« Înapoi la pagina festivalului

Ce filme vedem la Veneţia?

de Ştefan Dobroiu in 24 Iul 2012
Ce filme vedem la Veneţia?

Ieri aflam cu bucurie că O lună în Thailanda, debutul în lungmetraj al lui Paul Negoescu, a fost inclus în competiţia secţiunii Settimana Internationale della Critica. Tot zilele acestea am aflat că The Reluctant Fundamentalist al regizoarei Mira Nair (câştigătoare a Leului de Aur în 2001 cu Monsoon Wedding). Selecţia oficială se va anunţa joi, pe 26 iulie, în cadrul unei conferinţe de presă prezidate de noul director al festivalului, Alberto Barbera, dar până atunci să trecem în revistă principalele posibilităţi în materie de premiere mondiale în cadrul evenimentului găzduit de insula Lido.

Acum câteva săptămâni Barbera anunţa că numărul de filme de anul acesta va fi mai mic decât la ediţiile anterioare, pe principiul "puţin, da' bun". Acest detaliu nu poate decât să ne bucure, căci Veneţia devenise în ultima vreme aproape impracticabilă: prea multe filme selectate şi, la trei luni după Cannes, aveai uneori impresia că la Veneţia ajungea doar ce mai rămăsese din recolta de producţii a anului. Nu la fel par a sta lucrurile în 2012...

Cei de la indiewire au trecut în revistă posibilităţile de anul acesta, iar primul titlu pomenit în analiza lor este The Master, cel mai recent film al lui Paul Thomas Anderson şi producţie cu atât mai interesantă cu cât reprezintă revenirea la cinema a lui Joaquin Phoenix. În centrul atenţiei este Philip Seymour Hoffman în rolul unui intelectual ce pune bazele unui cult. "Cariera" sa religioasă este privită prin ochii omului său bun la toate, interpretat de Phoenix.

Şi noul film al lui Terrence Malick, după câştigarea Palme d'Or-ului anul trecut, este în cărţi: titlul filmului este To the Wonder, iar pe afiş se regăsesc Ben Affleck şi Rachel McAdams. Ben Affleck ar putea veni la Veneţia cu Argo, fără îndoială unul dintre cele mai interesante noi proiecte ale anului şi cu siguranţă un concurent puternic la Oscarurile de la anul. La fel stau lucrurile şi cu Anna Karenina, ecranizarea lui Joe Wright după romanul lui Lev Tolstoi, cu Keira Knightley în rolul titular şi Aaron Johnson şi Jude Law în cele ale amantului, respectiv soţului celebrei eroine.

Şi Brian De Palma s-ar putea întoarce pe Lido cu Passion, care a făcut deja vâlvă după publicarea unei fotografii cu Rachel McAdams sărutând-o pe Noomi Rapace, iar François Ozon ar putea reveni cu Dans la maison. Nicolas Winding Refn, care a luat lumea pe nepregătite cu Drive, are o şansă cu Only God Forgives, tot cu Ryan Gosling în rolul principal, iar Manoel de Oliveira, în vârstă de 104 ani, şi-ar putea bate propriul record de cel mai în vârstă regizor prezent vreodată în competiţia unui festival. Filmul său se cheamă Gebo et l'ombre şi le are pe afiş pe legendarele Claudia Cardinale şi Jeanne Moreau.

Bineînţeles, jocurile din culisele unui festival de asemenea anvergură sunt foarte complicate, mai ales de când festivalul de la Toronto îi face Veneţiei o concurenţă puternică. Printre premierele europene aşteptate se mai află Pieta al lui Kim Ki-duk, Viaţa lui Pi de Ang Lee, cel mai recent film al recent oscarizatei Susanne Bier etc.

Cu sprijinul

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 10 august 2012 12:30
sa speram ca majoritatea vor ancora si in Romania .
wildinthecountry pe 25 august 2012 12:17
Only god forgives..oh da

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells