Maria Alexandra Lungu, îmblânzitoare de albine în Le meraviglie

Producţia italiano-germană, ce concurează anul acesta la Palme d'Or, are în rol principal o actriţă debutantă, de origine română

Deşi puţin numeroşi la Cannes anul acesta, românii sunt pe cai mari în 2014. Cineastul de origine română Radu Mihăileanu a fost distins cu titlul de Ofiţer al Artelor şi Literelor de către ministrul francez al Culturii, Aurelie Filippetti, pe 17 mai; pe de altă parte, Mihăileanu prezintă la Cannes, în calitate de producător, filmul Caricaturistes - Fantassins de la démocratie. Publicaţia Gala i-a făcut cineastului invitaţia de a semna editorialul ediţiei de luni. În continuare, Maria Alexandra Lungu (foto: centru, în albastru) - protagonista filmului italiano-german Wonders/Le meraviglie, ce o are în distribuţie şi pe Monica Bellucci - a fost îndelung aplaudată la proiecţia de gală a filmului. Filmul este în top 3, conform clasamentului făcut de criticii de film citaţi în publicaţia Screen International. Scurtmetrajul Trece şi prin perete, de Radu Jude, va rula în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs vineri, pe când secţiunea Cinéfondation-Atelier îi numără în competiţie pe regizorul Bogdan Mirică (proiectul Câini) şi pe producătorul Dan Burlac (cu Teritoria). Cristi Puiu a semnat unul dintre episoadele filmului omnibus Bridges of Sarajevo (selectat în afara competiţiei), Corneliu Porumboiu a fost proiectat în „Marche du Film”, iar actriţa Paraschiva Drăguş are un rol secundar în „Amour fou”, în secţiunea Un Certain Regard. Scurtmetrajele din „Romanian Short Corner” au fost difuzate duminică în Palatul Festivalului.

Nu ştim dacă o introducere aşa de lungă este convingătoare, dar enumerarea de mai sus e confirmarea că românii sunt în continuare pe buzele jurnaliştilor de film de pe Croazetă.

Maria Alexandra Lungu, de 14 ani, un mic om mare în filmul Wonders/La Maraviglia

Concurent în principala secţiune competiţională de la Cannes, filmul La Maraviglia - despre o vară din viaţa austeră, dar totuşi frumoasă, a unei familii de apicultori - o are în rol principal pe debutanta Maria Alexandra Lungu. Inocenţa copilăriei, magia şi frumuseţea ei sunt atât de mişcător surprinse de către regizoarea  Alice Rohrwacher! Prin contrast, protagonista este - deşi în vârstă de 14 ani - un adult, credibil redat de româncă. Este mâna dreaptă a tatălui ei, stăpânul nebun şi despotic al acestui regat: munceşte de dimineaţă până seara, are grijă de surorile mai mici, cu severitate şi abnegaţie. În plus, regulile impuse de tată, sunt sfinte. Dar, dincolo de această aparenţă, Gelsomina (Lungu) e înconjurată de magie - este îmblânzitoare de albine. Magia este dată şi de jocurile copiilor, întâlnirea cu un fel de zână contemporană - Monica Belluci, şi de peisajul idilic ce înconjoară ferma dărăpănată în care locuieşte familia.

Despre alegerea româncei în rolul principal, regizoarea povesteşte: „după mai multe luni de căutări, nu am avut niciun dubiu atunci când am văzut-o pe Maria Alexandra Lungu la clasa de catehism (ceea ce este amuzant, ţinând cont de istoria primului meu film)... Pe atunci avea 11 ani. De origine română, a trăit mereu în Italia. Niciodată nu mai jucase într-un film. Aşadar, a trebuit să petrecem mult timp cu albinele pentru ca ea, ca şi personajul, să stăpânească perfect gesturile unui apicultor”.

Maria joacă în film rolul Gelsomina, cea mai mare dintre cei patru copii ai unei familii împovărate de un trai greu.

La conferinţa de presă a filmului de la Cannes, Alice Rohrwacher a vorbit despre latura autobiografică a filmului: „Este un film foarte personal, e despre un mediu care mie îmi este foarte familiar. Filmul acesta descrie acel gen de familie pe care o cunoaştem cu toţii. Nu este o poveste autobiografică deşi tatăl meu este tot apicultor. Am dorit o senzaţie de a fi acasă în timp ce lucrez şi de aceea apar albine în film”.

Familia din La Maraviglia este alcătuită din tatăl, Wolfgang, dintr-o ţară nordică, Angelica, mama italiancă (jucată de sora regizoarei), şi cele patru fiice: Gelsomina,  Marinella, Caterina şi Luna. Cei şase trăiesc rupţi de lume, cu grădina lor de legume, cu stupii lor şi cu o singură prietenă de familie, Coco.

Wolfgang simte că fiica cea mare îi scapă din ce în ce, deşi în ea şi-a pus toate speranţele şi a devenit deja o apicultoare mai bună decât el însuşi. Dacă fetele vor să plece, la ce bun toate eforturile?

Urmează în film apariţia feerică a lui Milly Cantena (Monica Bellucci), în rol de prezentatoare a unui concurs televizat, Le pays des Merveilles, ce promite să readucă la viaţă tradiţiile. În fapt, emisiunea va duce nu atât la întâlnirea cu o familie de apicultori, ci la una care nu îşi găseşte locul.

În mod cert, nimic nu va mai fi la fel la sfârșitul acestei veri pentru Gelsomina și cele trei surori mai mici. O vară extraordinară, când regulile stricte care țin familia împreună încep să fie încălcate, pe de-o parte ca urmare a sosirii lui Martin, un băiat neamţ într-un program de reabilitare pentru tineri, iar - pe de altă parte - datorită participării comunității locale în acest concurs televizat, Le pays des Merveilles, cu mari premii... Filmul este, totodată, şi emoţinanta poveste a maturizării Gelsominei.

Citește și

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells