Ziua Doc'n'Roll, plina de staruri ale muzicii

de TIFF în 11 Mai 2008
Ziua Doc'n'Roll, plina de staruri ale muzicii

Colaborarea de traditie dintre TIFF si HBO continua si la a saptea editie a festivalului. 5 iunie este, la Cluj-Napoca, Ziua HBO. Trei lungmetraje de top produse de HBO, castigatoare de Premii Emmy, Globuri de Aur sau selectionate in festivaluri dintre cele mai importante, precum Venetia ori Sundance, alcatuiesc una dintre cele mai diversificate sectiuni ale TIFF-ului, in care fiecare spectator va gasi ceva pe gustul sau.

Highlight-ul selectiei este documentarul lui Spike Lee, "Katrina: Recviem in patru acte" / "When the Levees Broke: Requiem in Four Acts", un film-maraton de patru ore si jumatate care analizeaza consecintele cutremuratoare ale lipsei de reactie a autoritatilor americane in fata distrugerilor produse de uraganul Katrina in 2005. Pelicula i-a adus cunoscutului regizor american trei premii Emmy si alte patru nominalizari, Premiul Venice Horizons Documentary si trofeul Human Rights Film Network la Fesitvalul de la Venetia. Spectatorii de la Cluj-Napoca vor mai putea viziona doua filme unul si unul: documentarul selectionat la Festivalul Sundance "Insomnia" / "Wide Awake", o impresionanta marturie a regizorului-protagonist Alan Berliner, suferind din nastere de insomnie si "Mrs. Harris" al regizoarei Phyllis Nagy, pelicula cu Annette Bening si Ben Kingsley in rolurile principale, nominalizata la 12 Premii Emmy si trei Globuri de Aur in 2006.

Pe langa sectiunea pe care o gazduieste, HBO este, in acest an, partenerul unei alte sectiuni traditionale a festivalului clujean: Doc'n'Roll. Sectiunea show-case de documentar muzical a festivalului cuprinde, in 2008, unul dintre filmele-eveniment ale TIFF-ului, un must-see pe lista oricarui cinefil si meloman: in premiera in Romania si intr-o unica proiectie la Cluj-Napoca, "Shine a Light", mult-discutatul lungmetraj al lui Martin Scorsese despre si cu legendara trupa rock Rolling Stones, prezentat in deschiderea oficiala a Berlinalei din luna februrarie, straluceste intr-o selectie de 11 documentare dedicate unor mari muzicieni ai secolului XX. Filmul castigatorului de la Cannes pentru Regie in 2007, Julian Schnabel, "Lou Reed's Berlin", este la fel de ambitios ca demersul pe care il foloseste ca premisa: concertul extraordinar al lui Lou Reed din 2006 cu albumul sau din 1973, Berlin.

"Kurt Cobain: About a Son" (r. AJ Schnack) este un alt film de neratat pentru orice iubitor al muzicii grunge sau pur si simplu pentru oricine a fredonat, la un moment dat, "Smells Like Teen Spirit": vocea solistului formatiei Nirvana, Kurt Cobain, editata din 25 de ore de interviuri nedifuzate, va insoti spectatorii pe tot parcursul unei calatorii in muzica si imagini prin locurile in care a trait si a cantat Cobain. Un alt grup de legenda al muzicii alternative, The Pixies, artistii care s-au reunit in 2004 dupa 15 ani de pauza, sunt protagonistii emotionantului film al regizorilor Steven Cantor si Matthew Galkin, "Pixies: LoudQuietLoud".

Red Hot Chili Peppers, Joe Strummer, Patti Smith sunt doar cativa dintre ceilalti artisti-cap de afis ai filmelor din sectiunea Doc'n'Roll de la TIFF 2008, o colectie de filme docu-musical contemporane in premiera absoluta in Romania.

In cadrul galei TIFF ce va avea loc sambata, 7 iunie, veti putea afla castigatorii Concursului National de Scenarii initiat de HBO si organizat in parteneriat cu Festivalul International de Film Transilvania. Anul acesta s-au inscris in concurs 236 de scenarii, dintre care 180 de scurtmetraj si 56 de lungmetraj. Cei sase finalisti ai celor doua categorii de scenarii vor fi anuntati de catre organizatori pana la data de 19 mai si vor fi invitati la Cluj pentru trei zile de festival. Valoarea premiului pentru scenariul de lungmetraj castigator este de 3000 USD, iar pentru scenariul de scurtmetraj castigator - 1500 USD.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells