Zâmbăreţul Richard Dreyfuss

de Ştefan Dobroiu în 29 Oct 2012
Zâmbăreţul Richard Dreyfuss

Cel mai recent l-ai văzut în Red (şi, într-un cameo-omagiu la Jaws, în Piranha): Richard Dreyfuss nu mai este pe un val la fel de înalt ca acum câteva decenii, când apărea în câteva dintre cele mai populare filme ale perioadei, dar asta nu înseamnă că nu are proiecte noi şi interesante. Posesor al unui şarm incontestabil, Dreyfuss a făcut carieră în comedia de familie, a câştigat un Oscar, are rolul principal într-unul din blockbusterele de referinţă ale istoriei şi atâţia fani încât poate da şi la alţii. La mulţi ani, Richard Dreyfuss!

A început să-şi facă un nume la sfârşitul anilor '60 şi la începutul anilor '70, când apare în seriale de televiziune, dar şi pe Broadway. Primul său rol îl are în The Graduate/Absolventul, filmul care îl transformă pe Dustin Hoffman într-o celebritate. Următorul punct de referinţă din cariera sa este American Graffiti, unde un rol mic îl aduce în compania lui Harrison Ford şi Ron Howard. Are primul rol principal în The Apprenticeship of Duddy Kravitz (1974), premieră întâmpinată cu cronici pozitive.

Aşa cum se întâmplă de obicei, American Graffiti îi deschide o uşă plină de posibilităţi. Impresionat de tânărul actor, George Lucas i-l recomandă pe Dreyfuss lui Steven Spielberg, aflat pe atunci în casting pentru Jaws/Fălci. Iniţial refuză rolul lui Hooper, dar, după ce urmăreşte prima proiecţie cu publicul a lui The Apprenticeship of Duddy Kravitz, dezamăgit de interpratarea sa şi convins că nimeni nu-l va mai angaja vreodată ca actor, Dreyfuss acceptă colaborarea cu Spielberg.

Este fără îndoială cea mai bună alegere a carierei. După o perioadă de filmări ce intră în legendă din cauza numărului imens de probleme, prelungindu-se de la 55 la 159 de zile pe platouri, Jaws se lansează în 1975, devenind prima premieră ce depăşeşte 100 de milioane de dolari încasări doar în SUA. După un lung periplu mondial, filmul devine cea mai de succes producţie din toate timpurile (întrecută de Star Wars doi ani mai târziu), iar Dreyfuss nu are decât de câştigat de pe urma imensului succes.

Va colabora din nou cu Spielberg la Întâlnire de gradul trei, o alt mega-succes. Cu un buget de 20 de milioane, filmul va încasa 330 de milioane de dolari. Dreyfuss mai face o alegere bună în această perioadă, şi anume The Goodbye Girl. Rolul unui actor în căutarea succesului îi va aduce actorului Oscarul pentru rol principal: Richard Dreyfuss devine astfel cel mai tânăr actor din istorie câştigător de Oscar pentru rol principal, întrecut de-abia în 2003 de Adrien Brody, pentru rolul din Pianistul.

Din păcate faima dobândită în prea scurt timp are şi dezavantaje pentru Richard Dreyfuss. Asaltat de mass media şi cu lumea la picioare, începe să prizeze cocaină, iar dependenţa devine atât de acută, încât câţiva ani mai târziu apare în tabloide într-o postură deloc onorabilă: leşină la volan din cauza excesului de droguri, iar maşina i se izbeşte de un copac. Se internează într-un centru de reabilitare, iar tratamentul are efect, aşa că revine pe marile ecrane în 1986, cu Down and Out In Beverly Hills, una dintre cele mai de succes comedii ale anului (90 de milioane de dolari încasări, la un buget de 14 milioane). Dreyfuss îşi dă seama de influenţa pozitivă a comediei şi continuă cu Stakeout, al optulea cel mai de succes film al lui 1987 în SUA.

O nouă colaborare cu Steven Spielberg în 1989 aduce pe ecrane Always, care reprezintă şi ultima apariţie pe marile ecranei a iubitei Audrey Hepburn. Dă din nou lovitura în 1991, când apare în What about Bob?, o comedie despre Bob (Bill Murray), un bărbat bântuit de fobii care alege să-şi urmeze terapeutul (Dreyfuss) plecat cu familia în vacanţă. Prezentă constantă în topurile cu cele mai populare comedii din toate timpurile, What about Bob va avea parte de o mulţime de remake-uri, inclusiv două în India.

La sfârşitul anilor '90 începe să apară tot mai rar pe marele ecran, dar scenele teatrelor din SUA şi Marea Britanie îi devin tot mai familiare. Mai joacă în câteva filme de succes, iar în prezent are cinci proiecte cinematografice în pregătire. Cu toate acestea, preferă să trăiască la ferma sa din California, un domeniu în valoare de mai multe milioane de dolari pe care l-a transformat într-o rai al tehnologiilor verzi.
 
Care este filmul tău preferat din cariera lui Richard Dreyfuss?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Chelbos pe 29 octombrie 2012 18:19
film destul de bun cel din poza. "my life in ruins" l-am vazut recent
alex_il_fenomeno pe 29 noiembrie 2012 14:25
omul acesta face niste comedii de exceptie! tot respectul!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells