi pe viitorul soţ al acesteia, apoi o mare parte din omenire (din nefericire nu toată populaţia Globului) - veţi vedea voi cum. Emmerich bifează mai toate elementele specifice filmelor cu dezastre (printre ele distrugerea simbolurilor naţionale - statuia lui Iisus din Brazilia se năruie, Empire State Building, podul Golden Gate, Big Ben, Casa Albă, Turnul Eiffel), dar înscrie câştigător cu efectele speciale.

Practic vedem o aglutinare de fragmente din toate celelalte filme cu dezastre pe care le ştiam, în plus adăugându-se efecte speciale spectaculoase (munţii Himalaya aproape înghiţiţi de apă etc). Rezultatul? Ce vedem pare un fel de ultim film cu cataclisme. La cum distruge Emmerich Pământul şi la câte arată în film, practic nimic din ce va veni nu mai poate părea nou.

Emmerich încearcă să spună TOT. Asta ne ia ochii, ne hipnotizează, încât trecem cu vederea minusurile acestui obiectiv orgolios şi imatur al regizorului, dar şi părţile ilogice din scenariu şi faptul că Emmerich nu reuşeşte să se ridice peste clişeele genului.

Prin urmare, un film-spectacol pentru ochi, în timpul căruia suntem tranchilizaţi de efectele speciale.

Pe alocuri vom mai folosi batista, pentru că Emmerich te face să mai scapi şi câte o lacrimă, faţă în faţă fiind pus cu sfârşitul lumii.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Radu47hitman pe 14 noiembrie 2009 12:22
Dupa succesul care-l v-a avea acest film, vor mai fi inca multe de acest gen, astai realitatea, posibil chiar v-a fi continuare anume la acest film, ca toti acuma asa fac...
Burlan pe 14 noiembrie 2009 13:41
Realitatea bate filmu`.....asa ca atentie la neatentie...alege viata! :D
thu pe 14 noiembrie 2009 13:47
avand in vedere scriile si documentarele care s-au facut in acest sens trebuie luat in calcul si o asemenea chestia cu toate ca nasa spune ca populatia sa nu intre in panica sa creeat o isterie cu 2012 mult timp calendraul mayas se termina in 2003 acum a fost prelungit la 2012 cei de la nasa spun ca va continua si dupa 2012
Alexandra pe 14 noiembrie 2009 13:49
:) okay poi stie cineva cand apare filmul? daca nui deja aparut . Stiu ca luana asta sigur apare.
Wonka pe 14 noiembrie 2009 14:27
draga Alexandra , filmul o aparut ieri .
DJ91RDU pe 14 noiembrie 2009 14:56
l-am vazut si pot spune ca este superb !
RobyKoch pe 14 noiembrie 2009 15:02
Pe mine ma lasa rece filmele de genul asta, sunt niste filme comerciale, atat. Despre ce succese vorbiti voi, ca eu nu am auzit de asa ceva ? In opinia mea Roland Emmerich este un regizor slabut, superficial, abuzeaza de efecte speciale, pentru ca niciodata nu are un scenariu calumea de prezentat. Poate sa bata palma cu Michael Bay.
funk pe 14 noiembrie 2009 15:29
azi merg si yo l cinema sa il vad..ma astept l foarte mult din trailere pare superb
eghizunicu pe 14 noiembrie 2009 18:29
CUM POT SA VAD FILMUL
Reggio pe 14 noiembrie 2009 18:44
Nu cred ca am rabdare sa apara DVD si cred ca o sa ma duc cu prietena la cinema...
Din trailer ma astept la mult. Ma intereseza cel mai mult finalul, care va fi soarta planetei? ca aici nu vin extraterestii sa ne atace sau monstrii cu un stomac care cere din ce in ce mai mult. Astia pot fi invinsi, dar cum ar putea personajul principal sa impiedice alinierea planetelor, asadar sa impiedice distrugerea civilizatiei umane?

Lucyfer pe 14 noiembrie 2009 19:47
Cand va aparea varianta Dvd ?
bodoknut pe 14 noiembrie 2009 19:48
robykock - regizorul este unul de prima mana, este specializat pe acest gen de filme. pe sectorul lui cinematografic este cel mai bun. Pe partea de sf si drame e steven spielberg etc...nu poti generaliza performantele unui regizor fara sa cunosti catusi de putin activitatea sa cinematografica.
E parerea ta acum si nu incerc sa ti-o schimb.
Poate iti place twilight nush...
oricum filmul asta e asteptat de vreo 3 ani si cunoscatorii genului stiu de ce...
abia astept sa apara si in Constanta la cinema ca sa-l vad.

Radu47hitman pe 14 noiembrie 2009 19:59
DVD v-a aparea pe data de10 decembrie 2009, prezentat de catre «Columbia\Sony»

N-ar fi rau ca cinemagia s-a faca astfel incat la fiecare film sa stim cand v-a aparea DVD...

kensu pe 14 noiembrie 2009 21:30
or astept sa apara pe blu-ray sau ma duc la cinema sa-l vad daca apare mai repede la cinema la mine in oras ,desii am dubii
charity pe 14 noiembrie 2009 21:33
sunt de acord cu bodoknut..
koko_marla pe 14 noiembrie 2009 22:19
Acest film este si cred ca va ramane unul din cele mai tari filme din istoria moderna a cinematografiei . Cine nu recunoaste ca acest film este mai mult decat PERFECT ESTE UN FRUSTRAT SI UN MANELIST !!! Va recomand sa vedeti acest film la cinematograf.
mystic pe 14 noiembrie 2009 23:25
foarte tare filmul..la efectele pe care le are va recomanda sa-l vedeti la cinema :D...nu veti regreta..mi s-a parut f interesant si modul de combinare al actiunilor, gen prezicerea maiasa cu incalzirea climatica si arca....oricum,all in all e un film chiar foarte bun,un must see al lunii noiembrie :D
Anonimous pe 15 noiembrie 2009 00:56
Cei care nu stiu sa scrie corect romaneste pe-aici compun un adevarat "cataclism".
gurita pe 15 noiembrie 2009 11:16
am fost ieri la cinema si credeti-ma isi merita biletul , nu o sa va para rau ,cred ca este unul dintre cele mai reusite filme ..
iar efectele sunt foarte reusite asa ca fratilor mergeti sa il vedeti nu mai stati pe ganduri

Liviu- pe 15 noiembrie 2009 11:34
Inteleg eu ca o fi un film reusit din punctul de vedere al efectelor speciale, dar va rog frumos scutiti-va de penibilitatea unor comentarii de genul "Poate iti place Twilight" sau "este un frustrat si manelist". Nu stiam ca Emmerich a ajuns un fel de Kubrick, Kurosawa, Tarkovsky etc. de va permiteti astfel de comentarii...
funk pe 15 noiembrie 2009 12:33
filmul e tare l-am vaz l cinema...doar ca m-a enervat finalul..e tipic american..binele invinge raul pana l urma tot mai traiesc cativa...dar dak ar fi sa se intample asta in realitate..adevaru e ca murim toti..nu mai traieste nimeni..d aia e totusi un film dar fie..oricum e tare merita vazut sunt si cateva faze comice au ras toti din sala:))faza cu bentley-u e mortala:))
mrk pe 15 noiembrie 2009 12:44
bulshit american!
claudiu-daniel-lugoj pe 15 noiembrie 2009 14:58
Cu siguranta va fi bun acest film si este cel mai asteptat film el anului alaturi de Avatar.
robert pe 15 noiembrie 2009 17:31
deci am vazut azi filmu ...e bestial efecte de nota 10....dar e copie dupa arca lui noe ...sincer doar ca apar nave marine in loc de o arca simpla:P:P .....dar sincer merita
bodoknut pe 15 noiembrie 2009 19:17
LIVIU - vad ca nu intelegi anumite chestii. kurosawa , kubrick etc au fost si vor ramane in istoria cinematografiei, nu neg excelenta lor in lumea filmului, dar nu poti spune despre roland emmerich ca este un regizor slab, ce ai enumerat tu nu se poate compara cu ce am zis eu mai sus. nu poti compara merele cu perele pentru ca sunt cu totul altceva. Cum exista curente literare si artistice asa exista si in cinematografie genurile de filme. Cum ar fi sa comparam pe dan pita cu kubrick..nu ai cum sa faci asta. asa ca te rog sa nu mai ataci daca nu stii sa faci diferenta intre genuri, cat despre concluzia cu manelistii ai dreptate. nu era potrivita o astfel de catalogare a celor care nu gusta acest tip de filme.
Fiecare se uita si apreciaza ceea ce vede in functie de preferintele lui.
In fine...am vazut filmul si pot sa spun ca a fost superb, a avut tot ce-i trebuie. Clar nu e film care sa ia oscarul pentru cel mai bun film, dar pentru mine, in inima mea va ramane un castigator forever.
Ma intreb oare ce regizor va mai avea curajul sa abordeze un astfel de subiect. Practic filmul nu mai lasa nimic descoperit, toate se intampla in acest film, nu cred ca in viitorul apropiat se va ma face un film tematic de acest fel. Subiectul a fost epuizat, consumat si devorat de catre regizor si de catre spectatori.
Bravo Roland nici de data asta nu m-ai dezamagit!
Chiar trebuie sa vedeti acest film la cinema, e prea bogat in efecte ca sa-l vedeti pe un monitor sau videoproiector.

Liviu- pe 15 noiembrie 2009 20:43
Aia au fost si vor ramane, Emmerich poate e, dar nu va ramane. Ca e un regizor slab nu spun, poate doar mediocru. Comparatia curente literare/genuri de film e una nefericita. Poate cum existe curente literare exista curente cinematografice si cum exista genuri literare exista genuri cinematografice. In plus arta nu are varsta, dar asta e alta treaba ca nu se poate alatura numele Emmerich acestui cuvant. Cat priveste filmul in cauza nu ma pot pronunta pentru ca abia in cursul saptamanii urmatoare il voi vedea. Oricum ma astept la un scenariu stupid, mai ales dupa ce am vazut cele 5 minute lansate cu ceva timp inainte de aparitia filmului. Cat de buna e regia nu stiu, dar cand scenariul e slab nici nu mai conteaza si scenariul e scris tot de Emmerich. Sper sa fie distractiv totusi, cu toate posibilile hibe legate de regie si scenariu.

Si am sarit peste ce ziceai in primul mesaj. Pe ce sector cinematografic ar fi Emmerich cel mai bun? Blockbustere cu multe efecte speciale, dar fara pic de substanta? Sau doar pe filme despre sfarsitul lumii, dar fara pic de substanta? Iar in ceea ce priveste afirmatia despre Spielberg nu mai comentez....

Kalrak pe 15 noiembrie 2009 20:53
Sunt curios dupa 2012 (anul, nu filmul) cum o sa mai reuseasca sa trimita planeta la pieire, cobesc cam mult, a fost anul 666 anii 1999, 2000, a fost 2006 cu a lui 06.06.06 se dusa si 2009 cu al lui 09.09.09, vine 2012, dar parca vad ca in pod/pivnita la michael jackson o sa gaseasca niste manuscrise ale lui nostradamus sau ale lu fiuso in care spune ca se insela in cele precedente :|
alinastan85 pe 15 noiembrie 2009 21:10
Am fost la filmul 2012. Bestial filmul, am stat intr-un suspans continuu, merita vazut.
eu pe 16 noiembrie 2009 08:05
l-am vazut aseara, e specaculos, merita banii
basileus2012 pe 16 noiembrie 2009 10:41
EU...nu am vazut inca filmul dar doresc sa spun ca, dincolo de preziceri, nostradamusi, maiasi si alte asemenea exista o realitate stiintifica cat se poate de reala privitoare la ciclicitatea evenimentelor catastrofice de proportii pe terra si...din pacate eventualitatea prezentata in film nu este pura fictiune...Abia astept sa-l vad fiindca in Constanta nu ruleaza inca. Am toata increderea in Roland Emerich,jos palaria pentru efectele speciale unice .
de la cine? pe 16 noiembrie 2009 12:24
bai copi 2012 nu e doar un film , o sa fie realitate ,o sa vedeti
funk pe 16 noiembrie 2009 12:43
cu privitor l ceea ce s-a intampalt in film si ce se poate intampla in realitate...suntem multi dar yo nu is unu dintre ei..care nu cred .in asemenea chestii si nu trebui judecati e normal..dar privitor l fillm voi aduce aici ctva dovezi...nasa a gasit in 1983 o planeta..i-a dat numele d nibiru sau planeta x acum ea se vede din emisfera sudica din 2011 ea se va vedea d pe tot globull..nasa nu a spus desp ea si neaga..in 2012 aceasta planeta se aliniaza si se pune intre noi si soare..va fi ca un nou soare ziua vom vedea soarele si planeta respectiva..din acel moment apar exploziile solare si tot ceea ce se mai intampla in film..se inverseaza polii si asa mai departe..asta e dovedit stiintific insa dak e s fie cva o s fie ca in film guvernul american sau nasa nu o s spuna l oameni in nici un caz..s nu produca panica..asta pana in ultimul moment..si inca o dovada mai mult decat concludenta..tot dfin film dar si privitor l realitate filmul incepe cu eruptia vulcanului yelowstone...vulcanul yelowstone in realitate a intrat in zona rosie..adik orice impuls..orice cva..il poate face s erupa.vor muri milioane d oameni..oare nasa ce poate spune desp toate astea care is dovezi???
gata pe 16 noiembrie 2009 14:49
deci pamintul o ia razna. tipul - john cusack isi ia familia si incearca sa o taie prin los angelesul facut praf (vezi trailerul)
ajunge la un aeroport de unde pleaca spre china(un nebun îi da un pont si o hartă - (Woody Harrelson), unde se construiau nişte arce(conducatorii lumii stiau de ce se va intimpla si construiau arce, in acelasi timp vindeau locuri pentru cei cu lovele 1 miliard de euro locul)
cu ajutorul unui chinez ajung si ei pe o arcă
end of story
pamântul îşi revine....

cea mai tare fază...... Engine....Start. :)

marius pe 16 noiembrie 2009 15:51
O mare dezamagire filmul asta...
marius pe 16 noiembrie 2009 15:52
un final stupid.......
marius pe 16 noiembrie 2009 15:54
dar ma rog.....asta e parerea mea....
combo pe 16 noiembrie 2009 19:43
un film foarte bun cu multe efecte speciale. Desi actorii nu exceleaza actiunea este palpitanta si interesanta. filmul merita intr-adevar vazut!
koko_marla pe 16 noiembrie 2009 20:18
Vad ca aici isi dau cu parerea numai critici si cunoscatori in materie de cinematografie . A-ti fost si voi sau macar sunteti in cunostiinta de a sti ce gusta si consuma un american de rand la cinematograf . Aceste filme sunt cele mai vazute in toata lumea. DESTEPTARETILOR ce sunteti . Astia ca '' bodoknut '' sau '' liviu '' care vad filme doar la in fata unui calculator sau intr- o sala mediocra de cinematograf la reducere , sunteti penibili sa vb despre regizori sau scenarii din filme . eu cred ca voi sunteti gay si nu stiti cum sa va intalniti . Bafta si la multe filme INDIENE baieti .
vita22 pe 16 noiembrie 2009 23:17
Nu mi-a placut acest film.Efectele speciale sunt super insa nam simtit tensiunea apocalipsei in timpul vizionarii acestuia.
stefania_filip pe 16 noiembrie 2009 23:26
frumos film,frumos realizat...dar....finalul...cam dezamagitor!
moima pe 16 noiembrie 2009 23:43
radu47 du-te tati si fa nani k esti foarte obosit
moima pe 16 noiembrie 2009 23:47
pai daca nu va placut filmul, si stiati k nu va place genul acesta de filme de ce p.l.m. va-ti mai dus la acest film. lasati fanii genului de efecte speciale sa comenteze. mergetzi acasa si va uitati pe acasa sau Zero tv k este mai interesant pt. voi.
Earthterror pe 17 noiembrie 2009 23:32
genial filmul nu pierdeti vremea cei care au acces la movieplex-uri :) mergeti cu incredere :) merita
Roxana pe 22 noiembrie 2009 13:38
Cand ruleaza, si in ce cinematografe din Bucuresti este?
corry pe 23 noiembrie 2009 17:29
lam vazut aseara in mall a fost super smecher filmul cel mai tare:*:P**:*::
Nasolul pe 23 noiembrie 2009 19:14
un film ca toate filmele comerciale...nici prea prea nici foarte foarte...se putea mai mult:)
Mircea pe 23 noiembrie 2009 20:41
Dezamagitor !!!
Mi se pare ca in goana dupa "mai mare, mai catastrofic, mai..., mai...", Emmerich&Co. au cam inceput s-o ia razna. De ce ? O sa detaliez in cele ce urmeaza.

Desi cel mai vechi film apocaliptic al lui Emmerich, "Independence Day" mi se pare de departe cel mai bine realizat. Nu zic ca nu are scapari (explozia din tunel ar fi trebui sa absoarba tot aerul, dar nu s-a intamplat asa), dar inca ma uit cu placere la el. Pur si simplu pentru ca nu ma "lovesc" gafele de pe ecran.

A urmat "The Day After Tomorrow" care - cu exceptia finalului care mi s-a parut din cale-afara de siropos si optimist, a fost ok.

Si ajungem si in zilele noastre la 2012. Cand am vazut primul trailer, am fost entuziasmat. Dupa care a aparut trailer-ul de 5 minute cu fuga catre aeroport cu limuzina si am inceput sa fiu mai rezervat. Pe moment, am zis ca este efectul Final Destination 4 pe care il vazusem de curand. Dar ieri am fost la cinema si am vazut filmul. M-am ingrozit de ce porcarie poate sa fie. Cu ce am ramas de pe urma lui:
- cea mai potrivita masina pentru o fuga dintr-un oras lovit de cutremure nu este un SUV, nici un Jeep suprainaltat, nici un Smart, ci o limuzina de 10m lungime, care nu are absolut nici o problema cu garda la sol, atunci cand trebuie sa traverseze un zgarie-nori in cadere.
- dupa doar doua ore de cursuri, oricine poate sa ridice un avion de la sol, in mai putin metri decat este necesar aparatului. Aceasta experienta ne va ajuta sa ridicam de la sol si un Antonov-225 (cel mai mare avion cargo din lume) in cateva sute de metri (desi "fraierii" astia de pe wikipedia sustin ca ar fi nevoie de 3.5km pentru aceasta).
- in cazul unui cutremur cu surpari de teren, ne putem vedea nevoiti sa evitam metrourile care pica peste avionul nostru aflat in zbor.
- am vazut si un pic din Titanic in acest film, cu o singura modificare - rolurile lui Kate si Leo sunt luate de un duo de octogenari, cantareti de jazz.
- in anul de gratie 2012, calitatea produselor chinezesti ajunge sa fie pe deplin cunoscuta - arcele lui Noe "doar de chinezi puteau fi facute".
- o Arca a lui Noe care adaposteste cateva sute de mii de pasageri + cargo este alimentata de motoare diesel (cand pornesc, se arata mandre hornurile pe care iese fum), iar aceste motoare se descurca atat de bine, incat navele parca ar fi niste Porsche-uri pe circuit. Astia nu au auzit oare de energie nucleara ?!?!

Cam astea ar fi cele cateva idei care mi-au ramas pe creier...

Concluzia: puteti vedea filme mult mai bune pentru banii astia.

alphaville pe 12 decembrie 2009 13:42
Ideea este una... apocaliptica, dar posibila. as putea spune eu chiar cred ca merita. Vasi, tu l`ai vazut la cinema ca sa poti spune asta ? crede`ma, are tot ce ii trebuie unui film de genul lui. Bineinteles, nu ne putem astepta tuturor sa le placa, dar din punctul meu de vedere, MERITA vazut la cinema.
nemonavicusrino pe 12 ianuarie 2010 21:52
Ma alatur celor cu pozitie rezervata ssau negativa. Desi sunt adept fervent al teoriei ca in curind rasa umana se va narui, datorita prostiei ei coplesitoare, imoralitatii si a altorprobleme, in nici un caz filmul asta (l-am vazut , nu vorbesc pe nevazute) este destul de slabut, ca sa nu zic dezamagitor. Dupa cum spunea , de bani astia poti vdea filme mult mai bune, iar timpul pierdut l-ai fi putut folosi mult mai bine pe altceva
Radu1711 pe 13 aprilie 2010 08:38
nu o sa fie ultimul film despre dezastru, o sa mai fie si altele
otonis pe 3 decembrie 2010 00:18
Mai degraba-i un film DEZASTRU. Varza ! Schimbarea polilor nu se face peste noapte, nici macar intr-o viata de om, sa nu mai spun ce prestatie de cakt au avut "actorii" aia sec. hand. Si cand ma gandesc cat asteptasem fimul, si ce entuziasmat ocupasem un loc in sala. Penal !!
alex_il_fenomeno pe 28 august 2013 18:56
A fost ok, in comparatie cu celelalte filme 2012, chiar daca nici stralucit nu s-a reusit...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells