In iulie-august, un nou concurs CNC

de Stefan Dobroiu în 27 Iun 2007
In iulie-august, un nou concurs CNC

Centrul National al Cinematografiei va organiza in perioada iulie-august o sesiune de concurs pentru selectarea proiectelor cinematografice ce vor primi ajutoare financiare din partea statului. Proiectele vor fi selectate de doua comisii, una pentru lungmetraje, formata din cinci membri, iar celalalta pentru filme documentare si de animatie, formata din trei membri. Comisiile vor fi alese prin vot secret, de catre reprezentanti ai principalelor asociatii si uniuni de breasla cinematografica din Romania, iar componenta lor nu va putea fi contestata.

Iata numele persoanelor care este posibil sa faca parte din cele doua comisii:

ASOCIATIA CINEASTILOR DIN ROMANIA - ACRO
Juriul de fictiune - Andrei Gorzo, critic de film, traducator de romane, asistent universitar la catedra de filmologie a Facultatii de Film din cadrul Universitatii Nationale de ArtaTeatralasi Cinematografica, redactor la revistele Dilema Veche si 24-FUN, membru in comisii de evaluare si selectie la concursuri de proiecte cinematografice si de televiziune. Numeroase articole si eseuri pe teme de cinema. Bursier New York University. Selectionat in programul Talent Press al Festivalului de la Berlin.

Juriul documentar-animatie - Adina Bradeanu, master in Studii de film, lector la Departamentul de Media, Arts&Design al Universitatii Westminster, colaboratoare a publicatiei DOX a European Documentary Network (Danemarca). Stagiu de un an la festivalul International de Film Documentar IDFA Amsterdam. Participanta la numeroase conferinte internationale de film. Contributii de specialitate in publicatii internationale.

ASOCIATIA CULTURALA ACT
Juriul de fictiune - Stefan Agopian, prozator, dramaturg, autor al romanelor: "Tache de catifea", "Tobit", "Sara", "Ziua maniei", "Republica pe esafod", "Fric", "Insemnari din Sodoma", Premiul pentru proza al Uniunii Scriitorilor 1984, premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti 1983, 2000, 2004, ASPRO 2004, selectat printre cei 12 scriitori romani participanti la programul Les Belles Etrangeres. Redactor la Academia Catavencu si colaborator la 24-FUN.

Juriul documentar-animatie - Catalin Stefanescu, realizator si prezentator al programului Garantat 100% de la TVR1, distins cu premiul pentru cel mai bun documentar romanesc la Festivalul International de Film Antropologic-Sibiu, 2006, membru al Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru si membru UNITER. Premiul APTR. Premiul CNA. A publicat numeroase articole in presa culturala.

ASOCIATIA DISTRIBUITORILOR DE FILM DIN ROMANIA
Juriul de fictiune - Calin Aurel, promotor de film cu indelungata activitate in distributia de film la RADEF ROMANIAFILM, apoi la GUILD FILM si in prezent la InterCOMFilm, cunoscator al istoriei filmului si al caracteristicilor pietei cinematografice din Romania.

Juriul documentar-animatie - Laurentiu Balasoiu, promotor de film cu mare experienta in domeniul distributiei si exploatarii cinematografice, la Hollywood Multiplex, in prezent Director Distributie la Transilvania Film.

ASOCIATIA docuMENTOR (voteaza numai pentru membrii juriului documentar-animatie)
Juriul documentar-animatie - Florin Iepan, regizor si producator in domeniul filmului documentar, autor al mai multor co-productii internationale, absolvent al Discovery Campus Masterschool cu proiectul Nascuti la Comanda. Decreteii, autor al co-productiilor internationale de succes "The Fallen Vampire", "The One, The Only, The Real Tarzan", difuzat la mai multe televiziuni din Europa. Regizor roman cu cele mai multe proiecte co-produse vandute in strainatate.

ASOCIATIA EXPLOATANTILOR DE SALI DE CINEMA
Juriul de fictiune - Daniel Dima, promotor de film, director executiv al lantului de cinematografe ale S.C.QCB-SRL, fost consultant de film P.M. Entertainment, fost director de productie A.C.I., experimentat in activitatea de exploatare a filmelor, cunoscator al istoriei filmului, al situatiei cinematografului din Romania si al posibilitatilor dezvoltarii industriei de filme.

Juriul documentar-animatie - Ylva Ivanescu, promotor de film, programator al repertoriului lunar al filmelor, absolventa a Facultatii de Sociologie-Psihologie, Universitatea Spiru Haret, colaborare cu distribuitorii de filme in privinta achizitionarii peliculelor cinematografice, intocmire box-office, colaborare cu publicatiile de specialitate.

ASOCIATIA PENTRU PROMOVAREA FILMULUI ROMANESC - APFR
Juriul de fictiune - Florin Iaru, poet, scriitor, publicist, moderator al postului Cultural al Televiziunii Romane, pentru emisiunile "Ia te uita ce-ai uitat", "Cultura in bucate", "Tema de vineri", autor al volumelor "Cintece de trecut strada","Aer cu diamante", "La cea mai inalta fictiune", Innebunesc si-mi pare rau", "Poeme alese". A aparut in antologii din strainatate. Editorialist la Adevarul si Academia Catavencu.

Juriul documentar-animatie - Claudia Nedelcu, editor coordonator seriale, documentare, teatru la Televiziunea Romana, doctorand la Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografie, promotor al seriei de filme documentare de scurt metraj, intre care seria de filme din cadrul programului Mari romani si al seriei de filme realizate de tanara generatie care se vor difuza in toamna la TVR2. A coordonat finantarile pentru aprox. 20 de proiecte castigatoare la concursurile de proiecte precedente CNC - documentare, scurt si lungmetraje.

ASOCIATIA ROMANA DE FILM SI TEATRU - AROFT
Juriul de fictiune - Vlad Radescu, actor, fost director al Teatrului Nottara, director adjunct al Centrului Cultural European, interpret al rolurilor principale in filmele: " Ciprian" si "Cantemir" (r. Gheorghe Vitanidis), Pe aici nu se trece (r. Doru Nastase), "Razboiul de Independenta" (r. Sergiu Nicolaescu), "Somnul insulei" (r. Mircea Veroiu). Premii de recunoastere culturala si manageriala.

Juriul documentar-animatie - Marius Bodochi, actor, Teatrul National din Bucuresti, lector univ. la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, interpret al rolurilor principale din filmele Craii de Curtea Veche (r. Mircea Veroiu), Vlad Nemuritorul (r. Adrian Popovici), Femeia visurilor (r. Dan Pita) si in coproductii internationale. Seriale TV si moderator al unor emisiuni culturale TV. Numeroase premii de interpretare.

GRUPUL INDEPENDENTILOR - Nae Caranfil, Cornel Gheorghita, Hadarca, Napoleon Helmis, Catalin Mitulescu, TicaPopescu, Corneliu Porumboiu, Ruxandra Zenide, reprezentati de Dan Burlac, producator asociat la "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", Palme d'Or, 2007.
Juriul de fictiune - Magda Mihailescu, reputat critic de film si teatru, redactor la cotidianul "Gandul", autoare a numeroase lucrari teoretice dedicate lumii filmului, intre care cea mai recenta este "Aceasta Gioconda fara suras. Convorbiri cu Malvina Ursianu." Participari in juriile unor importante festivaluri internationale.

Juriul documentar-animatie - Copel Moscu, regizor, conf. univ. dr. la Facultatea de film-Universitatea Nationala de Arta Cinematografica si la Facultatea Foto-Video la Universitatea Nationala de Arte, autor a peste 50 de filme, intre care documentarele: "Va veni o zi", Am ales libertatea", "Pe malul Ozanei", distinse cu peste 40 de premii internationale in marile competitii de gen.

SOCIETATEA CINEASTILOR INDEPENDENTI
Juriul de fictiune - Invitatia de propunere a fost declinata.
Juriul documentar-animatie - Victor Antonescu, regizor de film, personalitate marcanta a cineanimatiei romanesti, realizator al primului lung metraj "Robinson Crusoe" (1972) si al serialelor "Aventurile muschetarilor", premiat in marile competitii internationale de gen, preocupat de formarea tinerilor talentati ca realizatori de filme de animatie.

SOCIETATEA CULTURALA NEXT
Juriul de fictiune - Andrei Cretulescu, critic de film, consultant achizitii filme romanesti la HBO Romania, redactor la revistele HBO, Time Out Bucuresti, VIP, Art&Roll, Sunete, colaborator la Dilema veche, Observator Cultural, KinoKultura, membru in juriile competitiilor internationale de film: "Anonimul", "DaKino" si in juriul de preselectie pentru gala premiilor GOPO, editia I, 2007.

Juriul documentar-animatie - Mihai Fulger, critic de film, consilier la Institutul Cultural Roman pentru evenimentele dedicate filmului romanesc, colaborator la numarul despre cinematografia romaneasca al revistei online KinoKultura.com, selectioner al Festivalului International de Film B-Est, autor al unor cronici, articole de opinie, eseuri si interviuri pe teme cinematografice in publicatiile Caiete Critice, Cultura, Observator Cultural, Cuvantul, Dilema veche, Dilemateca si al volumului "Noul val in cinematografia romaneasca".

UNIUNEA AUTORILOR SI REALIZATORILOR DE FILM DIN ROMANIA
Juriul de fictiune - Fanus Neagu, scriitor, publicist, scenarist, membru al Academiei Romane. Peste 15 scenarii de filme intre care: Lumina de iulie si Vremea zapezilor (r. Gheorghe Naghi), Casa de la miezul noptii (r. Gheorghe Vitanidis), Punga cu libelule (r. Manole Marcus), Terente regele baltilor (r. Andrei Blaier). Numeroase distinctii in competitii de gen.

Juriul de documentar-animatie - D. R. Popescu, scriitor, publicist, scenarist, distins cu: Premiul ACIN 1974, pentru contributia adusa la dezvoltarea comediei, Premiul pentru scenariul filmului "Un suras in plina vara" - Festivalul filmului de la Mamaia 1964, Premiul ACIN 1980, pentru cel mai bun scenariu " Mireasa din tren", Premiul ACIN 1983, pentru cel mai bun scenariu "Fructe de padure", autor a peste cincisprezece scenarii transpuse cinematografic.

UNIUNEA CINEASTILOR DIN ROMANIA
Juriul de fictiune - Ioan Grigorescu, scriitor, publicist, scenarist, realizator TV, autor al scenariilor a peste douazeci de filme precum : "Felix si Otilia" (r. Iulian Mihu), "Craii de Curtea Veche" (r. Mircea Veroiu), "Oglinda-inceputul adevarului" (r. Sergiu Nicolaescu), Fapt divers (r. Andrei Blaier), Bratele Afroditei (r. Mircea Dragan), "Un echipaj spre Singapore" (r. Nicu Stan), Cartierul veseliei (r. Manole Marcus), scenarist si regizor a numeroase filme documentare, al lung-metrajului "Mondo Umano" si al serialului Tv de calatorie "Spectacolul lumii".

Juriul documentar-animatie - Laurentiu Damian, regizor, prof. univ. dr. prorector al Universitatii de Arta Teatrala si Cinematografica, director al Editurii Video - Ministerul Culturii si Cultelor, scenarist si autor principal al unor filme documentare si de fictiune, distins cu numeroase premii in competitiile de gen: Premiul ACIN 1982 (Pe unde am fost si am colindat), Premiul ACIN 1985 (Fals tratat de intimitate), Premiul ACIN 1986 (Scrisoarea Mariei Tanase), Premiul UCIN 1990 (Maria Tanase), Premiul UCIN 1991(Ramanerea-ff )", Premiul UCIN 1992 (Drumul cainilor-ff), Premiul UCIN 1993, pentru scenariu (Eminescu - Truda intr-un cuvant).

UNIUNEA PRODUCATORILOR DE FILM SI AUDIOVIZUAL DIN ROMANIA
Juriul de fictiune - Doru Mitran, director de imagine, producator, profesor asociat la Facultatea de Film, Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica, director de imagine la peste 25 de filme de fictiune, distins cu Premiul ACIN 1995 pentru cea mai buna imagine de film (Adela), si Premiul UCIN 1991 pentru cea mai buna imagine de film (Unde la soare e frig). Fondator al DMG Films. Fondator si coproprietar al Euroconect. Filmografie impresionanta.

Juriul documentar-animatie - Florin Iepan, regizor si producator in domeniul filmului documentar, autor al mai multor co-productii internationale, absolvent al Discovery Campus Masterschool cu proiectul Nascuti la Comanda. Decreteii, autor al co-productiilor internationale de succes "The Fallen Vampire", "The One, The Only, The Real Tarzan", difuzat la mai multe televiziuni din Europa. Regizor roman cu cele mai multe proiecte co-produse vandute in strainatate.

UNIUNEA REALIZATORILOR SI CREATORILOR DE FILM DIN AUDIOVIZUAL
Juriul de fictiune - Andrei Blaier, regizor, scenarist, prof. univ. decan al Facultatii de Arte - Universitatea Media, autorul a peste 25 de filme de fictiune dintre care "Ilustrate cu flori de camp" (Premiul ACIN 1975), "Prin cenusa imperiului" (Premiul ACIN 1976), serialul TV "Lumini si umbre" (Premiul ACIN 1982), "Batalia din umbra" (Premiul ACIN 1986). Formator de scoala.

Juriul documentar-animatie - Erich Nussbaum, scenarist si regizor de film documentar, autor a peste 170 de filme documentare, intre care filmul "Ciucurencu" distins cu "Leul de Argint" pentru film documentar de arta, la Festivalul International al Filmului de Artade la Venetia - 1965. intre creatiile sale semnalam filmele documentare: " Album de arta populara", "Cartea" (1969); Cetatea Neamtului (1971), "Manastirile din Nordul Moldovei (1972); "Dobrogea in arta plastica" (1976); "Luchian" (1978); "Portretul unui actor - Toma Caragiu" (1984); "Victor Brauner in Romania" (1992).

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells