Editura Nemira lanseaza cartea <i>In clasa</i> de François Bégaudeau

16 Sep 2008
Editura Nemira lanseaza cartea <i>In clasa</i> de François Bégaudeau

François Bégaudeau s-a nascut la 27 aprilie 1971 in Luçon, Franta si este jurnalist, scriitor si actor francez. Dupa obtinerea diplomei de licenta in Litere, Begaudeau a predat limba franceza mai intai la Lycée technique „Edouard Branly” in Dreux si apoi la colegiul parizian Mozart. In paralel cu activitatea profesorala, a scris articole pentru Cahiers de cinéma si doua romane, Jouer juste (2003) si Dans la diagonale (2005), precum si o „fictiune biografica” a trupei Rolling Stones, Un démocrate Mick Jagger 1960-1969 (2005).

Al treilea sau roman, Entre les murs (2006), a fost aplaudat atat de public, cat si de critica, vanzandu-se in peste 170 000 de exemplare si fiind recompensat cu premiul France Culture‑Télérama. Filmul omonin, regizat de Laurent Cantet, la care Bégaudeau a fost co-scenarist si in care si-a jucat propriul rol de profesor, a primit prestigiosul premiu Palme d’Or 2008. In prezent este critic de film pentru Playboy, colaborand de asemenea la reviste ca Inculte, Transfuge si So Foot.

In mare parte autobiografic, romanul in clasa este o descindere in viata unui colegiu si a unei sali de clasa din Paris, centru nervos al sistemului educativ si mai ales cutie de rezonanta a limbii vorbite, o limba vie ale carei ecouri se aud cel mai clar in salile de clasa. François Bégaudeau se inspira din tragicomedia experientei sale de profesor de franceza si reda intamplarile unui intreg an scolar, punctate de perioadele de vacanta.

Volumul In clasa s-a vandut in peste 200 000 de exemplare, a primit Premiul France Culture-Télérama in 2006 si a fost ecranizat in 2007, in rolul profesorului jucand François Bégaudeau.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells