Premiera filmului „Crulic – Drumul spre dincolo": vineri, 7 octombrie

de Cinemagia în 6 Oct 2011
Premiera filmului „Crulic – Drumul spre dincolo": vineri, 7 octombrie

Unul dintre puţinele lungmetraje de animaţie realizate în România după 1989, Crulic – Drumul spre dincolo, regizat de Anca Damian, va avea premiera în România vineri, 7 octombrie, de la 19.00, la Cinema Patria, în deschiderea Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est.

Povestea tragică a românului decedat într-o închisoare din Polonia, după luni de greva foamei, a fost reconstituită de Anca Damian din documente, mărturii, fotografii, filmuleţe. Vizual, acest puzzle a fost recompus utilizând tehnici diferite de animaţie, de la tradiţionalul 2D (stop-motion, motion graphics, colaje, desene peste fotografie), la 3D (decoruri). Lucrul a durat aproximativ un an, iar bugetul întregii producţii a fost mult sub cel obişnuit pentru lungmetrajele de animaţie – circa 290.000 de euro.

Folosirea desenului de mână, a colajului, a stop-motion-ului şi a animaţiei de tip cut-out aduc subtilitate şi poezie unei poveşti tragice, frumos scrisă şi transpusă vizual cu sensibilitate” –BFI London.

 

Mixul original şi expresiv de tehnici de animaţie a fost unul dintre atuurile lui „Crulic”, potrivit aprecierilor din presa internaţională. „Animaţia este în mod special atrăgătoare”, scria „Variety”. „Filmul reconstituie viaţa personajului cu ajutorul documentelor disponibile, însă tehnicile de animaţie ridică analiza la un alt nivel de expresie. Folosirea desenului de mână, a colajului, a stop-motion-ului şi a animaţiei de tip cut-out aduc subtilitate şi poezie unei poveşti tragice, frumos scrisă şi transpusă vizual cu sensibilitate” – remarca şi Peter Hames, pentru BFI London.

Documentarul produs de apArte Film a fost realizat, pe partea de animaţie, de o echipă alcătuită din şase tineri, la studioul DSG din Bucureşti. Dan Panaitescu, Raluca Popa, Dragoş Ştefan, Tuliu Oltean şi Roxana Benţu au conceput stilul vizual al peliculei, sub coordonarea Ancăi Damian, care semnează şi scenariul. Doi dintre artişti, Dan Panaitescu şi Dragoş Ştefan, vor participa şi la lansarea DVD-ului cu scurtmetraje recente de animaţie „Romanian ReAnimation”, joi, 12 octombrie, de la 12.00, la Cinema Union. O expoziţie cu desenele animatorilor pentru „Crulic – Drumul spre dincolo” va fi inaugurată în holul Cinema Patria, vineri, înainte de premiera filmului. Publicul va avea ocazia să vadă cum a prins contur acest lungmetraj de animaţie, selecţionat în festivalurile de la Locarno, BFI Londra, Namur, Telluride, Varşovia şi Pusan.

Imagini

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 7 octombrie 2011 17:43
cred ca se merita vizionat .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells