GOMORRA (Gomorrah) este Filmul european al anului

de Gloria Sauciuc în 7 Dec 2008
GOMORRA (Gomorrah) este Filmul european al anului

Sambata seara s-au decernat premiile celei de-a 21-a editii a European Film Awards, la Copenhaga. Gomorra, in regia lui Matteo Garrone, dupa un roman de Roberto Saviano (coscenarist) a monopolizat palmaresul, castigand la mai multe categorii, inclusiv "Cel mai bun film european in 2008".

Matteo Garrone a fost desemnat regizorul european al anului - anuntul fiind facut de catre Anamaria Marinca, iar Toni Servillo (protagonist in Gomorra si Il Divo)- actorul european al lui 2008. Si la scenariu juriul tot Gomorra a bifat. Premiul CARLO DI PALMA pentru cel mai bun director de imagine i-a revenit operatorului Marco Onorato (Gomorra).

Filmul este alcatuit din sase episoade scurte cu tot atatea personaje principale, care actioneaza in lumea interlopa dintre portul Napoli, Scampia Castelvolturno si Terzigno. "Gomorra" reprezinta o asemenea dezvaluire incat Saviano (coscenarist si autorul cartii dupa care s-a facut filmul) este in acest moment sub amenintarea cu moartea; "pana la sfarsitul anului", declara capii mafiei, "il vor ucide" pe Saviano.

Descoperirea europeana a anului este filmul Hunger in regia lui Steve McQueen, detinatorul unui Camera d’Or anul acesta la Cannes. Tot Anamaria Marinca (impreuna cu Bille August) a anuntat premiul. Kristin Scott Thomas pentru interpretarea din Il y a longtemps que je t'aime (I've Loved You So Long) a devenit Actrita europeana a anului.FRANKIE, in regia lui Darren Thornton a fost desemnat cel mai bun scurtmetraj european.

Magdalena Biedrzycka pentru costumele din Katyn a primit premiul de excelenta, iar Max Richter este compozitorul anului pentru muzica din Waltz with Bashir. 

Judi Dench a primit Premiul pentru intreaga cariera; la ceremonie, actrita - foarte emotionata - a marturisit ca are si ea sange danez in vine. PEOPLE'S CHOICE AWARD 2008 - la care au putut vota si spectatorii romani, accesand butonul special de vot de pe site-ul nostru - a mers catre Harry Potter And The Order Of The Phoenix, in regia lui David Yates.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells