Expozitie de benzi desenate - Strumfii in vizor

17 Mar 2009
Expozitie de benzi desenate - Strumfii in vizor

Cu ocazia Zilei Internationale a Francofoniei, 20 martie, Strumfii, printre cele mai iubite personaje de desene animate, vin la Bucuresti in cadrul unei expozitii deschise la Biblioteca Centrala Universitara in perioada 20 martie - 4 aprilie 2009.

Vernisajul expozitiei va avea loc vineri, 20 martie, la ora 11:00, in holul Boteanu al Bibliotecii Centrale Universitare (str. Boteanu nr. 1, Bucuresti) in prezenta lui Jean Auquier, Directorul Centrului Belgian al Benzii Desenate de la Bruxelles, Fabienne Reuter, Delegata Comunitatii franceze din Belgia la Bucuresti, Liliane Ramarosoa, Directoarea Biroului pentru Europa Centrala si Orientala al Agentiei universitare a Francofoniei si David Bongard, Coordonator de programe ale Organizatiei internationale a Francofoniei la Bucuresti.

Expozitia s-a nascut din dorinta de a omagia opera unui autor, Peyo, care a ajuns sa fie recunoscut pe plan mondial datorita adaptarii benzilor sale desenate in desene animate. Fara nici o indoiala, strumfii sunt personajele de benzi desenate europene cele mai cunoscute in lume. Dar Centrul Belgian al Benzii Desenate nu a dorit sa se multumeasca cu un simplu omagiu, ci a vrut sa inteleaga de ce strumfii au cunoscut o asemenea popularitate si care sunt valorile cu caracter universal pe care ei le vehiculeaza. Astfel, titlul expozitiei exprima una dinte aceste valori: singura, fiinta umana, la fel ca si strumfii, nu poate sa isi gaseasca implinirea. Contactul cu ceilalti este cel care o ajuta sa se exprime, sa se valorizeze si sa se protejeze.

Produsa de catre Centrul Belgian al Benzii Desenate de la Bruxelles, expozitia este prezetnata la Bucuresti de catre Delegatia Valonia-Bruxelles in parteneriat cu Organizatia Internationala a Francofoniei si Agentia Universitara a Francofoniei. Doar impreuna strumfii sunt puternici! se numara printre expozitiile cu cel mai mare succes in cei 19 ani de existenta ai Centrului Belgian al Benzii Desenate. Ea a mai fost prezentata in Franta si va pleca in Vietnam dupa Bucuresti.

Jean Auquier, Directorul Centrului belgian al benzii desenate, a studiat jurnalismul. A activat mult timp in presa scrisa inainte de a contribui la crearea unui mare muzeu consacrat promovarii si conservarii benzii desenate (1989). Autor al mai multor expozitii tematice de benzi desenate si a numeroase monografii ale unor creatori celebri de benzi desenate, Jean Auquier este recunoscut, pe plan international, ca un expert in materie.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells