Eroii tarați din Killer Joe

de Gloria Sauciuc în 10 Nov 2012

Joe, asasin în timpul liber, cu Matthew McConaughey în rol principal, rulează în premieră în România. Scenariul a fost adaptat după piesa lui Tracy Letts, câștigător al premiului Pulitzer. Filmul a fost terminat în vara anului 2011 și lansat la cel de-al 68-lea Festival Internațional de Film de la Veneția, apoi în America de Nord, la cel de-al 36-lea Festival Internațional de la Toronto. Pe scenă, Killer Joe a avut premiera la teatrul Steppenwolf în 1998. De atunci, piesa Killer Joe a fost jucată în 15 țări și în 12 limbi diferite de la debutul din Chicago.

Când Matthew McConaughey a acceptat rolul principal, regizorul William Friedkin a profitat de contradicția dintre personajul pe care îl interpretează McConaughey și imaginea de băiat bun a actorului. Friedkin - regizor de film american, producător și scenarist, cunoscut mai ales pentru regizarea filmului The French Connection în 1971 și a filmului The Exorcist în 1973; filmul lui, Bug (2006) a câștigat premiul FIPRESCI la Festivalul de Filme de la Cannes - susține: “Nu sunt decât câțiva actori care ar fi jucat acest rol, dar nu cred că ar fi avut acest succes la audiență dacă imaginea actorului știută de toți nu era una de băiat bun".

Killer Joe este un șerif de la departamentul de poliție din Dallas, care e și un ucigaș plătit în timpul liber, unul extrem de violent. Despre acest personaj și celelalte ale filmului, citiți în paginile de mai jos.

Afișează:
1 din 5
Joe

Matthew McConaughey îl interpretează pe Joe, un șerif de la Departamentul de poliție din Dallas, care este și un ucigaș plătit. Joe este un asasin calm, metodic, care nu ridică nici măcar o dată vocea pe parcursul filmului. "Este evident faptul că a pierdut simțul familiei de când era tanar, deci singura grijă pe care o are acest bărbat este slujba lui", spune McConaughey. "Are nevoie de o familie - ceva ce n-a avut niciodată". Când o vede pe Dottie pentru prima dată, se îndrăgostește imediat de ea și vede în ea o posibilă salvare.

Povestea din Killer Joe este următoarea. Când lui Chris Smith, un vânzător ambulant de droguri, îi este furată marfa chiar de către mama lui, el trebuie să facă repede rost de 6.000 de dolari sau va fi omorât. Disperat, îi cere ajutorul tatălui său, Ansel, și împreună pun la cale un plan. Planul: Mama lui Chris, care duce o viață de moralitate îndoielnică, are o poliță de asigurare ce ar șterge datoria lor și nu numai. Problema: pentru a încasa polița, mama lui Chris trebuie să moară. Apare detectivul Joe Cooper , un ucigaș plătit, aprig ,cu șarmul și manierele unui gentleman. "Killer Joe" este fericit să își facă treaba, dar el nu omoară pe nimeni până nu vede "onorariul" de 25.000 de dolari plătit în avans și integral. Disperarea tatălui și a fiului, care nu au de unde plăti onorariul se transformă rapid în deznădejde atunci când Joe le-o cere, drept condiție a amânării plății, pe sora minoră a lui Chris, o tânără atractivă și aparent inocentă, Dottie. Joe o va lua pe Dottie drept garanție până când Chris și tatăl său vor încasa polița iar taxa va fi plătită integral. Totul pare foarte simplu, dar se dovedește a nu fi astfel.

Joe se îndrăgostește nebunește de Dottie care, în realitate nu e acea fată dulce percepută de toată lumea. În ciuda încurcăturilor și a tensiunilor din familie , Joe este hotărât să rămână alături de Dottie cu orice preț și, cu cât relația lor ia amploare, cu atât mai mari sunt regretele lui Chris. Măcinat de îndoieli, Chris vrea să-i spună lui Joe că renunță la serviciile sale, însă este prea târziu. Chris se duce să încaseze banii pentru a pune capăt dezastrului pe care l-a cauzat. Spre surprinderea lui, descoperă că a fost păcălit. Iubitul mamei sale și nu Dottie este, de fapt singurul beneficiar al poliței de asigurare. Când Joe vine să își încaseze banii și să se despartă de Dottie, el nu primește decât vestea că nu există niciun ban. Confruntându-se cu un ucigaș sociopat nervos, Chris își dă seama că lucrurile se pot înrăutăți și mai mult.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 18 decembrie 2012 17:03
foarte frumos, acum o sa urmaresc filmul cu si mai mult interes.
zeno.marin pe 7 aprilie 2013 11:06
In sfarsit a ajuns filmul si prin fata ochilor mei... SI i-am dat o nota mare pentru ca e un film excelent! Acum am mai ceva interesant: ca de fapt exista o piesa de teatru, de succes chiar, o piesa care sta la originea filmului. Atmosfera, in special catre final, precum si individualitatea foarte clar conturata, exacta, a putinelor personaje duce cu gandul la teatru (simteam eu ceva...). Totusi as indrazni sa fac o mica precizare referitoare la "șarmul și manierele unui gentleman" pe care le afiseaza Joe cu acea pedanta, reteta contrastul care-l face atata de terifiant. Nu sunt maniere, ci manierism! De fapt ar trebui observata acea eleganta ne-educata sau autoeducata dupa ureche, de fante de mahala. Echivalent cu "descaltatul la usa"...
zeno.marin pe 7 aprilie 2013 11:09
Erata: "Am mai *aflat* ceva interesant." Deh, sete de cunoastere si foame mare de cuvinte.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells