Polisse: cazurile şocante ale Brigăzii de protecţie a minorilor

de Gloria Sauciuc în 25 Apr 2012
Polisse: cazurile şocante ale Brigăzii de protecţie a minorilor

Maiween le Bosco, Diva Plavalaguna din Al cincilea element, care are o fiica cu Luc Besson şi care a filmat Haute tension în România în 2003, vorbeşte în filmul Polisse, al treilea lungmetraj pe care îl regizează, despre cazurile cu care se confruntă într-o zi obişnuită Brigada pentru protecţia minorilor din cadrul Poliţiei, adesea poveşti de o profundă suferinţă umană.

Într-un interviu acordat la Cannes publicaţiei Cinemagia, Maiween îşi explică şi punctul de vedere legat de separarea copiilor de părinţii care îi trimit la cerşit, în comunitatea de ţigani români din Franţa. Îngerii Păzitori/Polisse se lansează pe 27 aprilie în cinematografele româneşti, fiind unul din cele trei filme de suflet ale Cinemagia de la ediţia de anul trecut a Festivalului de Film de la Cannes. Polisse obţinea Premiul juriului din partea lui Robert de Niro în 2011.

Filmul - ce excelează datorită unei structuri foarte închegate, în pofida multitudinii de poveşti care se intersectează şi care ne ţin cu sufletul la gură, cu personaje deosebit de complexe - prezintă viaţa de zi cu zi a Departamentului pentru minori al Poliţiei. Producţia poate fi urmărită în România datorită distribuitorului Independenţa Film, posesorul mai multor premii Gopo pentru calitatea filmelor europene aduse în ţara noastră.

Tot felul de cazuri surprinzătoare se perindă prin faţa spectatorului în Polisse, dialogurile scrise de Maiween fiind cu adevărat captivante. Unul dintre cazurile prezentate este cel al unei razii într-o tabără de ţigani români. Poliţia aplică legea, ia minorii şi îi trimite în adăposturi speciale pentru ei, trebuie să îi despartă de părinţi, pentru că aceştia îi exploatează.

Chiar dacă scena prezintă într-o lumină bună poliţiştii salvatori, Maiween de Bosco declară pentru publicaţia Cinemagia că este împotriva acestei legi care face copiii să fie rupţi de părinţii lor. "Opinia mea e că mereu e mai bine pentru copii să fie lângă părinţii lor. Numai că există o lege care spune că ei nu pot rămâne cu părinţii care îi exploatează"...

Următoarea întrebare care a venit firesc - ce ar prevedea o lege pe problema asta, dacă ar fi concepută de ea? "Merită reflectat, dar trebuie făcut un compromis pentru evitarea exploatării copiilor, dar într-un fel în care să nu se rupă legătura părinte-copil. Dar nici nu trebuie exploataţi copiii datorită legăturii cu părinţii lor. Dacă e să aleg pentru un copil între a merge la şcoală şi a sta cu părinţii lui, aş alege să stea cu ai lui".

Maiween de Bosco a povestit şi despre filmările la Haute tension, horrorul turnat în România sub regia lui Alexandre Aja, film care s-a lansat în ţara noastră pe 8 octombrie 2004. Despre filmări din România nu are amintiri plăcute. În 2003 turna pe platourile MediaPro, alături de Cécile De France. "Am filmat ca actriţă, da. Însă nu am amintiri frumoase. Nu a fost o experienţă fericită. Nu mă înţelegeam bine cu regizorul, era un om rece, filmările aveau loc noaptea, sânge cam peste tot. Românii erau însă adorabili. Aveam o poziţie particulară, ca să fiu sinceră eram plătită ca cineva din Europa de Vest şi mă simţeam foarte disconfortant văzând cât de slab erau plătiţi colegii din România. Îmi părea că sunt exploataţi, nu m-am simţit deloc confortabil cu asta".

Taguri:  Polisse

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 25 aprilie 2012 14:13
E un subiect de urmarit....
alex_il_fenomeno pe 17 mai 2012 16:57
a fost prezent la Cannes anul trecut , deci sigur merita urmarit .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells