Maria Popistasu & Ioana Barbu

23 Mar 2006
Maria Popistasu & Ioana Barbu
Legaturi bolnavicioase reprezinta debutul in lung metraj al regizorului Tudor Giurgiu. Filmat intr-o luna si jumatate in diferite locatii din Bucuresti si in satul Pietrosita din judetul Dambovita la sfarsitul verii lui 2005, filmul are in spate o echipa de oameni tineri.
Avand la baza romanul omonim al Ceciliei Stefanescu, care este totodata si scenarista filmului, Legaturi bolnavicioase prezinta povestea unor tineri aflati intr-un moment de confuzie sentimentala. Kiki, Alex si Sandu – protagonsitii filmului – vin sa ii contrazica pe cei care cred ca viata la 18, 19 ani se vede doar in alb si negru. Se poate intampla ca o fata sa nu se indragosteasca neaparat de un baiat, iar un baiat sa nu se indragosteasca neaparat de fata potrivita…
Maria Popistasu (cunoscuta din filme precum mult premiatul Sex Traffic - 8 trofee BAFTA castigate din 9 nominalizari), Ioana Barbu (proaspat absolventa a UNATC-ului) si Tudor Chirila (liderul formatiei “Vama Veche”) sunt cei trei actori fara de care, regizorul Tudor Giurgiu spune ca nu ar fi reusit sa faca absolut nimic.
 
De ce sunt atat de bolnavicioase legaturile cu pricina?
Ioana: As spune de la bun inceput ca nu simpatizez foarte mult titlul filmului, tocmai din cauza nuantei "bolnavicioase " care planeaza asupra povestii inca de pe afis. Mi-ar fi placut ca acest verdict sa fie dat, sau contrazis, de spectator, dupa vizionarea filmului. Pentru mine legaturile cu pricina nu sunt bolnavicioase, ci mai degraba curajoase in contextul in care personajele incearca sa se cunoasca pe sine si unele pe altele.
Maria: Mi se pare cã fiecare dintre noi are momente de confuzie, cand i se pot intampla tot felul de lucruri, fara sa fie nevoie sa le etichetezi drept “bolnavicioase”.
 
Cu ce difera povestea de dragoste din Legaturi Bolnavicioase de celelalte povesti de dragoste intalnite in alte filme?
Ioana: Nu stiu foarte exact ... nu am apucat, din pacate, sa vad mai multe filme cu acest subiect. Noi am incercat o poveste despre tineri si sentimentele lor carora le dau curs fara nici o intentie malefica sau gand vulgar. Nu am urmarit in mod expres relatia erotica a acestui triunghi amoros .
Maria: Difera de celelalte povesti de dragoste prin faptul ca implica situatii si personaje diferite. Ca-n viata.
 
E un film cu doua fete si-un baiat. La cate posibilitati se-ajunge?
Ioana: Posibilitatile sunt nenumarate. Solutia "legaturilor" lui Tudor este una cuminte si frumoasa... cel putin asa am perceput-o eu.
Maria: La nici una. Singurul lucru “ciudat” e faptul ca filmul acesta trateaza cu normalitate povestea de dragoste dintre doua fete.
 
Ai avut de-a face cu destul de multe gesturi de tandrete cu o fata. Greu? Incitant? Insuportabil… dar asta-mi e meseria si-o iubesc?
Ioana: Gesturile de tandrete nu au fost chiar atat  de multe ... am incercat sa vad relatia cu Maria ca pe un flirt, o joaca. Banuiesc ca asa incep lucrurile si in realitate. Sau nu? Am avut un singur moment in care mi-am zis "asta-mi e meseria ", dar o sa va las pe voi sa spuneti care e dupa ce o sa vedeti  filmul.
Maria: Nu mi s-a parut nicidecum o corvoada. E adevarat ca am slabit 3 kg, am stat in frig si-n ploaie, asa ca n-a fost deloc cea mai usoara filmare.
 
E Legaturi Bolnavicioase  un film incitant pentru publicul romanesc?
Ioana: Cred ca da. Nu stiu insa cat de pregatit e publicul de la noi pentru un astfel de film. Imi doresc totusi ca lumea sa se uite cu placere, sa rada pe alocuri, sa fie relaxata. N-as vrea sa starneasca controverse, pentru ca nu e cazul.
Maria: Nu stiu. Eu nu l-am construit ca subiect provocator si nici Ioana. E o poveste de dragoste care se intampla sa nu aiba ca principali portanti un baiat si o fata. E o poveste de dragoste si atat. Nu pot sa ma gandesc la Legaturi bolnavicioase ca la ceva care trebuie sã rupa gura targului, pentru ca nu despre asta este vorba. Cred ca ar trebui sa fie un film cu care sa intrãm intr-o zona de normalitate. Cu povesti care sa iasa din incrancenarea cu care ne-a obisnuit cinematografia noastra.
 
Exista vreo legatura intre studentia ta si-a personajului?
Ioana: Chiar daca am terminat facultatea anul trecut, ma simt inca studenta pentru ca fac masterul de actorie acum si locuiesc in caminul universitatii. In anul intai, cand am venit din Timisoara, mi-a fost foarte greu sa ma obisnuiesc cu nebunia din Bucuresti, nu puteam sa ma urc in autobuz, lasam sa treca doua, trei pe langa mine, pentru ca mi se pareau mult prea aglomerate. Problemele mele nu erau de amor, ci legate de ºcoala, de ritm. Abia prin anul trei au aparut cele sentimentale. Acum sunt intr-o perioada buna, mi-am gasit o stabilitate, un echilibru. Oricum, personajul meu din film, Alex, cred ca e foarte diferit de mine. Si, oricum, are mai mult curaj.
Maria: Mi-am dorit foarte tare sa intru la actorie. In primul an stateam mult la scoala, eram absorbita cu totul, repetam pana tarziu. Cand nu ne-au mai lasat sa stam peste noapte in facultate, ne duceam la colegii din camin. Tot atunci m-am indragostit de un baiat, tot de la actorie, ceva mai mare si am fost doi ani impreuna. Mergeam prin camin, imi placea, dar stiam oricand ca pot sa ma intorc acasa. 
 
Care sunt atuurile Mariei ca actrita si ca femeie?
Ioana: E o fire deosebita… E foarte impulsiva, ceea ce a ajutat-o foarte mult la rolul din “Legaturi…”.
 
Care sunt atuurile Ioanei ca actrita si ca femeie?
Maria: Ioana este o fata talentata, frumoasa, suava si calma. Impune respect si il merita.
 
Legaturi bolnavicioase poate fi vazut in cinematografe din 7 aprilie 2006.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells