România în filme!

de Ştefan Dobroiu în 28 Iun 2011
România în filme!

O premieră de săptămâna trecută, Pinguinii domnului Popper (cronică AICI) şi una de săptămâna aceasta, Transylmania, pomenesc de ţara noastră, prin urmare să trecem în revistă alte menţionări ale României în filme de succes de la Hollywood. Află mai jos unde auzi de România şi dacă referirile sunt pozitive sau negative!

Recent am auzit de România la cinema în Orphan, horror-ul cu twist final salvator lansat la sfârşitul anului 2009. Acolo, protagonista interpretată excelent de Isabelle Fuhrmann explica legătura dintre Transilvania şi România, punând capăt o dată pentru totdeauna uneia dintre marile confuzii ale americanilor (Transilvania este ÎN România) şi punctând iarăşi bizara aplecare a regizorilor şi scenariştilor de-a exila în ţara noastră toate ciudăţeniile.

Fascinaţia americanilor cu privire la România s-a concretizat acum câţiva ani la TIFF, când o româncă l-a întrebat pe Todd Solondz, unul dintre cei mai celebri regizori independenţi americani, cum i se pare la Cluj. Solondz i-a povestit atunci că, înainte de a zbura spre TIFF, a fost invitat la un prânz cu mai multe celebrităţi din lumea filmului, unde s-a discutat la un moment dat despre destinaţia de vacanţă a fiecăruia. Imaginează-ţi o listă lungă de locaţii exotice (şi extraordinar de scumpe), după care a venit şi rândul lui Solondz: "uite că eu merg în Transilvania", s-a lăudat regizorul, provocând "ooooh"-uri uimit-invidioase, spre amuzamentul şi încântarea românilor.

Origine a creaturilor ciudate şi adesea a bolilor cu simptome ieşite din comun, România a apărut pe lista ţărilor "cool" în principal după lansarea lui Dracula, apreciatul film al lui Francis Ford Coppola, care folosea şi dialoguri în limba română, pronunţate extrem de pocit de actorii principali. Cu toate acestea, printre vocile care se chinuiau să spună câte ceva în română (vezi acel "Domnul fie lăudat, am învins", al lui Gary Oldman) s-au auzit două cu pronunţie perfectă. Erau două actriţe de origine română, Mihaela Bercu şi Florina Kendrick, pe care Francis Ford Coppola le-a ales, alături de pe atunci necunoscuta Monica Bellucci, să le interpreteze pe miresele lui Dracula. Lăudabil la film este faptul că începe cu o scurtă prezentare a realităţii istorice şi a efectului vitejiei lui Vlad Ţepeş asupra otomanilor. Asta în primele două minute, că după aia...

De la filmul lui Coppola, am ajuns şi în gura familiei Simpsons! În sezonul 16 al celui mai longeviv serial animat al istoriei, în episodul Home Away from Homer Lisa câştigă bilete la cinema. Filmul (despre Kosovo) este deţinătorul unui prestigios trofeu, Găleata de Aur, obţinut la un festival din România. Nu prea se înţelege legătura dintre noi şi această dramă (atât de lirică, exclamă Lisa) despre doi soldaţi kosovari supuşi unor chinuri groaznice (aceştia trebuie să-şi bea la un moment dat propriile... lacrimi), aşa că nu e prea greu să ne imaginăm că scenariştii au apelat la primul "suspect de serviciu" în ceea ce priveşte ţările de care a auzit toată lumea, dar de care nimeni nu ştie nimic concret.

Nici Harry Potter nu putea sta departe de România. Trei referiri la ţara noastră se lăfăie în Harry Potter şi Pocalul de Foc, unde lumea îşi petrece vacanţa pe meleagurile noastre magice, străbătute, desigur, de dragoni ce hălăduie nestingheriţi. La cât de aproape e Bulgaria, e de mirare că nu a fost şi ea vizată de scenarişti. Dar stai, în Bulgaria este situată şcoala de magie Durmstrang, al cărei campion Viktor Krum i-o va tot lua înainte lui Harry Potter în competiţia Triwizard. Încă o situaţie când vecinii noştri sudici au parte de o imagine mai bună decât România...

Seinfeld se întâlneşte cu o gimnastă din România şi vorbeşte de Ceauşescu în popularul sitcom, iar în profitabilul action Taken se pomeneşte despre traficul de carne vie cu fetele din ţara noastră. Angel, vampirul din serialul Buffy, vânătoarea de vampiri, a fost blestemat de o ţigancă româncă (subiect tratat şi într-un episod din popularul Dosarele X), scenariştii South Park aruncă săgeţi în ţara noastră în episodul Quintuplets 2000, iar Veronica Mars vorbeşte şi ea despre Nadia Comăneci şi Ilie Năstase. Şi serialul Friends ne bate un cui în coşciug: Monica spune că valoarea întregii Românii se ridică la suma de 20.000 de dolari. În The Thomas Crown Affair, personajul frumoasei Rene Russo se întreabă: "Cine se oboseşte să înveţe română?"

Lista de referiri la adresa ţării noastre sunt mult mai multe decât am pomenit aici. Mai ştii şi altele? Ce părere ai despre imaginea românilor în filmele de la cinema?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Lustruc pe 28 iunie 2011 10:10
si south park ? ei or facut un episod intreg despre romania si or si suparat cativa patrioti cretini :))
CalinEu pe 9 iulie 2011 20:44
patriotismul tau ma misca pana la lacrimi
nykci pe 31 ianuarie 2012 19:04
mitraliera, acelasi lucru ti-l spun si eu tie! Achizitioneaza o carte de gramatica a limbii romane ca nu costa mai mult de 25 de lei. PS: se scrie "scrii" si "iti", nicidecum scri si it-i. Nu mai zic de "inti", poate te-ai grabit. Pace!
AeroX pe 28 iunie 2011 10:18
V-ati apucat sa reluati articole?
http://www.cinemagia.ro/stiri/harry-potter-in-vacanta-in-romania-13718/

Sorin87 pe 28 iunie 2011 10:19
trebuie sa ne extindem si noi cumva
Manusa pe 28 iunie 2011 10:21
Interesant asticolul, Orphan a fost un film foarte bun iar de Harry Potter nici nu mai zic....
adybest pe 28 iunie 2011 10:47
In Children of Men, desi nu se specifica in mod special, tiganca care ii ajuta e romanca, si vorbeste romaneste perfect.
cristi88 pe 2 iulie 2011 21:29
da, mare mandrie pe plan national
kakapiciu pe 28 iunie 2011 10:48
Din ce se spune mai sus imaginea romanilor nu este prea buna.
lauradeea pe 28 iunie 2011 10:51
Iar in Criminal minds ..nu mai stiu exact ce episod vorbesc despre tigantii din Romania si straniile lor obiceiuri de a rapi copii..interesata este pronuntia protagonistei:"nu le spune despre fratii tai"(am ascultat de vreo 5 ori ca sa inteleg ce spune)
kathryn pe 28 iunie 2011 11:05
In NCIS Los Angeles, in ultimul episod din sezonul 2, teoretic echipa ajunge in Romania, pe litoral, un litoral parasit, calm, in cautarea unei familii de mafioti de origine roma.
Tobi pe 28 iunie 2011 11:33
si in wolf man se vorbeste romaneste.
cristi88 pe 2 iulie 2011 21:29
da, vorbeste o tiganca in romana, mare mandrie. De parca tiganii sunt numai din Ro
CalinEu pe 9 iulie 2011 20:43
nu stiu de ce toti strainii spun ca tigani provin din Romania, ca si britanicii aveau probleme cu ei
Gabriel pe 28 iunie 2011 11:47
In Megamind, Minion ii zice reporteritei rapite, de unde a cumparat megamind toate lucrurile pt a face laboratorul, un outlet din romania. :)
Ar mai fi Van Helsing. etc....

DianaMS pe 4 iulie 2011 01:13
Eh, in Van Helsing nu se zice absolut nimic de Romania, e mentionata doar Transilvania. Tara prezentata acolo e asa de generalzata incat putea fi oricare alta...
Dacian pe 28 iunie 2011 11:53
In "La Piovra", celebrul serial italian, pana la urma seful tuturor mafiotilor e ex-nazistul de origine romana, Chiriu. Surprinzator ca nu ati amintit de "My Giant" sau "Her Alibi", care se tot dau la TV. Mai era si "Descending Angel" cu Eric Roberts. Si multe alte seriale, cam in fiecare apare pana la urma intr-un episod o referire si la Romania.
HybridStigmata pe 28 iunie 2011 11:57
"The man who cried" cu Johnny Depp, iar in "Hellboy 1" e o scena care are loc in Moldova
sweet_ana pe 28 iunie 2011 12:03
poate ca americanii nu au o parere tocmai buna despre romania insa totusi au venit si au filmat cateva filme la noi in tara.
mirojustmiro pe 28 iunie 2011 12:23
In filmul The Prophecy: Forsaken actiunea are loc in Bucuresti, dar nu este un film bine primit. ( difuzat ieri pe pro cinema )
Lalolica pe 28 iunie 2011 12:37
in Gol 3 apare la un momendat un copil ce poarta un echipament cu steaua:->!!......iar Marcel Iures a avut un rol foarte important in Gol 1 tot un film cu Marcel Iures The Cave si in acesta se vorbeste tespre romania,defapt toata actiunea filmului se petrece in romania..........si in una dintre cele mai celebre seri de documentare de pe Discovery Tehnici esentiale de supravietuire cu foarte celebrul si popularul Bear Grylls are un intreg episod filmat in romania !!!
Milla pe 28 iunie 2011 12:40
Acțiunea din „Blood and Chocolate ” se petrece tot în România.
Andrey pe 28 iunie 2011 12:42
Mai este si Transporter 3 parca... tipa ii zice lui Jason ca nu ii plac vinurile Romanesti etc...iar parca cateva secvente sunt filmate cica la noi in tara. Nu mai tin minte exact.
so1uffle2 pe 28 iunie 2011 12:45
Sincer, este unul dintre acele subiecte inepuizabile
aaa pe 28 iunie 2011 13:01
in Borat :)). Cand era la inceput filmat in romania si erau tiganii aia care vorbeau romaneste.
SzaLo pe 28 iunie 2011 13:25
In filmul german " Im Juli." protagonistii fura un Dacia si incearca sa sare peste Dunare cu ea.
Iar la granita Ungaria-Romania ,nu sunt lasati sa treaca fara pasaport.:))

Politistul de la vama din film : "No pasport,no Romania."
http://www.youtube.com/watch?v=o4SW3hzKabA

http://www.youtube.com/watch?v=niyihWV5PZk&NR=1

zeno.marin pe 28 iunie 2011 13:47
Stefan, de data asta nu prea am ce obiecta sau completa pentru ca articol este bun!

Poate un pic prea temperat, pentru ca suntem oricum ciuca bataii de joc a tuturor, ignorati si marginalizati, economic si cultural. Im mare parte, sa-mi fie cu iertare, pe merit. Prin ce e cunoscuta Romania? In primul rand prin Dracula si Vlad zi Impeilar, Nadia, Causescu & The Securitate si copiii handicapati. Am omis ceva? Nu cred.

zeno.marin pe 28 iunie 2011 13:49
Oopsie doopsie! Totusi n-ai pomenit de "The Fearless Vampire Killers (1967)", de Roman Polanski, unde actiunea se petrece conform traditiei in "Transylvania" (scris englezeste si pronuntat ruseste). O parodie resusita!
Vezi? Tot am reusit sa mai adaug ceva...

Razvan pe 28 iunie 2011 14:49
zeno.marin Cine esti tu sa faci obiectii sau corectii? Esti patronul cinemagia?Nu ma interesezi...
Kable pe 28 iunie 2011 14:59
Sa nu uitam de sotia lui Borat, sau de traseul urmat prin Romania in Transporter 3
Bayard pe 28 iunie 2011 15:18
NU stiu daca am vazut in vreun film ceva de bine de Romania :)
Gallagher pe 28 iunie 2011 15:23
@sweet_ana
Mda... sa nu uitam ca vin aici doar sa filmeze nu "sa faca filme", doar pentru ca e super ieftina mana de lucru, masinisti,transport, locatie etc...dar de facut filmele se fac tot la ei, montaj, productie...etc, in afara de cateva care nici nu merita mentionate!

@Kable
In Transporter 3 nu exista imagini din Romania, se pomeneste doar de Bucuresti, dar tot ceea ce au filmat a fost in Ungaria, si la vama cu Romania din Ungaria, din pacate!

Tocmai lipsa de informatii despre tara noastra ai face pe uni sa creada ca suntem "mai ciudati".
Poate ca nu e un lucru rau pana la urma, ar trebui sa exploatam chestia asta.
Macar de am fi atat de destepti sa facem asta, da nici macar gandul asta nu il avem!

lagunablu pe 28 iunie 2011 15:29
@adybest
Pai normal ca vorbeste romaneste perfect, pt ca tiganca din film (Marichka) e Oana Pellea.

BaetuAndrei pe 28 iunie 2011 15:48
AM EU RASPUNS LA ULTIMA INTREBARE DIN ARTICOL : CHINEZII :))
rob3rt_89 pe 28 iunie 2011 16:04
Breaking Bad sezonul 1 , patronul lui Walt este roman......
zeno.marin pe 28 iunie 2011 16:26
@Razvan (anonimul) - Un asemenea articol chiar trebuia scris si Stefan a avut o idee buna. Am si spus-o dar cu mentiunea ca putea fi si mai dur fata de imaginea total deformata pe care o au strainii despre noi.

E drept ca am fost un pic deplasat sau arogant, cum vrei tu si in mod cert lipsit de respect cand am spus ca nu am ce obiecta. Multumesc ca mi-ai atras atentia asupra excesului meu de personalitate! Te asigur insa ca e ceva inofensiv si cred ca in afara de tine nu se supara nimieni. Cand imi place un articol o spun, fii sigur! Cand dimpotriva, consider ca mai e ceva de adaugat, imi exercit asemeni tuturor dreptul de a comenta pe marginea articolelor. In fond asta e si scopul in caz ca n-ai remarcat.

Ceva ai remarcat tu bine, nu sunt patronul acestui site, dar spre deosebire te tine am decenta sa nu intru "anonim" pe site si sa imi spun parerile despre alti useri! Un minimi de buna cuviinta te-ar fi facut sa imi trimiti un mesaj personal daca ceva nu-ti convine. Evident ca "nu te interesez" de vreme ce mi-ai raspuns atat de elegant la comentariu, nu?... Chiar mi-as fi facut griji daca un anume "Razvan" era interesat de mine...

Ariel6 pe 28 iunie 2011 17:02
Mai era in " The Terminal " o faza cand Catherine Zeta-Jones ii spune lui Tom Hanks ca in Romania s-a inventat croissantul . :))
DianaMS pe 4 iulie 2011 01:15
Ce penibil :)) Dar macar e de bine...
gabivaduva74 pe 28 iunie 2011 17:07
in "drag me to hell" tiganii din film erau tot romani daca imi aduc aminte bine, inclusiv babornitza vrajitoare.
anna.n pe 28 iunie 2011 17:20
si in CSI: Miami se vb de romania intr-un episod..nu mai stiu care
xerses pe 28 iunie 2011 17:49
E buna orice promovare si ma bucur de cate ori este pomenita si tara noastra in filme.
gabivaduva74 pe 28 iunie 2011 17:58
si Dracula lui Coppola vorbeste romaneste.
smada94 pe 28 iunie 2011 18:42
in serialul "Familia Serrano" intr-un episod sunt niste romani care joaca si acestia isi spun replicile in romana
Bogdann13 pe 28 iunie 2011 19:10
Bun articolul. Chiar curios sa vad in ce filme se mai pomeneste de noi.
S-a mai pomenit putin de Romania, defapt de Nadia Comaneci in Lost.

rob3rt_89 pe 28 iunie 2011 21:34
se va lansa in curand The Whistleblower cu RACHEL WEISZ , MONICA BELLUCCI,VANESSA REDGRAVE , pelicula filmata in Romania .......sa nu uitam de COLD MOUNTAIN , GHOST RIDER 2 ,THE BROTHERS BLOOM,PRINCESS OF THIEVES,MODIGLIANI,BORAT,YOUTH WITHOUT YOUTH,THE CONCERT in curand THE DARK KNIGHT RISES.....si multe altele mai slab cotate........
spanac2015 pe 20 ianuarie 2012 11:15
mai ar fi 7 seconds , born to raise hell(cu senegal ala) , sh daca ma pun sa mai caut sigur mai gasesc cateva
Ombladon23 pe 28 iunie 2011 21:48
AeroX are dreptate.Ati mai pus articolul asta acum un an parca.Rusine.
justinkido pe 28 iunie 2011 22:26
Nu stiu cati dintre voi urmaresc ApropoTv. Acum circa o luna daca nu ma insel a fost un reportaj despre mentionarea Romaniei in filme. Au folosit aceleasi exemple din articol: SP, Seinfeld , HP si Bram Stoker's Dracula
zeno.marin pe 28 iunie 2011 22:56
@justinkido - posibil sa ai dreptate, dar nu sunt sigur ca "originalitatea" in alegerea sau identificarea altor exemple ar schimba lucrurile. Acestea sunt niste exemple foarte bune si suficiente, chiar daca s-au reluat.
Ideea este cea care conteaza: suntem niste paria ai intregii lumi, stigmatizati si cu stampila pusa.

OBS: daca tot ati vazut cum ne este popularizata imaginea, va dati seama ca ORICE film despre o alta tara, cu alt specific geografic va prezenta lucrurile la fel de distorsionat! Adica fiti siguri ca imaginea despre Mexic pe care o aveti din filmele americane fireste, s-ar putea sa fie diferita de realitate, suferind de aceleasi deformari ca si a noastra.
Just a thought...

Aeroform pe 28 iunie 2011 23:50
Intr-un episod din Top Gear(UK) au venit in Romania pentru a trece prin Transfagarasan si au avut numai cuvinte de lauda.
Liilly pe 29 iunie 2011 00:03
Si in Skins intr-un episod apar niste gunoieri care vorbesc romana, pardon injura in romana..
Cip pe 29 iunie 2011 00:29
multa lume nici nu stiu unde este Romania pe harta. am fost in america si sincer multi ma intrebau de unde sunt. de putine ori am ramas placut surprins ca cineva sa stie unde ne aflam pe harta. In legatura cu filmele sunt multi care apreciaza, iar cei care vorbesc in prosti nu au habar. nu este vina actorului ci a regizorului si scenaristului.
legiune pe 29 iunie 2011 00:40
Traim in lumea a3a sau chiar a4a, si multa tari din africa ne-au luato inainte.
Ne meritam imaginea din plin, Nu degeaba am adus adus guvernare straina aproximativ acum 130 de ani.
Ar trebuii sa invatam de la vecini nostri Ungurii ce in seamna patrie.

NistorescuA pe 29 iunie 2011 01:51
In True Blood season 2 ep 5 daca nu ma insel, apare o vampiroaica nervoasa pe nume Isabel care injura un alt vampir in spaniola spunand cv de genu':Nesuferitule,intoarce-te la taranii aia imputiti din Romania,de unde ai plecat acum 300 de ani "...foarte urat din partea lor...daca vreti puteti verifica..
zeno.marin pe 29 iunie 2011 02:03
Istenem istenemn, Legiune! Nemsobot!
Nu puteai sa gasesti si tu alt exemplu cum ar fi Franta? Sau ok, fie si la polul opus, Albania?...
Uite care e parerea mea: eu am voie sa spun ca traiesc intr-o tara de [...]. Dar daca un american ignorant o prezinta asa, atunci schimb postul urgent si ma uit la alt film (dupa ce le injur toata natia desigur, ca de invadat n-am cum sa-i invadez...).
Da ce tot zic eu, pana la urma ai dreptate cu ungurii astia...

zeno.marin pe 29 iunie 2011 02:04
...asta cu "polul opus" e "Din putul gandirii" :-D.
Nando pe 29 iunie 2011 02:30
Nu stiu exact dar am inteles ca o mare parte din Ghost Rider cu nicholas cage a fost filmat in romania pe autostrada (tentativa de autostrada defapt) si prin bucuresti si s-a zis ca au vrut sa filmeze si pe litoral la noi (sunt din constanta) pe la casino ceva scurt cu locuri frumoase(si era superb sa vezi intr-un film ca ghost rider constanta si doar cateva secvente erau dementiale intr-un asa film) dar...cica n-au reusit sa obtina apropare de filmare de la primarie ca era plecat Mazare in Brazilia :))) acum nush cat e inventie si cat e adevar la faza cu Mazare :)))
Krakatau pe 29 iunie 2011 03:22
Si te mai miri ca avem o imagine de rahat. Ah, dar stai, o meritam cu varf si indesat!
alex_il_fenomeno pe 29 iunie 2011 11:50
este filmul "Blood and Chocolate" , filmat in Bucuresti , si mentionand vampirii dintr-o Romanie contemporana. de asemenea , s-a mai specificat in serialul "Tinerii muschetari" despre Romania .... si mai sunt si alte filme care nu imi vin acum in minte.
claudiu7boss pe 29 iunie 2011 14:22
si sa nu uitam de Borat
claudiu7boss pe 29 iunie 2011 14:23
si mai e si Uriasul meu cu Ghita Muresan
viorelR pe 2 iulie 2011 06:24
sa nu uitam si de Youth without youth filmul lui Coppola facut dupa o carte scrisa de Mircea Eliade
rowatt pe 3 iulie 2011 18:58
Dar filmul Ondine? Desi ar trebui sa fim mandi ca macar au ales o actrita frumoasa ca reprezentanta a romancelor, imaginea Romaniei e pervertita in ultimul hal
rowatt pe 3 iulie 2011 18:59
*mandri
PungaDePopcorn pe 13 august 2011 15:49
J.K.Rowling a situat Durmstrang in norsul Norvegiei, nu in Bulgaria!
marian_007bond pe 18 mai 2012 15:28
sau incurcat si ei ca fraierii
marian_007bond pe 18 mai 2012 15:30
destul de interesent acest lucru, eu as mentiona si pe actorul roman care a jucat in harry potter 7 partea a doua
AmphitriteMermaid pe 9 ianuarie 2018 09:23
Ma simt foarte mandra cand vad astfel de articole. E foarte bine cand vezi ca tara ta apare in filme straine.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells