Festivalul de la Cannes

Lecţia de cinema a fraţilor Dardenne

de Gloria Sauciuc in 9 Mai 2009
Lecţia de cinema a fraţilor Dardenne

Jean-Pierre Dardenne şi Luc Dardenne vor susţine un masterclass la cea de-a 62-ediţie Festivalului de Film de la Cannes - marţi, 19 mai.
Au debutat în cinema ca asistenţi ai poetului şi scenaristului Armand Gatti, după care au realizat mai multe documentare, ulterior trecând la ficţiune.
Recunoşterea criticii şi a publicului a venit o data cu cel de-al treilea film al lor, Promisiunea/La Promesse (1996). După acesta, succesele lor s-au ţinut în lanţ.

Rosetta a fost prezentă în Competiţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes în 1999, iar filmul a adus fraţilor Palme d'Or-ul şi premiul de interpretare. În 2002, Olivier Gourmet, protagonistul din Fiul/Le Fils (The Son) al fraţilor Dardenne, a obţinut premiul de interpretare la Cannes, apoi în 2005 cei doi fraţi regizori obţin al doilea Palme d'Or din carieră pentru L'enfant. În 2008, Dardennii obţin Premiul pentru scenariu la Cannes, pentru Tăcerea Lornei/Le Silence de Lorna (The Silence of Lorna), film care va avea premiera la noi în România anul acesta (în imagine, Lorna - adică actriţa Arta Dobroshi - și cei doi fraţi Dardenne, la premiera de la Cannes de anul trecut a filmului Tăcerea Lornei).

După masterclass-ul susţinut acum doi ani de către Martin Scorsese, iar anul trecut de către Tarantino, în anii trecuţi regizori ca Nanni Moretti sau Wong Kar Wai au vorbit despre parcursul lor singular, despre munca lor şi scriitura de film.

Anul acesta, fraţii Dardenne ne vor dezvălui sensul pe care ei îl dau creaţiei lor. Corespondentul Cinemagia la Cannes va participa la acest masterclass şi vă va informa la cald despre toate tips&tricks-urile faimoşilor regizori.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 20 ianuarie 2014 20:16
La cum se vorbeste despre cei doi si despre filmele lor, cu siguranta au fost niste realizari inedite.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells