Interzis la ecranizări după J.D. Salinger

de Gloria Sauciuc în 31 Ian 2010
Interzis la ecranizări după J.D. Salinger

Faimosul scriitor J.D. Salinger nu mai este în viaţă, şi - din păcate - nu sunt şanse ca vreuna din cărţile sale să fie ecranizată, titrează Hollywood Reporter.

Scriitor de mare succes, după ce mai mult de 65 de milioane de exemplare din cartea sa "De veghe în lanul de secară" au fost tipărite, Salinger a primit numeroase propuneri fie de ecranizări, fie de adaptări pentru scenă sau pur şi simplu continuări ale povestirilor sale. Totuşi, scriitorul le-a refuzat constant de-a lungul timpului, până la moartea sa miercurea trecută, la vârsta de 91 de ani.

Salinger a permis o singură adaptare - a una din povestirile sale scurte, "Uncle Wiggily in Connecticut", ecranizată în 1949 sub titlul My Foolish Heart. Filmul a fost un eşec deopotrivă în faţa criticii şi a publicului, iar scriitorul a intrepretat acest fapt ca pe o jignire personală. Numeroşi producători, regizori de film şi de teatru au solicitat drepturile de ecranizare pentru romanul său din 1951, "De veghe în lanul de secara", pentru cartea din 1961 "Franny şi Zooey" şi pentru alte povestiri.

În 2008, drepturile referitoare la operele autorului au fost plasate sub egida J.D. Salinger Literary Trust, cu singurul membru de decizie autorul însuşi. Phyllis Westberg, impresar al scriitorului, a lăsat de înţeles că nimic nu s-a schimbat în ceea ce priveşte drepturile de ecranizare. "Toată lumea ştie că el nu a vrut asta, iar agenţia va asculta de dorinţa lui", a declarat impresarul.

În ultima vreme, reprezentantul legal al autorului a dat în judecată - şi a câştigat - tentativa de publicare a unui roman: "60 Years Later: Coming Through the Rye", scris de Frederik Colting din Suedia, roman descris drept o continuare a poveştii protagonistului "lanului de secară", Holden Caulfield, aflat 60 de ani mai târziu într-un azil de bătrâni, unde meditează asupra vieţii sale.

Instanţa de judecată din New York a decis împotriva scriitorului suedez, hotârând că noul roman a împrumutat prea mult din original pentru a trece drept o parodie, încălcând copyright-ul lui Salinger. Printre cei care au încercat fără succes să ecranizeze "De veghe în lanul de secară" au fost producători prcum Samuel Goldwyn, regizorul Billy Wilder şi actori precum Marlon Brando, Jack Nicholson, Tobey Maguire, Leonardo DiCaprio, John Cusack şi Jerry Lewis.

La începutul anilor '50, scriitorul ar fi afirmat într-o scrisoare adresată regizorului O'Brien cum că ar fi acceptat o punere în scenă a romanului, cu condiţia ca Salinger însuşi să joace rolul principal (ipoteză confirmată de scriitoarea Joyce Maynard).

Ce carte de-a lui Salinger ai fi vrut s-o vezi ecranizată?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
doinarac pe 31 ianuarie 2010 14:54
Sincer, daca autorul insusi nu a vrut niciuna, NICIUNA!
Mi se pare un act de respect in memoria lui J.D. Salinger!
Poate ca viziunea unui potential regizor nu ar fi fost pe masura cartii pe care ar fi ecranizat-o!
De obicei o carte spune mult mai mult decat ecranizarea sa!
Mi-a placut si mie The Catcher in the Rye.

angesa pe 31 ianuarie 2010 15:02
Nu as vrea sa vad nici o ecranizare, deoarece in cartile Lui J.D. Salinger ideile sunt mult mai importante decat actiunea !
Pentru a putea realiza un film bun dupa cartile sale, ar trebui sa fie un regizor genial.
Am citit in engleza the Catcher in the Rye si chiar nu mi inchipui ca ar putea cineva sa o o ecranizeze atat de bine incat sa redea ceea ce a dorit scriitorul.

Cezar pe 31 ianuarie 2010 23:40
Romanele lui Salinger vor fi uitate de generatiile care vin daca decizia de a nu le ecraniza va ramane in picioare. Eu cred ca nu va fi asa. O serie de capodopere s-au bucurat de notorietate dupa ce au aparut filmele. Eu personal am vizionat pe vremuri "Agonie si Extaz" si peste ceva timp am citit romanul. Si exemplele ar putea comtinua.
TAMARAINSA pe 1 februarie 2010 18:53
RIP.
Cred ca am avut cele mai mari emotii cand am prezentat examenul dupa un fragment din romanul DE VEGHE IN LANUL DE SECARA.
Poate ca l-am si intalnit pe scriitor???
Cine stie?
Un om politic, al carui nume il trec sub tacere, m-a intrebat cum de-am avut curajul sa-i scriu lui Salinger. I-am raspuns ca am studiat prea mult si ca am avut argumente.
Dar ...azi?
Esenta a ramas si poate ca in Napasta lui Caragiale s-a transferat ceva din ...firescul ...dramatizarii.

andreea_andreea pe 27 iunie 2010 11:25
pacar ca nu a fost ecranizata nici o carte dupa el, dar cine stie ce va fi de acum :)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells