De ce 48 de cadre pe secundă?

de Ştefan Dobroiu în 4 Dec 2012
De ce 48 de cadre pe secundă?

Anunţam ieri că Hobbitul: O călătorie neaşteptată (detalii despre primele reacţii după vizionarea filmului AICI) va fi proiectat şi în România în formatul 48 de cadre pe secundă, iar unii dintre cititori ne-au întrebat de ce se face trecerea de la formatul clasic, de 24 de cadre pe secundă, la cel de 48. Iată mai jos o trecere în revistă a avantajelor formatului, dar şi detalii despre posibilul viitor al acestuia.

Sunt mari şanse ca viitorul cinema-ului să fie filmele cu un framerate mai mare de 24 de cadre pe secundă, iar Peter Jackson pariază pe "noul" format cu cea mai aşteptată producţie a sfârşitului de an, prima parte din trilogia The Hobbit. Aşa cum mai întâi filmul vorbit, apoi cel în culori au devenit standardul epocilor lor, iar acum cel tridimensional tinde să devină o concurent serios pentru filmul bidimensional, producţiile cu 48, 60 sau 120 de cadre pe secundă ar putea deveni standardul viitorului, în strânsă legătură cu cel 3D.

Marele avantaj al formatului este faptul că secvenţele de acţiune, în care personaje şi obiecte se mişcă foarte repede, vor beneficia de o claritate net superioară. Poate îţi aduci aminte de secvenţa căderii în gaura de iepure din Alice în Ţara Minunilor, marele succes de casă al anului 2010. Din cauza derulării prea rapide a acţiunii şi a faptului că filmul a fost convertit la 3D, în anumite momente obiectele de pe ecran aproape că nu se mai discerneau. Acest lucru nu se va mai întâmpla cu o frecvenţă mărită a cadrelor, indiferent de numărul de detalii de pe ecran...

Din punctul de vedere al lui Peter Jackson, schimbarea este un pariu încă necâştigat. Am rămas cu toţii uimiţi în aprilie, când proiectarea primelor imagini din The Hobbit se anunţa a fi cel mai aşteptat eveniment din cadrul evenimentului CinemaCon. Reacţiile spectatorilor au fost surprinzătoare, mulţi dintre comentatori spunând că proiecţia cu 48 de cadre pe secundă îţi lasă impresia unor imagini nenaturale pentru un film fantasy, acestea semănând mai degrabă cu un film de televiziune.

În România, Hobbitul: O călătorie neaşteptată va putea fi văzut în ambele formate, cel cu 48 de cadre fiind disponibil, cel puţin deocamdată, în două cinematografe CinemaCity din Bucureşti, cele din mall-urile Sun Plaza şi AFI Cotroceni. La nivel global, Peter Jackson lansează filmul în nu mai puţin de şase formate, 2D, 3D şi IMAX 3D, fiecare cu cele două variante de frecvenţă a cadrelor. Cinemagia îţi va semnala în programul cinematografelor proiecţiile cu 48 de cadre pe secundă, pentru a te ajuta să încerci cât mai curând şi fără bătăi de cap noua experienţă cinematografică.

De primirea primului The Hobbit (al doilea film, The Hobbit: The Desolation of Smaug, se lansează pe 13 decembrie 2013, iar al treilea, The Hobbit: There and Back Again, pe 18 iulie 2014) depind multe decizii pe care le-ar putea lua marile studiouri în ceea ce priveşte generalizarea noului format. De fapt acesta nici măcar nu este nou, fiind încercat încă din anii '70, când s-a renunţat repede la el din cauza cantităţii mult mai mari de peliculă costisitoare necesar pentru dublarea numărului de cadre. Acum, noile camere digitale Red Epic pot filma cu până la 120 de cadre pe secundă şi tot mai multe cinematografe din lumea întreagă şi-au actualizat tehnologia pentru a putea proiecta astfel de producţii. Dacă The Hobbit se va dovedi un succes, iar beneficiile frecvenţei mărite vor fi evidente, cu siguranţă ne vom întâlni mai des la cinema cu formatul 48fps.

The Hobbit: An Unexpected Journey este primul blockbuster hollywoodian realizat cu frecvenţa superioară, dar unul dintre promotorii formatului este nimeni altul decât James Cameron, care a declarat în repetate rânduri că al doilea film din trilogia Avatar, aşteptat în 2015, va fi realizat cu 60 de cadre de secundă, pentru ca readucerea planetei Pandora pe marele ecran să fie cât mai realistă. Conform unor declaraţii ale lui James Cameron, la testele făcute cu imagini filmate cu 24, 48 şi 60 de cadre pe secundă, efectul cel mai puternic a fost obţinut cu ultima frecvenţă. Până la Avatar 2, totuşi, niciun alt mare regizor de la Hollywood nu a anunţat un proiect cu framerate superior, dar lucrurile s-ar putea schimba după 14 decembrie, o dată cu lansarea primului The Hobbit.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
legolas05 pe 3 decembrie 2012 20:44
foarte bun articolul,mersi Stefan
Han_Solo pe 4 decembrie 2012 09:33
3 din 2 stiri sunt despre The Hobbit...
mirceaveronica90 pe 4 decembrie 2012 10:57
Indiferent in ce format ar fi, eu abia astept sa il vad:)
CPU pe 4 decembrie 2012 11:59
http://www.youtube.com/watch?v=MFZ7eGvSWRo&feature=g-all
7.9
era de asteptat ca nu se va ridica la inaltimea lui "Fellowship of the ring", mai mult ca sigur la Avatar 2 " cu 60 fps lucrurile vor sta invers.
se pare ca "Life of Pi" ramane singurul care poate declansa o emotie spectatorului, restul sunt doar subiete saturate

Chelbos pe 4 decembrie 2012 13:51
de obicei filmele asa de intens mediatizate au fost niste esecuri sau nu s-au ridicat la nivelul asteptarilor. sper sa nu fie si cu asta la fel.
doar avatar si avengers au reusit pana acum.

Paraiah pe 7 decembrie 2012 17:33
Esti sigur de asta ?
bloodthirst pe 4 decembrie 2012 14:51
Prin reclama intensa studiourile de productie castiga doar clienti in salile de cinema in primele zile,la lansarea filmului in format dvd vanzarile sunt minime.Din pacate aceasta este o politica strategica negativa,momentan legala,chiar daca suntem pur si simplu mintiti pe fata...In ceea ce priveste The Hobbit nu cred ca mai are nevoie de reclama,si-o face singur : actorii,regia,etc...
rizea.alex70 pe 4 decembrie 2012 14:54
Sper sa fie ceva revolutionar 48 sau 60 de cadre pe secunda....dar sa vedem...
GadjoDillo pe 4 decembrie 2012 14:57
mi-ar plăcea să văd un film serios filmat în acest standard.
Alex4Fun90 pe 5 decembrie 2012 20:12
Mireasa din tren ar fi din punctul tau de vedere un film serios , nu ?
miere pe 4 decembrie 2012 18:59
...practic 24 de cadre pe secunda inseamna ca intr-o secunda se deruleaza 24 de imagini. cu cat mai multe cu atat mai buna calitatea in momentele de actiune doar ca un vizionator obisnuit va avea o senzatie mai putin captivanta pana cand se va acomoda cu noua derulare.
richardro pe 4 decembrie 2012 20:08
o sa fie un succes de 1-2 saptamani dupa aceea filmul va fi uitat
cosmin742000 pe 4 decembrie 2012 20:21
Cred ca singurul avantaj la 48 de cadre /secunda , fata de 24 cadre pe secunda este ca asa poate pare ca se termina filmul mai repede si nu se mai ridica lumea din sala plictisita de la jumatatea lui:))
alex_il_fenomeno pe 4 decembrie 2012 23:16
Peter Jackson stie mai bine... sa vedem cat de mult ne va impresiona acest film.
Tyybi1 pe 5 decembrie 2012 20:43
Sa vedem daca va avea succes si la premiile Oscar ca vizionat filmul va fi (logic) :))
Bmave pe 16 decembrie 2012 10:57
Imaginile sunt foarte clare, cel mai bun 3d pe care l-am vazut pana acum si am vazut ceva 3d, dar nu cred ca e pentru mine HFR, aveam senzatia ca nu vad un film ci mai degraba un documentar, serial, poate si din cauza ca nu sunt obisnuit cu acest format.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells