Oscar 2012: Jean Dujardin, Artistul anului

de Gloria Sauciuc în 13 Feb 2012
Oscar 2012: Jean Dujardin, Artistul anului

Jean Dujardin a intrat în cursa Oscarurilor ca principal favorit, după ce obţinea Globul de Aur pentru cel mai bun actor (comedie/muzical) anul acesta, mai multe nominalizări la BAFTA, Premiile Academiei Europene de Film, Premiile Cesar, dar şi premiul de interpretare la Cannes în 2011, pentru rolul actorului de film mut George în The Artist. Dujardin, considerat un George Clooney al Franţei, joacă în The Artist rolul unui star masculin din Hollywood-ul înca aflat în epoca filmelor mute; însă cinematograful vorbit stă să apară, şi odată cu el o generaţie de actori va apune, o alta se va ridica.

Jean Dujardin, colaborator al lui Michel Haznavicius, a debutat în 1995, ca protagonist al unui One Man Show. Însă, lansarea în film va veni în 1999, odată cu Un gars, une fille. Serialul va rula până în 2003. Dujardin va fi premiat cu o Etoile d'Or trei ani mai târziu, pentru rolul din OSS 117: Cairo, Nest of Spies (una din parodiile filmelor clasice cu spioni). Este, totodată, nominalizat la Globurile de Aur şi Premiile Cesar pentru rol. Cu o figură expresivă, Dujardin aminteşte în 2012 de figurile celebre ale marelui ecran din epoca filmului alb-negru: Clark Gable, Gene Kelly, Douglas Fairbanks. Amuzant şi mare iubitor al glumelor, actorul (al cărui nume) duce cu gândul la grădină) declară că e pasionat de grădinărit. În 2009 se căsătorea cu actriţa Alexandra Lamy.

Despre rolul din filmul The Artist, care va rula în cinematografele din România începând cu data de 24 februarie, Jean Dujardin spune că a fost emoţionat de transformarea prin care personajul său trebuie s-O parcurgă pentru a supravieţui trecerii de la filmele mute la cele vorbite: "La început, George nu se întreabă prea multe. Nu este arogant, dar este sigur pe el, încrezător în şarmul pe care şi-l asumă cu uşurinţă. George joacă mereu un rol, de parcă ar fi doar o imagine, o faţă pe un poster. Apoi, încetul cu încetul această încredere începe să se zdruncine, şi ajunge la un punct critic. Din fericire, există un înger care are grijă de el. În final, nu mai este o fotografie, ci un om, doar un om. Îmi place această trecere".

The Artist este un spectacol în sine, ce sărbătoreşte epoca peliculelor mute şi evidenţiază importanţa acestora pentru cinematografia modernă. Regizorul Michel Hazanavicius motivează decizia de a realiza un film mut în epoca filmelor 3D şi a efectelor speciale: “Un film mut te responsabilizează ca regizor. Totul stă în imagine, în buna organizare a semnalelor pe care le trimiţi către public. Este un cinema emoţional, senzorial; lipsa sunetului te duce înapoi la modul tradiţional de a spune o poveste, care are efect doar pe baza sentimentelor pe care le- ai creat. Mi s-a părut o provocare care mi-ar fi adus o mare mulţumire, odată dusă la bun sfarşit.” Regizorul mi spune că filmul este o poveste de dragoste de modă veche, pură, potrivită cu formatul filmelor mute. Unele dintre cele mai mari capodopere ale filmului mut sunt poveşti de dragoste simple. Acestea m-au inspirat să duc filmul într-o direcţie mai lejeră, mai optimistă şi mai veselă”.

Atunci când producţia filmelor mute încetează, George refuză să devină parte din noul showbiz şi respinge ideea folosirii de noi tehnologii. În scurt timp, ajunge un actor obscur, pe care producătorii de filme nu-l mai doresc şi pe care publicul, fascinat de jocul actoricesc al noilor actori, l-a uitat.

Imagini

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Crist11 pe 13 februarie 2012 13:35
Isi merita orice lauda, il felicit din toata inima.
xerses pe 13 februarie 2012 14:32
Chiar daca parca a "rasarit" de nicaieri, a facut impresie grozava cu acest rol....
FlorinMovieFreak pe 13 februarie 2012 17:38
Eu unul am un fel de deja-vu .. a la Javier Bardem :)
Gebeleizis pe 13 februarie 2012 21:32
Sper sa castige Oscarul.
alex_il_fenomeno pe 15 februarie 2012 12:49
draguta aluzia la titlul filmului care l-a facut remarcat acest an .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells