Încep Zilele Filmului de Limbă Spaniolă

de Cinemagia în 30 Sep 2011
Încep Zilele Filmului de Limbă Spaniolă

También la lluvia/Până şi ploaia, cu Gael García Bernal în distribuţie - cel mai popular film european în 2009, alături de alte peste zece titluri de limbă spaniolă premiate la diverse festivaluri de film ale lumii, vor fi proiectate la cinema Studio din Bucureşti,  în perioada 7-12 octombrie, cu ocazia evenimentului "Zilele Filmului de Limbă Spaniolă".

El baile de la victoria/Dansul victoriei a lui Fernando Trueba este programat pentru proiecţia de gală a evenimentului, ce va avea loc vineri, 7 octombrie, pelicula fiind prezentată de criticul Cristina Corciovescu şi Juan Carlos Vidal, directorul Instituto Cervantes. Festivalul va avea şi un invitat special. Proiecţia de luni, 10 octombrie, ora 20:00, a filmului Cenizas del cielo/Cenuşă din cer va avea loc în prezenţa lui José Antonio Quirós şi va fi urmată de o sesiune Q&A cu regizorul spaniol.

O admistie generală în Chile îi aruncă din nou în vâltoarea vieţii pe doi condamnaţi cu istorii personale dintre cele mai diferite. Un fost campion mondial la lupte libere şi agentul lui cutreieră America Latină în căutarea propriului trecut glorios, în timp ce doi foşti querilleros, fără trecut glorios, îşi revizuiesc istoria personală în timp ce sapă după corpul unui al treilea tovarăş. Biografia romanţată a lui Lope de Vega şi o pasionantă relaţie de dragoste, în Havana anilor ’40, reconstruită într-un minunat film de animaţie, toate se regăsesc în selecţia de anul acesta, al nouălea în care Instituto Cervantes din Bucureşti organizează Zilele Filmului de Limbă Spaniolă, cu pelicule dintre cele mai recente (cele mai multe, din 2009 şi 2010).Biletele şi abonamentele vor fi puse în vânzare la casa de bilete a Cinema Studio.


PROGRAM

Vineri, 7 octombrie, ora 19:00
Joi, 13 octombrie, ora 20:00
El baile de la victoria/Dansul victoriei
Regia: Fernando Trueba
Spania, 2009, 127´
Scenariul: Fernando Trueba, Jonás Trueba, Antonio Skármeta
Cu: Ricardo Darín, Abel Ayala, Miranda Bodenhofer, Ariadna Gil, Julio Jung, Mario Guerra, Marcia Haydée
v.o. spaniolă, subtitrare în limba română
Sinopsis: Odată cu instalarea democraţiei, preşedintele chilian decretează amnistie generală pentru toţi cei închişi pentru delicte fără vărsare de sânge. Printre cei amnistiaţi se aflau tânărul Ángel Santiago şi veteranul Vergara Grey, un faimos spărgător de seifuri, ale căror planuri de viitor nu pot fi mai diferite. În timp ce Vergara Grey nu doreşte decât să se întoarcă la familia sa şi să-şi schimbe viaţa, Angel visează să se răzbune pe primar şi să dea marea lovitură. Îi apare în cale tânăra Victoria şi vieţile celor trei suferă o schimbare totală care-i va conduce către confruntarea cu un nou destin.

Sâmbătă, 8 octombrie, ora 16:00
Joi, 13 octombrie, ora 18:00 
Mal día para pescar/Zi nepotrivită pentru pescuit
Regia: Álvaro Brechner
Spania-Uruguay, 2009, 104´
Scenariul: Álvaro Brechner, Gary Piquer
Cu: Gary Piquer, Jouko Ahola , Antonella Costa, César Troncoso
v.o. spaniolă, subtitrare în limba engleză
Sinopsis: Doi vântură-lume: Orsini, un afacerist şmecher, cinic şi ingenios, care-şi spunea Prinţul, şi cel pe care îl reprezintă, Jacob Van Oppen, un fost campion mondial la lupte libere, o gorilă îmbătrânită, alcoolică şi de nestăpânit, călătoresc prin America Latină. Încercând să păstreze vie povestea care i-a unit, pornesc împreună într-un turneu prin diferite localităţi. Bizara lor călătorie în căutarea unui trecut glorios se încheie însă în momentul în care evenimentele iau o întorsătură neaşteptată şi de necontrolat.
Premii
Camera D´Or, Festivalul Internaţional de la Cannes, Semaine de la Critique/Premiul pentru cel mai bun film, Festivalul Internaţional de Film de la Varsovia/Premiul pentru cel mai bun film, Festivalul Internaţional de Film Latino de la Los Angeles/Premiul pentru cel mai bun actor (Gary Piquer), Festival Internaţional de Film din Mar del Plata

Sâmbătă, 8 octombrie, ora 18:00
Miercuri, 12 octombrie, ora 20:00
Los condenados/Condamnaţii
Regia: Isaki Lacuesta
Spania, 2009, 104´
Scenariul: Isaki Lacuesta, Isabel Campo
Cu: Daniel Fanego, Arturo Goetz,
Leonor Manso, Maria Fiorentino, Juana Hidalgo
v.o. spaniolă, subtitrare în limba engleză
Sinopsis: Doi luptători de gherilă se reîntâlnesc după 30 de ani în timp ce fac săpături ilegale pentru a găsi corpul unui al treilea camarad dispărut atunci. Tensiunea acumulată şi secretele păstrate în tot acest timp ies la iveală pe măsură ce se apropie de un deznodământ neaşteptat, în care nimic nu e ceea ce părea.
Premii
Premiul FIPRESCI, Festivalul de la San Sebastián.

Sâmbătă, 8 octombrie, ora 20:00
Marţi, 11 octombrie, ora 18:00
Chico & Rita 
Regia: Fernando Trueba, Javier Mariscal, Antonio Errando
Spania, 2010, 94´
Scenariul: Fernando Trueba,
Ignacio Martínez de Pisón
v.o. spaniolă, subtitrare în limba engleză
Sinopsis: La finalul anilor ´40, în Cuba, Chico şi Rita încep o pasionată poveste de dragoste. Chico este un tânăr pianist îndrăgostit de jazz, iar Rita visează să ajungă o mare cântăreaţă. Din noaptea în care destinul îi face să se întâlnească la o petrecere într-un club din Havana, viaţa îi tot apropie şi îi desparte, asemenea unor personaje de bolero. 
Premii
Premiul Goya pentru cel mai bun film de animaţie/Marele premiu al festivalului de film de animaţie Holland.

Duminică, 9 octombrie, ora 16:00
Miercuri, 12 octombrie, ora 18:00
Lope
Regia: Andrucha Waddington
Spania, 2010, 108´
Scenariul: Jordi Gasull, Ignacio del Moral
Cu: Alberto Ammann, Leonor Watling, Pilar López de Ayala, Antonio de la Torre
v.o. spaniolă, subtitrare în limba engleză
Sinopsis: Un tânăr soldat se întoarce din război în Madridul secolului XVI, aflat în plină construcţie. Ca multor altor sute de tineri, nu-i este clar pentru moment drumul pe care trebuie să-l urmeze. În timp ce luptă pentru ambiţiile sale şi se confruntă cu propriile nelinişti, în viaţa lui apar două femei: una liberală, femeie cu succes în afaceri, cealaltă, o nobilă visătoare. Filmul este o biografie romanţată a lui Lope de Vega, unul dintre cei mai importanţi şi prolifici autori ai Secolului de Aur.
Premii
Goya – cele mai bune costume şi cel mai bun cântec/Cel mai bun actor, cea mai bună actriă, cea mai bună coloană sonoră, Premiile Cercului Criticilor spanioli de film.

Duminică, 9 octombrie, ora 18:00
Amador
Regia: Fernando Léon de Aranoa
Spania, 2010, 110´
Scenariul: Fernando León de Aranoa
Cu: Magaly Solier, Celso Bugallo, Pietro Sibille, Sonia Almarcha, Fanny de Castro
v.o. spaniolă, subtitrare în limba română
Sinopsis: Marcela este o tânără cu probleme financiare care găseşte o slujbă de vară îngrijindu-l, în absenţa familiei, pe Amador, un domn vârstnic imobilizat la pat. Crede că aşa îşi va rezolva problemele, dar după câteva zile Amador moare, lăsând-o pe Marcela într-o situaţie dificilă. Moartea sa o lasă fără slujbă, iar ea nu-şi poate permite asta. Confruntându-se cu o importantă dilemă morală, Marcela va demonstra că nu întotdeauna moartea poate opri viaţa.
Premii
Cel mai bun regizor la secţiunea latino-americană a Festivalului de Film de la Guadalajara/Cea mai bună actriţă la Festivalul Internaţional de Film de la Moscova
Film prezentat prin bunăvoinţa Transilvania FILM.

Duminică, 9 octombrie, ora 20:00
También la lluvia/Până şi ploaia...
Regia: Icíar Bollaín
Spania-Franţa-Mexic 2010, 104´
Scenariul: Paul Laverty
Cu: Luis Tosar, Gael García Bernal, Juan Carlos Aduviri
v.o. spaniolă, subtitrare în limba română
Sinopsis: Costa, un neîncrezător producător de film, şi Sebastian, un tânăr şi idealist regizor, lucrează împreună la un proiect ambiţios pe care urmează să-l filmeze în Bolivia. Filmul are ca subiect sosirea spaniolilor în America, punând accent pe brutalitatea acţiunilor lor şi pe curajul câtorva reprezentanţi ai Bisericii care, prin cuvinte, se opun spadelor şi lanţurilor. Costa şi Sebastian nu-şi pot închipui că în Bolivia îi aşteaptă o confruntare care îi va zdruncina din temelii.
Premii
Premiul publicului la Festivalul de film de la Berlin/Premiul publicului în cadrul Premiilor Europene de Film/Goya – Cea mai bună ilustraţie muzicală, cel mai bun producător, cel mai bun actor în rol secundar. Film prezentat cu sprijinul Independenţa Film.

Pagina
1 2

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 1 octombrie 2011 10:12
la cinema nu prea ruleaza , asa ca acest festival este binevenit .
cosmin742000 pe 5 octombrie 2011 19:15
Imi pare rau ca nu locuiesc in Bucuresti ,oricum unde locuiesc eu (Focsani) nu mai exista cinema de 4 ani. Cinematografia de limba spaniola este favorita mea.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells