Căpitanul America: prima cronică!

de Ştefan Dobroiu în 23 Iul 2011
Căpitanul America: prima cronică!

Prin amabilitatea distribuitorului român, Cinemagia a văzut Căpitanul America: Primul Răzbunător cu două săptămâni înainte de premiera românească şi-ţi spune la ce să te aştepţi (am văzut noi şi Cowboys & Aliens, dar despre el nu avem încă voie să scriem). Ei bine, te poţi aştepta la ceva spectacol de la acest al cincilea film din Universul cinematic Marvel (după cele două Iron Man, Thor şi cel mai recent The Incredible Hulk), la un erou carismatic şi la o foarte vizuală călătorie în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Probabil că ştii deja povestea, dar îţi mai descriem o dată premisele: îl avem pe timidul Steve Rogers (tot Chris Evans, dar transformat într-un pişpirică scund şi slăbănog), un tânăr bolnăvicios, dar cu inimă atât de mare, încât ţine morţiş să se înroleze în armata SUA şi să pună umărul la salvarea lumii de flagelul nazist. Respins de cinci ori de medicii armatei, perseverenţa lui Steve îi atrage atenţia doctorului Erskine (Stanley Tucci, excelent ca de obicei), inventatorul unui ser ce l-ar putea transforma în soldatul perfect. Asta se şi întâmplă, Steve devine Căpitanul America, iar prima sa misiune este cât se poate de periculoasă: trebuie să-l anihileze pe Johann Schmidt (Hugo Weaving, într-un nou rol negativ), şeful diviziei de arme avansate a lui Hitler şi posesor al unui anumit obiect ocult ce permite crearea unor dispozitive atât de distrugătoare încât ar putea anihila pe oricine îi stă în cale.

Ritmat de muzica lui Alan Silvestri, Căpitanul America: Primul Răzbunător are suficientă energie ca să nu te plictisească deloc (ţine peste două ore), dar poate n-ar fi o idee bună să te aştepţi la un film de calibrul primului Iron Man. Blockbusterul regizat de Joe Johnston sună mai degrabă ca o introducere la The Avengers, producţia Marvel care se filmează în prezent şi care la anul ni-i va arăta laolaltă pe Thor, Hulk, Iron Man şi alţi câţiva, în luptă cu un inamic încă necunoscut. Totul pare prea simplu în Primul răzbunător, lucru ciudat având în vedere cât de inegale sunt forţele aflate în conflict: armele lui Schmidt (apropo, Hugo Weaving arată pur şi simplu neinspirat în forma sa de Red Skull) distrug totul în cale, dar nu şi scutul lui Steve, naziştii sunt întotdeauna mai numeroşi, dar mor la primul bobârnac, ceea ce taie mult din tensiune.

Chiar dacă nu are miză, filmul câştigă surprinzător de mult datorită lui Chris Evans, foarte carismatic în rolul titular. Cel puţin la început, înainte ca lui Steve să i se administreze serul, personajul este pur şi simplu delicios: exemplul perfect pentru vorba aceea cu "nu haina îl face pe om". Săritor şi atent, modest şi perseverent, Steve Rogers îţi aduce aminte că prima impresie nu ar trebui să conteze şi că în spatele unui ambalaj neatractiv se poate ascunde ceva magnific. După, Steve Rogers este Căpitanul America şi atât: aleargă, trage cu arma, dă de-a azvârlita cu scutul şi cam atât, personajul îngheţând (la propriu şi la figurat) în forma sa perfectă...

Ce va plăcea foarte mult la aventurile Căpitanului? Aspectul lor! Această călătorie în trecut este excelent realizată, îmbinând aerul retro cu un suflu foarte modern, o combinaţie foarte inspirată ce-l va uimi de câteva ori pe spectator. Ştii încontinuu că te afli în anii '40, dar scenografii şi specialiştii în efecte speciale deraiază frecvent, inventând fel de fel de dispozitive care cu siguranţă o să-ţi ia ochii. De la costumul Căpitanului la scutul lui, de la motocilete la trenuri, de la pistoale la cumplitele arme inventate de Schmidt, totul îţi lasă impresia că te afli într-un trecut alternativ, iar efectul este cât se poate de captivant.

Atenţie, stai şi la genericul de final pentru a vedea ultima secvenţă! Chiar dacă va trebui să aştepţi şapte sau opt minute, merită, pentru că vei avea ocazia să arunci o privire înspre The Avengers, filmul a cărui lansare în România este programată pe 4 mai 2012.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Crist11 pe 23 iulie 2011 22:42
Eu unul abia astept sa-l vad.
Imi plac foarte mult filmele cu super eroi. :D

GandalfTheWhite. pe 23 iulie 2011 23:54
Mi-a placut in filmul de prezentare al filmului cand s-a aruncat dupa grenada =)) .
Bayard pe 24 iulie 2011 00:09
Hm, cronica asta confirma ce credeam despre film.... ca nu este nimic special. Supereroul in sine este foarte plictisitor... puteri putine, naiba... daca nu esti american nu prea are cum sa-ti placa un erou imbracat in steagul statelor unite :)). Pe langa asta.... dusmanii lui sunt iarasi nazistii, o tema atat de invechita si atat de des folosita ca a devenit de-a dreptul agasanta. Thor o sa ramana fara discutie cel mai bun film cu supereroi al verii....
Kai pe 24 iulie 2011 13:23
pentru prima dat sunt de acord in totalitate cu tine...chiar daca Thor era si el un nordic (la fel cum Steve Rogers este american) , zeul avea puteri,trecea printr-o transformare drastica devenind prin propriile forte un erou nu printr-un miracol (Captain America printr-un experiment) . Practic singurele puteri ale lui Captain America sunt "inaltimea si masa musculara" (cea din urma putand fi rezolvata in ziua de azi fara a face vreun experiment) si sa nu uimtam de "gadget-ul" sau (scutul)...Thor desi nu avea ciocanul era destul de puternic si pe Pamant...o sa vizionez acest film cu speranta ca Red Skull sa nu dezamageasca
legiune pe 25 iulie 2011 19:14
@Kai Captain america avea mai multe calitati decat inaltimea care nu era nimic iesit din comun si masa musculata care la fel ... urmareste filmul si desenele animate sa nu mai spunem de benzile desenate.
HB pe 24 iulie 2011 10:18
Clar Bayard,bine spus Thor e cel mai bun film cu supereroi al verii
Sorin87 pe 24 iulie 2011 12:12
EU CRED CA AMBELE FILME SUNT FOARTE BUNE SI THOR SI CAPTAIN AMERICA
legiune pe 25 iulie 2011 19:02
previzibil.
legolas05 pe 24 iulie 2011 12:22
abia astept sa il vad
xerses pe 24 iulie 2011 12:25
Nu prea stiu prea multe despre acest erou asa ca il voi urmari.
Manusa pe 24 iulie 2011 13:45
Cred ca o sa fie super filmul, abia astept sa-l vad.
anaelena pe 24 iulie 2011 14:14
de vazut!
ylyutza pe 24 iulie 2011 14:25
in prima zi o sa merg sa il vad,va fi super tare
Ra7ul pe 24 iulie 2011 17:41
Abia astept sa vad filmul,suna foarte interesant si sper sa fie un mare succes.
Dragomara pe 24 iulie 2011 20:28
Ok, deci nu mă uit. Mulţumesc!
legiune pe 25 iulie 2011 19:15
Faci o mare greseala daca nu o sa vezi filmul. Uitate si fati singura o opinie.
alex_il_fenomeno pe 25 iulie 2011 11:40
suna bine , intr-adevar ! sigur este un film care nu merita ratat !
legiune pe 25 iulie 2011 19:11
Un film de gen carre trebuie vazut in mod obligatoriu, personajul este foarte bine conturat, nu sau facut exagerari pe caracterul acestuia cum au fost in Green Lantern.
Prezenta feminina a fost foarte bine conturata, realistica si a prins bine comportamentul vremii. De mentinit aici este ca sau evitat in mod intentionat scenele picate sa le spune asa din motive destul de clare cum ar fi audienta celor de varste mai mici.
Este un film peste ce au mai aprut pana acum cu excemtia lui Batman, fani stiu ce vorbesc.
@Bayard in Thor sau evitat cateva elemente din caracterul personajului prin care sau simtit lipsa acestora facandul putin mai credibil si mai convenabil politic ... chiar actiune din film este sub cea din captain america.
Ca efecte speciale amandoua au stat bine.
Oameni uni mergeti si vedeti filmul

TheSmasher pe 29 iulie 2011 09:06
slabut film , si pe alocuri foarte plictistor, faza cu cpt america la inceput e chair penala ,aproape sa vedea cat de mult l au suptiat pe rogers.
green lantern si thor sunt mult mai bune decat cpt america ( de remarcat faptul ca este sponsorizat de Stark senior.
una pesta alta cred ca o sa dea cu batu in balta cand vor lansa cpt america+Iron man +thor
dar vom vedea

keanu24 pe 30 iulie 2011 14:11
am fost dezamagit si de thor si de green lantern in care ar fi avut posibilitatea sa faca un film de referinta pentru supereroi, dar au ramas la aceleasi clisee gen top gun iar thor mi s-a parut bunicel pana au ajuns pe pamant acolo parca a devenit power rangers, total absurd avand in vedere potentialul celor doua filme
cred ca si captain america o sa fie la fel de mediocru

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells