Cinema si Politica la TIFF 2004

1 Iun 2004
Cinema si Politica la TIFF 2004
Festivalul International de Film Transilvania a gazduit ieri o conferinta speciala, prilejuita de suprapunerea ultimei saptamani din campania electorala pentru alegerile locale cu saptamana de desfasurare a TIFF 2004: Conferinta-dezbatere “Cinematograful si politica”, sustinuta de Nicole Foucher (Universitatea Lumiere – Lyon) a facut o paralela interesanta si amuzanta intre realitatile din viata politica si felul in care acestea sunt uneori parodiate, alteori exagerate si de cele mai multe ori redate prin film.

Cinematograful si Politica este o sectiune care da ocazia spectatorilor sa vada doua filme extrem de interesante: Floarea Raului (La Fleur du Mal, Franta 2002) este regizat de legendarul Claude Chabrol. Trei generatii de familii înstãrite din Bordeaux sunt prinse între ciocan si nicovalã atunci cînd Anne decide sã candideze la primãrie si un pamflet politic dezgroapã un vechi scandal de crimã. Vinovãtia poate fi transmisã de la o generatie la altã, ca o boala? Se pare ca da, daca interesele politice o cer. Concluzia lui Chabrol, atunci cand vorbeste despre politica, este aceea ca “Timpul nu trece. Trãim într-un prezent perpetuu.” Floarea Raului poate fi vazut astazi de la ora 18:15 la cinema Republica si joi de la ora 10:00 la Arta.

Cel de-al doilea film despre politica este Persona non Grata (SUA, Franta, Spania 2003) al lui Oliver Stone. 23 martie, 2002. Palestinienii si israelienii sînt în rãzboi. Diplomatia e în impas. Violenta escaladeazã. În cãutarea perspectivei pe care ti-o oferã prima linie, o echipã europeanã de documentaristi sub conducerea regizorului Oliver Stone plonjeazã în inima conflictului: Ierusalim, Tel Aviv si Ramallah - capitala autoritãtii palestiniene.

Timp de cinci zile, regizorii exploreazã strãzile oraselor în care oamenii încearcã sã ducã vieti normale si se întîlnesc cu leaderii ambelor tabere care le decid soarta: fostul prim ministru israelian Shimon Peres; Benjamin Netanyahu; Ehud Barak; presedintele palestinian Yasser Arafat. Fãrã a-si pierde speranta într-o solultie pasnicã, Persona Non Grata ne oferã un punct de vedere personalizat asupra unuia dintre cele mai complicate si confuze conflicte. Joi, 4 iunie, ora 12:00, la Arta.

Tot aseara spiritele s-au incins la petrecerea Transilvaneana de la Casa Tranzit, unde organizatorii si prietenii TIFF au sters oboseala de peste zi cu mancare traditionala – carnati si frigarui pe care invitatii le-au preparat singuri la focul aprins din mijlocul curtii, tinand intr-o mana nuiaua pe care erau insiruite bunatati si incealalta putina slaninina si o felie de ceapa din care muscau cu nesat. Au curs paharele de vorba, dar si cele cu licori bahice pana a a doua zi dimineata. Au fost prezenti la petrecere membrii juriului, actori, regizori romani si straini.

Intre timp, publicul spectator nu a stat degeaba, ci a vazut filme si le-a votat. Topul 3 al celor mai apreciate filme din Competitie arata astfel:

Locul 1 – Amice! (Buddy, Norvegia 2003)

Locul 2 – Reconstructie (Reconstruction, Danemarca 2003)

Locul 3 – Control (Kontroll, Ungaria 2003)

Astazi este obligatoriu de vazut filmul de la 19:30 de la Cinema Arta. Mondo Plympton este o calatorie fantastica prin creierul straniu al excentricului animator Bill Plympton, devenit celebru pentru extremele prezentate in creatiile sale animate. Aflam explicatia violentei din filmele sale si cum a fost el injunghiat de un travestit in pielea goala, in prima zi de filmare la primul sau film de lung metraj. Mondo Plympton face parte din sectiunea 100% - Retrospectiva integrala a filmelor de animatie semnate Bill Plympton. De la ora 22:00, tot la Arta, este de vazut filmul Dulce Razbunare (Sympathy For Mr. Vengeance), proiectie din cadrul sectiunii Coreea. Multi cinefili au ramas stupefiati si au simtit repulsie in fata acestui tip de cinema extrem, plin de scene grafice de tortura si violenta. Filmul e brutal de nihilist, are o ciudata pasiune cosmareasca.

Filmele de astazi din Competitie, care concureaza pentru Trofeul Transilvania, sunt Amice!, filmul aflat pe primul loc in preferintele publicului (ora 20:30, Republica), Control si Aaltra (ambele la cinema Victoria).

Foto: imagine din filmul Persona non Grata.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells