Tudor Giurgiu reuseste sa faca ce n-a putut nimeni: Singurul festival romanesc de lung-metraj

de Larisa Ionescu, Gardianul, mai 2002 în 3 Iun 2002
Festivalul International de Film “Transilvania” va fi singurul festival de lung-metraj din Romania. Dupa Costinesti si Mamaia, Clujul promite sa devina, intre 3 si 9 iunie, capitala filmului romanesc. Desi orasele se schimba, sa speram ca vom avea parte, desi e vorba de o initiativa particulara, realizata fara nici un sprijin al vreunei autoritati, de aceeasi calitate a peliculelor si a organizarii.

Jason Priestley, langa Marcel Iures
“Asociatia Film XXI” si Tudor Giurgiu, director al Festivalului, isi propun sa aduca in miezul Transilvaniei filme de calitate, asteptate de localnici, de presa si de critica de specialitate bucuresteana. În competitia oficiala se vor afla 12 filme din 11 tari, iar in sectiunile paralele vor fi prezentate 33 de pelicule. Selectia realizata de Mihai Chirilov include, printre altele: “No Man’s Land”, realizare distinsa cu “Oscar” a lui Danis Tanovic,“Occident” de Cristian Mungiu - in avanpremiera nationala absoluta, “Mulholland Drive” de David Lynch, “Human Nature” de Michel Gondry, “Sexes Tres Opposes” de Eric Assous, o sectiune de trei pelicule semnate de Michael Haneke (pacat ca cineastul filmeaza la Viena si nu poate veni la Cluj), un grupaj de Francois Ozon si un potpuriu Radu Gabrea. Printre invitati se numara actorul Jason Priestley – Brandon din “Beverly Hills -, actrita italianca Asia Argento, sosita in calitate de regizor al filmului “Scarlet Diva”, producatorul american Lewis Chesler, care l-a adus pe Priestley in Romania, si criticul Ron Holloway de la “Variety” si “Hollywood Reporter”. Presedinte al festivalului este (nu mai putin celebrul) Marcel Iures, din juriu facand parte si Oana Pellea.

Gheorghe Funar nu a sprijinit Festivalul
Se pare ca aici, la Cluj, oamenii vad de doua ori mai multe filme anual decat in cinematografele Capitalei. Din pacate, o parere mai putin buna o are Primaria Clujului, care nu a acordat nici sprijin financiar, nici moral acestui demers curajos. “Ar fi trebuit ca acest festival sa aiba un buget de 300 000 de dolari. Atat ar costa organizarea lui, de la bilete de tren, la afise si plata peliculelor. Cu o oarecare bunavointa, am spune ca Festivalul are un buget de 100 000 de dolari. N-a fost usor, si poate ca ne-am avantat ca intr-un kamikaze, pentru un scop frumos. Iar Clujul va avea de castigat de pe urma evenimentului, chiar daca nu poate sau nu vrea sa accepte acest lucru” – declara directorul Festivalului. Se vor acorda doua premii, “Trofeul Transilvania’, in valoare de cca 6000 de dolari, si Marele Premiu Special al Juriului. Bani nu prea sunt, insa la Cluj se va intampla, cu siguranta, un lucru exceptional, care merita sa fie salutat.
Taguri:  Tudor Giurgiu

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells