Celeste and Jesse Forever, o comedie ieşită din tipare

de Cinemagia în 29 Oct 2012
Celeste and Jesse Forever, o comedie ieşită din tipare

Celeste and Jesse Forever, cu premiera în România pe 9 noiembrie, este o variantă tonică, reconfortantă şi realistă a comediei romantice convenţionale, explorând atât partea comică, cât şi complexitatea iubirii şi a prieteniei.

"Will şi cu mine am crescut cu comedii romantice, însă preferatele noastre erau cele în care predominau aspectele triste", spune Rashida Jones - co-autoare a scenariului, împreună cu actorul Will McCormack - şi totodată interpreta personajului Celeste. "Intenţia noastră a fost să răsturnăm ideea preconcepută pe care o are oricine despre acest tip de poveste. Desigur, toţi cunoaştem arhetipurile şi tiparele unei comedii romantice. De aceea, noi ne-am propus să le răsturnăm, păstrând umorul şi legătura emoţională cu publicul, dar aducând un element nou".

Celeste (Rashida Jones) şi Jesse (Andy Samberg) s-au cunoscut în liceu şi s-au căsătorit de tineri. Cu timpul, însă, s-au îndepărtat unul de celălalt. Acum, la vârsta de 30 de ani, Celeste este patroana unei mari firme de consulting, în timp ce Jesse este, din nou, şomer şi nu pare că se grăbeşte să iasă din această situaţie. Celeste este convinsă că trebuie să divorţeze de Jesse - ea este în plină ascensiune, pe când el se află pe o pantă descendentă. În plus, dacă se despart acum, pot rămâne prieteni buni, care se ajută reciproc. Jesse acceptă, pasiv, trecerea la simplă prietenie, deşi încă o iubeşte pe Celeste. Pe măsură ce demersurile de separare avansează, Celeste realizează, cu durere în suflet, că a tratat cu superficialitate relaţia lor şi că decizia ei - care atunci i se păruse matură şi bine intenţionată - este, de fapt, una impulsivă şi egoistă. Însă sincronizarea ei cu Jesse este departe de a fi perfectă. Trecând prin schimbările turbulente din viaţa şi din sufletul lor, cei doi învaţă că, dacă iubeşti cu adevărat pe cineva, trebuie să ştii să renunţi.

Rashida Jones şi Will McCormack comentează în mod deschis, cu amuzament în voce, paralela dintre povestea lor personală şi cea a filmului. După ce au ieşit împreună timp de trei săptămâni, în anii '90, ei au realizat că sunt mai potriviţi ca prieteni şi, în cele din urmă, ca parteneri de scris. "Ca şi cuplu, n-am fi rezistat mult, dar am înţeles că puteam fi buni prieteni. Întregul scenariu l-am scris pe un singur computer, umăr lângă umăr. Fiecare cuvânt a fost o creaţie comună. Cum ne cunoşteam de atâta vreme, ne-am înţeles foarte bine şi ne-am încurajat reciproc", spune Will, care interpretează rolul lui Skillz, un dealer cu talente comice.

"Celeste şi Jesse sunt o versiune amplificată a noastră. Personajul Celeste este interesant deoarece crede că este deasupra durerii şi tristeţii. În opinia ei, acestea sunt lucruri care se întâmplă numai altora şi face tot ce-i stă în putinţă ca să le evite", continuă el. Celeste reprezintă o abatere de la modelul feminin adesea ridiculizat în filme: femeia realizată, puternică şi independentă. Într-adevăr, Celeste este o femeie voluntară, interesată în primul rând de cariera ei, care este super reuşită, în timp ce Jesse este bărbatul pasiv, care nu vrea să se maturizeze - clişeul binecunoscut", explică Rashida. "Însă balanţa relaţiei dintre ea şi Jesse îi scapă de sub control. Atunci când pierderea lui Jesse devine o realitate, Celeste este luată prin surprindere. În filmul nostru, caracterul ambiţios al lui Celeste este privit cu mai multă înţelegere şi compasiune decât în filmele de acelaşi gen de până acum".

"Celeste este un gen de femeie pe care îl întâlneşti des în ziua de azi. După legile actuale ale comediei, ar fi trebuit să-şi piardă slujba, să i se întâmple ceva neplăcut, să fie pedepsită. O femeie ambiţioasă trebuie să devină o perdantă pentru a fi plăcută. Însă Rashida nu şi-a conceput şi nici nu şi-a interpretat personajul astfel", comentează producătoarea Jennifer Todd. "N-a fost uşor să găsesc maniera potrivită. Filmul are multe întorsături şi răsturnări de situaţie şi trece rapid de la comedie la dramă, de la râs si amuzament, la plâns şi tristeţe", explică Rashida.

Cu toate acestea, filmul rămâne o comedie, ne asigură realizatorii. Ar fi şi dificil să nu fie aşa, cu o distribuţie ca Andy Samberg, Emma Roberts, Chris Messina, Elijah Wood, printre alţii. Filmările au avut loc în L.A., San Francisco şi Rhode Island (unde s-a filmat scena nunţii).

Părerea ta

Spune-ţi părerea
deya2103 pe 29 octombrie 2012 13:34
Si cu ce este diferita de restul comediilor romantice care ne-au 'invadat' in ultimul timp? Nu gasesc nimic iesit din tipare.
Gloria pe 29 octombrie 2012 16:17
...prin abordare: evitarea cliseelor, mai exact.
alex_il_fenomeno pe 29 noiembrie 2012 14:03
sa speram ca va fi cat mai originala.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells