Corneliu Porumboiu deschide si Fanfara Ciocarlia inchide TIFF 2006

de Oana Rasuceanu - TIFF în 14 Apr 2006
Corneliu Porumboiu deschide si Fanfara Ciocarlia inchide TIFF 2006
Pregatirile pentru cea de-a 5-a editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) au intrat in linie dreapta. Dupa modelul primelor patru editii, TIFF 2006 se va desfasura in orasul Cluj-Napoca, in perioda 2-11 iunie si promite sa ofere publicului clujean un numar bogat de filme, lung si scurt metraje (peste 100 de titluri), productii recent premiate la festivaluri internationale de serie A, evenimente si workshop-uri de creatie, alaturi de cateva nume celebre din lumea filmului care vor fi prezente la Cluj in cele zece zile de festival.
Daca in primele doua editii ale TIFF-ului, debutul in lung metraj al regizorilor Cristian Mungiu (Occident) si Radu Muntean (Furia) plecau de la Cluj cu Trofeul Transilvania, respectiv premiul pentru Cea mai buna imagine, iar anul trecut Moartea domnului Lazarescu, cu semnatura lui Cristi Puiu, castiga nici mai mult, nici mai putin de patru premii TIFF, anul acesta a venit randul unui alt tanar regizor roman sa incante publicul festivalului cu primul sau lung metraj. A fost sau n-a fost? (foto), in regia lui Corneliu Porumboiu, va fi prezentat in seara deschiderii TIFF 2006. Subiectul filmului il reprezinta Revolutia din decembrie 1989, iar intrebarea din titlu se aplica la un mic orasel de provincie, care nu e numit explicit. Construit dintr-o serie de episoade aproape burlesti care ne familiarizeaza cu cele trei personaje principale, aceasta comedie trista creste si culmineaza cu una dintre cele mai bune scene din cinematografia romaneasca: un talk show de la o televiziune de neprofesionisti, turnat in timp real. Filmul lui Corneliu Porumboiu va fi prezentat in premiera absoluta in Romania la Cluj, in seara de 2 iunie.  
 
Inceput in spirit romanesc, TIFF 2006 se va incheia pe acorduri muzicale celebre ale Fanfarei Ciocarlia din satul Sase Prajini. « Diavolii ritmului » sunt romanii care s-au bucurat impreuna cu regizorul Fatih Akin de Ursul de Aur primit de acesta pentru Gegen die Wand (Cu capul in nori), film care  a putut fi vizionat atat la TIFF 2004 cat si pe marile ecrane din Romania, anul trecut. Trupa apare in filmul lui Akin interpretand ritmurile diavolesti ale lui « Iag Bari » (Foc mare – melodie ce da numele celui de-al treilea album al Fanfarei din cele cinci lansate pana in prezent). Cei 12 tigani (asa cum ei insista ca sunt, tigani si nu rromi), numiti de fanii lor din strainatate « cea mai rapida fanfara din lume », au facut din suflatul in alamuri o arta, au concertat pana acum cu mult succces in 150 de tari si au facut subiectul unui documentar – Iag Bari-Brass of Fire – castigator al catorva premii importante de film documentar. Fanfara Ciocarlia va inchide TIFF 2006 cu un concert exploziv  pe 10 iunie. Va vine sa credeti, sau nu, este primul concert al Fanfarei in Romania... 

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells