365 de Revelioane, pentru tineri

de Ştefan Dobroiu în 18 Feb 2012
365 de Revelioane, pentru tineri

Paul Negoescu are doar 27 de ani şi joi noaptea a terminat filmările la primul său lungmetraj, 365 de Revelioane. Povestea unui tânăr (Andrei Mateiu, foto) care, în noaptea dintre ani, se desparte de prietena sa şi aleargă după o fostă iubită, fiind convins că ea e femeia viselor sale, ar putea îndepărta publicul de la filmele de la Hollywood, invitându-l la o premieră autohtonă cu acest subiect familiar.

Cunoscut pentru scurtmetraje selecţionate la festivalul de la Berlin şi nominalizate la premiile Academiei europene de film, Negoescu a avut parte de aventuri la trecerea la lungmetraj. Cum acţiunea filmului său se petrece în noaptea de Revelion şi a început filmările în luna decembrie, când nu era pic de zăpadă în Bucureşti, ninsoarea care paralizează o mare parte din ţară în ultimele săptămâni i-a îngheţat şi lui filmările. La întâlnirea cu Cinemagia, Negoescu era în clubul Fabrica, aşteptând cuminte, alături de actori şi întreaga echipă, ca ninsoarea să înceteze. Cu bugetul aproape terminat şi termenul limită de trimitere a filmului la Cannes tot mai aproape, Negoescu avea nevoie să filmeze chiar atunci, altfel ar fi fost nevoit să amâne indefinit ultimele două secvenţe rămase din 365 de Revelioane.

Dar iată că norii au ţinut cu tânărul regizor şi au decis să se răzbune peste alte sate. De-abia atunci lucrul a putut începe, iar o parte din sarcinile echipei s-au învârtit tot în jurul zăpezii: niciun fulg nu avea voie să apară în cadru. "Am adus un alpinist să dea zăpada jos de pe nişte pervazuri şi dintr-un copac care era chiar în cadru. În rest am dat noi zăpada de pe o terasă, vreo 200 de metri pătraţi. Zăpadă de o jumătate de metru, nu se atinsese nimeni de ea de când au început ninsorile, şi îngheţată pe deasupra", a spus Negoescu despre pregătirile pentru noaptea cea mare.

Lupta cu zăpada nu a fost singura aventură de la filmări. Ca să nu atenteze la integritatea bugetului şi aşa mic (proiectul a primit doar 115.000 de euro de la CNC, în condiţiile în care filme "de public" precum Ultimul corupt din România al lui Sergiu Nicolaescu, de (ne)văzut pe ecrane din acest weekend, a primit o sumă de trei ori mai mare), Negoescu a folosit focurile de artificii organizate de primărie şi alte instituţii în noaptea de Revelion. Doar că nu a putut să filmeze exact cum a vrut, pentru că s-a tăiat curentul pe strada unde urma să zică "Motor!". Ca să nu rateze noaptea, echipa a trebuit să improvizeze: folosind luminile proprii, au făcut astfel ca pe peliculă strada să pară a fi luminată.

L-am întrebat pe Negoescu ce aduce 365 de Revelioane nou: "Filmul nu cred că este ceva ce nu s-a mai făcut. Dar e un film cu tineri, făcut de tineri, cu muzică pe care tinerii o ascultă, cu genul de distracţie pe care tinerii din ziua de azi o apreciază, şi sper să atragă tinerii care încă se mai duc la cinema. Sper să-i atragă prin subiect, prin faptul că nu este un film aşa-zis 'mizerabilist'. Nu sunt de acord cu această descriere a filmelor româneşti şi nu vreau să se creadă că asta e părerea mea despre ele, dar publicul tot spune că s-a săturat de filme despre comunism şi mizerie. Ăsta nu e aşa şi sper ca măcar prin subiect să atragă."

Deşi nu înoată în aceleaşi ape ca şi restul premierelor româneşti din ultima vreme, 365 de Revelioane va avea nevoie de ajutorul unui festival important pentru a atrage publicul în cinematografe, este de părere regizorul. Aminteşte de Medalia de onoare şi Bună! Ce faci?, producţiile regizate de Peter Călin Netzer şi Alexandru Maftei, care, deşi aveau toate ingredientele pentru a se bucura de succes de casă, au avut mai puţin de 10.000 de spectatori în România. Un premiu important la un festival mare este o reclamă gratuită, acesta fiind şi motivul pentru care Negoescu avea nevoie să filmeze joi noaptea: dacă nu termină filmul pentru Cannes, 365 de Revelioane va trebui să aştepte o nouă şansă la festivalul de la Locarno, organizat în august, la Veneţia, în septembrie, sau chiar la Berlinul din februarie 2013. Ceea ce înseamnă că drama ar putea aştepta cel puţin un an pentru o premieră în România. Noi sperăm s-o vedem cel târziu în toamnă, poate după o premieră naţională în cadrul festivalului Transilvania, în iunie.

365 de Revelioane este regizat de Paul Negoescu după un scenariu scris de regizor în colaborare cu Vlad Trandafir. Pe generic o să-i vezi pe Andrei Mateiu, Tudor Aaron Istodor, Ionuţ Grama, Victoria Răileanu, Ioana Anastasia Anton şi Sînziana Nicola. Filmul este produs de HiFilm, iar directorul de imagine este Andrei Butică.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 18 februarie 2012 20:31
Abia astept sa vad acest film.
Tigro pe 19 februarie 2012 22:10
cand va fi in cinematograf ?
alex_il_fenomeno pe 21 februarie 2012 14:12
o drama de revelion ... meritam si noi aceasta diversitate cinematografica !

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells