Medalia de onoare

(2009)

Medalia de onoare

Poster Medalia de onoare Postere Medalia de onoare

Sinopsis Medalia de onoare

Mai mult
Medalia de onoare

La 75 de ani, Ion îndură tăcerea grea a soției și indiferența fiului său, în prezent stabilit în Canada, care încă îi poartă pică pentru că l-a denunțat la securitate ca să nu poată pleca din România. Într-o bună zi, Ion are surpriza să primească o medalie de onoare din partea Ministerului Apărării Naționale. Să fi săvârșit oare fapte eroice în cel de-al doilea război mondial? Nu își poate aminti foarte clar, dar această medalie îi oferă șansa nesperată de a…

citeşte
Contribuie la această pagină şi câştigă DVD-uri!
NOTA FILM
Nota IMDB: 7.7
2 premii şi 5 nominalizări Gopo, 2 premii TIFF
Vezi toate premiile
Se difuzează la TV.
Cinemaraton
Marţi, 30 Apr 23:30

Caseta tehnică

Produs de

Scharf Advertising, Pandora Film, CNC

Tip Ecran

wide

Distribuit in Romania de

Parada Film

Țara

Romania, Germania

Box office Medalia de onoare

Weekend premieră (08.11.2010)
  • Loc 10
  • Spectatori 2.079
  • Încasări (RON) 22.826,40
Total
  • Spectatori 8.797
  • Încasări (RON) 84.355,46
  • Încasări (USD) 26.494,10

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Ordonează după
Pitbull pe 11 Noiembrie 2010 09:53
Atât de uman, atât de dens
"Medalia de onoare" - Cehovian
Atât de uman, atât de dens

*** ATENŢIE!!! Conţine spoilere! ***

Dac-aş fi ştiut ieri ce-mi rezerva Călin Peter Netzer, nu-mi începeam analiza filmului "Takers" citând mantra lui Syd Field despre personaje - care mi s-a repetat prin minte pe tot parcursul "Medaliei de onoare". Dar, cum în cazul haoticului caper american aplicarea ei era negativă, socotesc că abia aici se impune cu adevărat - astfel încât, cu scuzele de rigoare pentru eventuala lipsă de originalitate, o reiau:
Fără personaje, nu poate exista conflict.
Fără conflict, nu poate exista acţiune.
Fără acţiune, nu poate exista poveste.
Fără poveste, nu poate exista scenariu.
Fără scenariu, nu poate exista film.
Nu e o întâmplare că, pe genericul final, Aurelian Andreescu cântă "Oameni, oameni...!" -… citeşte

12 7
Frank pe 2 decembrie 2010 22:31
”Cehovian, atat de uman, atat de dens?”... Avem aici alte pareri. Mai avizate. Gorzo: http://bucuresti.24fun.ro/articol/medalia_de_onoare_artificial-9157.html CTP: http://www.gandul.info/news/ctp-despre-medalia-de-onoare-filmul-in-care-joaca-ion-iliescu-si-victor-rebengiuc-7773346
Pitbull pe 4 martie 2013 16:39
Se numeste "cinemagia", nu "mainstreamagia". Vezi ca scrie sus.
cezarika21 pe 18 Noiembrie 2013 07:24
Un univers lipsit de umanitate
Majoritatea filmelor româneşti făcute după Revoluţia din 1989 se pot încadra în două categorii: comedii vulgare de prost gust (gen "Miss Litoral", "Garcea şi oltenii", "Minte-mă frumos", "S-a furat mireasa") şi drame cu un pronunţat accent tragic cu referire la realitatea vieţii din perioada de tranziţie către capitalism. "Medalia de onoare" se încadrează în cea de-a doua categorie, scoţând la suprafaţă toată mizeria existenţei cotidiene a românilor: datoriile la întreţinere, frigul din apartamente (din cauza infrastructurii depăşite), birocraţia (care impune ca pentru orice problemă trebuie să completezi o cerere şi să aştepţi minim 30 de zile pentru a primi un răspuns), bacşişul dat poştaşului prost-plătit atunci când îţi aduce pensia ş.a. În definitiv, toată această atmosferă sugerează cu tristeţe o lipsă de viitor a locuitorilor… citeşte
8 2
sabinalin pe 24 Iulie 2010 20:40
Batranete,haine grele
Cinematograful Studio, ora 10. Surpriza placuta: o treime din sala este plina ceea ce pentru orice film care ruleaza acum in Romania e bine tinand cont de ora matinala, iar pentru un film romanesc este remarcabil. Sper ca aceia care au fost in sala n-au regretat pentru ca un asemenea film merita si trebuia vazut. Ion I.Ion este o persoana in varsta care se chinuie sa-si traiasca viata in Romania tranzitiei care in 1995 parea a fi catre neant si care in 2010 se dovedeste a fi catre o mizerie din ce in ce mai accentuata. Omul a visat sa aiba o familie normala numai ca sistemul nu incurajeaza asa ceva, povestea cu "familia celula de baza a societatii" a ajuns doar un enunt golit de continut. Medalia de onoare venita din greseala e un motiv pentru Ion I.Ion sa simta ca inca mai traieste, ca inca mai poate fi folositor celor din jur,ca se poate impaca cu o sotie ciufuta care pare sa-l fi… citeşte
7 5
zdraveius pe 11 Noiembrie 2010 22:54
Filmul, in ansamblu, este ok. O poveste umana despre lucruri reale care se pot intampla oricui. Vedem si atitudinea functionarilor publici, care, din pacate, nu s-a schimbat.
Insa as fi vrut sa nu vad Dacia Logan in acest film. As fi vrut sa nu aud la metrou vocea feminina care anunta inchiderea usilor. As fi vrut sa nu vad in institutiile publice calculatoare. As fi vrut sa nu vad tramvaiul acela nou, as fi vrut sa nu-i aud pe copii intreband cum i-a "killarit" pe nemti. De ce? Pentru ca actiunea acestui film se desfasoara in decembrie 1995, cand detaliile acestea nu aveau cum sa existe. Si as mai fi vrut sa nu fie pomenita, din nou, perioada comunista, la fel cum as fi vrut sa nu-l vad pe Iliescu.

3 2
panterh pe 15 Noiembrie 2010 11:30
filmul romanesc
FILMUL MEDALIA DE ONOARE ASCUNDE MULTE ASPECTE :
1. - CONFLICTUL DINTRE GENERATII CAND II SPUNE CA A FOST SECURIST DAR LASA CA SI TU AI FOST UTC-IST (DIVIZIA TINERETULUI COMUNIST DINAINTE DE 1989)
2.- SISTEMUL CARE ITI DA CU O MANA SI CU ALTE 7 ITI IA
3.-FUNCTIONARII PUBLICI CARE SE POARTA URAT CU CLIENTII DEOARECE NU SUNT BINE PLATITI
4.- ASCUNDE CE BENEFICII AU CEI CARE PRIMESC ACEEA MEDALIE : PENSIE MAI MARE, POATE SI DREPTURI LA TERENURI INTRAVILANE SAU EXTRAVILANE
5.- RESPECTUL CARE SCADE PENTRU TARA SI PENTRU LIMBA ROMANA --- CEL MIC NU STIA DELOC ROMANA VORBEA NUMAI ENGLEZA
SI MULTE ALTE ASPECTE
FILMUL MERITA VAZUT

3 3
Stiri de bine pe 18 Mai 2010 13:00
"Medalia de onoare", de Catalin Netzer, ajunge la Karlovy Vary
[...] la data 18/05/2010 de Gloria Saboff in Cultura Filmul “Medalia de onoare“, regizat de Catalin Netzer, va fi proiectat la Festivalul de Film de la Karlovy Vary, care [...] citeşte
3 4
GabrielaSirbu pe 13 Noiembrie 2010 16:05
Nu am sa spun nimic despre film, deoarece el trebuie vazut pentru a descoperi, cu fiecare secventa, drama lui Ion I.Ion - pentru ca filmul este o drama in ciuda umorului de calitate si a situatiilor la care se rade cu pofta.
Nu-mi permit sa spun nimic deosebit nici despre vreunul dintre interpretii personajelor deoarece TOTI, fara exceptie fac o echipa, sunt stralucitori si fac ca acest film sa fie foarte bun, dar nu ma pot abtine sa nu o remarc pe Camelia Zorlescu, care face din Nina, sotia lui Ion I.Ion un personaj remarcabil, pentru care ar merita un mare premiu.
In concluzie, dati cu generozitate bani pe bilet sa vedeti acest film,(nu-l asteptati pana apare la tv.) ca n-o sa regretati.

2 2
sabinalin pe 13 noiembrie 2010 19:55
Cu adevarat un film remarcabil in care un tanar regizor reuseste sa reuneasca atat actorii din vechea cat si din noua generatie. Am dat banii pe bilet, asa cum am facut-o de mai multe ori la filme romanesti in acest an, si nu mi-a parut rau,a fost un an bun pentru cinematografia noastra. Urmeaza "Portetul luptatorului la tinerete"!
GabrielaSirbu pe 14 noiembrie 2010 15:29
A plati pretul unui bilet la cinema este minima contributie pe care ne-o putem aduce ca multumire sau omagiu pentru cei care stiu sau incearca sa faca arta cinematografica, iar intimitatea intunericului salii de cinema este magia care da valoare filmelor (chiar si a celor care ne plac mai putin) si cea care te va transpune in povestea pe care urmeaza sa o vezi.
Ionutzmovie pe 13 Noiembrie 2010 13:00
Ce poata sa faca o medalie! Interpretarea dl. Rebengiuc a fost excelenta!
2 2
AX3L_91 pe 06 Noiembrie 2010 13:08
Medal of Honor (RO) crap :))
lol eu cand am vazut prima data denumirea medalia de onoare, am crezut prima data ca e filmul Medal of Honor facut de americani cu al doilea razboi mondial insipirat dupa joc.
Dar cand am vazut coperta cu Iliescu deja mi sa facut greata,k eu nu il sufar pe nenorocitul ala.In sfarsit k vad k nu e vb despre el :P.Se speram k va fi reusit filmul.

2 15
boldum pe 27 februarie 2011 19:07
Dak taceai, filozof ramaneai... LOL..... : )))
cosmin742000 pe 7 septembrie 2012 11:32
Lasa ca si daca a zis e bine stim sa ne ferim de el:))
psihologu pe 26 Ianuarie 2012 12:01
revelaţie (şi măiestrie) la superlativ!
Pe tot parcursul proiecţiei nu mi-a ieşit din cap titlul unui film de Bertolucci, Tragedia unui om ridicol, văzut în urmă cu mai mulţi ani. O asociere bizară de genul celor pe care nu le poţi reprima. Revăzându-l ieri (unul din motivele întârzierii!) lucrurile s-au limpezit: nu atât subiectul, cât mai ales jocul nuanţat, perfect calibrat al lui Victor Rebengiuc era cauza. La fel ca Ugo Tognazzi, Rebengiuc îşi cerne emoţiile prin sita deasă a acelui contorsionism psihic declanşat de sentimentul tot mai acut că pământul îi fuge de sub picioare exact când are mai puţină nevoie de aşa ceva. Şi asta pentru că scenariul lui Tudor Voican e construit cu o rigurozitate aproape maniacală, autorul aplecându-se cu grijă asupra fiecărui detaliu ce vertebrează ritmul de viaţă al unor pensionari în aşteptarea poştaşului sau a jocului de rummy.

Tot… citeşte

1 0
Ammelie pe 16 Mai 2011 15:18
Medalia de onoare (2009)
Un film bun, sau poate mai bine spus solid. Un scenariu bine construit, cu povesti ascunse in spatele povestii principale, cu o privire fugara asupra societatii (nu e nevoie de explicatii, le stim pe toate pe pielea noastra). Rebengiuc e impresionant de fiecare data, intra foarte bine in personaj. Mi-a placut. 7/10
1 1
kasmyn pe 27 Februarie 2011 21:43
UN FILM BUN ROMANESC
UN FILM BUN DESPRE MINDRIA VIETII CIND AJUNGI LA BATRINETE SI DESPRE CONFLICTELE ACERBE SI COTIDIENE DINTRE GENERATII!!
1 1
margott pe 17 Februarie 2012 20:28
Cred ca e cel mai dramatic film romanesc pe care l-am vazut. Iar tabloul final, in care cei doi, tata si fiu stau unul langa altul ca doi straini e impresionant.
1 2
cetateanu pe 17 Noiembrie 2010 12:11
Inca un film realist despre problemele cotidiene suprapuse cu cele ale batraneti si a emigratiei.Victor Rebengiuc este Ion un batran fost contabil care traieste cu sotia lui Nina(Eu cred ca nu a fost ales l-a intamplare acest nume in acelasi fel i se zicea si sotiei domnului Ion Iliescu prezent si el in film).si departe de singurul sau copil Cornel care a emigrat in Canada.Ion are mai multe probleme unele cu familia(sotia nu vorbeste de 6 ani cu el din cauza ca si-a denuntat fiul la militie/secutitate ca vrea sa plece din tara si cu baiatul care il ignora din acelasi motiv).Apoi apar problemele cotidiene:bacsisul pe care trebuie sa-l dai postasului , lipsa caldurii din apartament(pentru ca infrastructura este depasita),neplata intretineri la bloc(care pe unii ii omoara pur si simplu) , birocratia din Romania atunci cand vrei sa rezolvi o problema.Toate aceste necazuri par sa dispara… citeşte
1 2
serghei2009 pe 12 Noiembrie 2010 21:53
Victor Rebegiunc intr-o interpretare exceptionala. Nu am crezut ca se poate rade la filmul asta. Nota 10.
1 2

Spune-ţi părerea despre Medalia de onoare

Pentru a scrie un review trebuie sa fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
Vezi şi:  filme noi drama
Liste cu Medalia de onoare
Îţi place sau deteşti acest film? Adaugă-l într-o listă!
jinglebells