Avem un nou Conan! Se caută aventuri...

de Gloria Sauciuc în 17 Aug 2011
Avem un nou Conan! Se caută aventuri...

La aproape 30 de ani distanţă de momentul în care Arnold Schwarzenegger îşi punea costumul din piele, părţi metalice şi blană, coiful cu coarne ori bandana cu ţinte pentru a intra în pielea barbarului Conan, iată că studiourile Lionsgate readuc în atenţia noastră aventurile cimmerianului născut pe un câmp de luptă ca fiu al fierarului satului (Ron Perlman), ce porneşte pe urmele lui Khalar Zym (Stephen Lang), pentru că a nimicit tribul pe când avea numai 15 ani.

Jason Momoa are în priviri furia şi sălbăticia pe care un barbar al nordului îndepărtat ar fi putut să o aibă, purtând bine pe umerii săi povara de a duce mai departe un personaj devenit atât de popular datorită lui Schwarzenergger. Chiar dacă actorul nu are ochii albaştri, ca acest nomad indo-european, oarecum înrudit cu celţii, creat în 1932 de scriitorul Robert E. Howard, este masiv şi aparent mai puternic decât orice alt bărbat, după cum e descris în scrierile originale. Momoa se descurcă foarte bine şi în scenele de acţiune şi luptă, iar toate aceste precizări le facem pentru că acesta este primul rol important pe care îl primeşte hawaianul în vârstă de 32 de ani.

Dacă de protagonist am fost pe deplin mulţumiţi, am suferit din lipsa aventurilor din acest heroic-fantasy. Încercările prin care trebuie să treacă acest erou în drumul său până la găsirea şi pedepsirea lui Khalar Zym, subloturile care să conveargă către ţinta finală, twisturile sunt cam sărăcuţe. Apoi, lumea aceea barbară în care s-a maturizat Conan e doar o schiţă, ca şi personajul prietenului de suflet al lui Conan,  ori al vrăjitoarei Marique (o Rose McGowan ale cărei calităţi de data aceasta sunt numai costumul şi machiajul, din păcate). Vrăjitoarea jucată de Cassandra Gava în filmul Conan din 1982 a rămas, în contrapondere, ca unul dintre cele mai memorabile personaje secundare din fantasy-uri. Marique din 2011 ne surprinde o singură dată cu vrăjile ei. În partea a doua a filmului şi spre final, lucrurile se schimbă, datorită scenelor de luptă inventive şi prin crearea unei tensiuni. 3D-ul ne face să ne "adâncim" în hăul ce se deschide sub picioarele eroilor în timpul confruntării finale.

Cât priveşte elementele fantastice, vom vedea creaturi împrumutate din mitologia altor filme, ceea ce nu e rău, întăreşte poziţia filmului în producţiile de gen. Ugigaşii lui Khalar Zym seamnă cu creaturile feroce din fantasy-ul 300, în castelul unde va fi sacrificată descendenta Necromaţilor sălăşluieşte ceea ce pare a fi un Kraken (îl văzuserăm în Clash of the Titans, 2010 şi nu numai), mamuţii sunt folosiţi aproape ca în Lord of the Rings în transportul greutăţilor etc.

Regizorul Marcus Nispel (Friday the 13th, 2009, Pathfinder - Între două lumi, 2007) se descurcă foarte bine cu cadrele panoramice, dar scenele de luptă le face prea strâns şi repetitiv.

Există şi o frumoasă poveste de dragoste, cum se putea altfel. Rachel Nichols o joacă pe Tamara. Actriţa e o prezenţă mai puţin puternică pe marele ecran prin comparaţie cu echivalenta ei din 1982, Sandahl Bergman. Ajunge până la urmă să lupte cot la cot cu Conan, ca în filmul de acum 29 de ani, dar ridică până atunci prea mult din sprânceană
ca să ne intre în suflet.

Cu totul, Conan 3D are părţi bune şi altele mai puţin, după cum am încercat să arătăm mai sus, astfel încât fetele să viseze la un nou sex-simbol, iar băieţii să mai ascundă un erou în fişierele parolate de pe calculator cu modele personale.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Bayard pe 17 august 2011 12:04
Nu suna bine deloc :(
xerses pe 17 august 2011 12:19
Mi se par interesante amanuntele din articolul acesta.
andrei_0986 pe 17 august 2011 13:02
Zym (Stephen Lang), pentru că nimicit tribul pe când avea numai... bad time...
zeno.marin pe 17 august 2011 14:15
Noul Conan "Barbierul" arata ca un wrestler din R.A.W. sau ce mai, ca un heavymetalist obisnuit. Obisnuit cu barbaria desigur...
Ciorbele astea se pot reincalzi o data de doua ori. Dupa aia se acresc. Si noua ni se acreste de atata lipsa de fantezie si de cat de mult se "trage" de succesul creat de catre un personaj.
Drept e ca subiectele se epuizeaza, iar criza internationala de fantezia e o problema. Totusi, m-as bucura sa vad ceva nou si nu refurbished intr-un mod atat de barbar...

criboscel pe 17 august 2011 17:17
arata un pic cu kali:D
Trifoi pe 17 august 2011 15:45
eu nu sunt de acord cu tine la capitolul ”costume”. Mi s-au parut foarte cheesy, mai ales cele ale lui Marique... Chestia aia din piele intoarsa roz... Blehh. Momoa e singura parte interesanta a filmului, dar nici el nu poate scoate nimic din rolul barbarului. Quel dommage...
legiune pe 17 august 2011 17:45
Sa vedem, dar nu credem ca va depasi originalul decat poate in prostia super efectelor sepciale care nu isi au locul intro asemenea epoca
WikdMovies pe 17 august 2011 19:29
Nimeni nu-l poate inlocui pe Arnold!
Sorin87 pe 18 august 2011 08:18
astept sa vad filmul din poster pare foarte interesant
b0b0cin3filul pe 18 august 2011 10:30
Intru totul de acord cu tine. Chiar as putea spune ca ai fost indulgenta. Storyline-ul din Conan l-am vazut in zeci de filme. Daca vrei sa vezi actori care fac roluri exceptionale si o morala sau sa ramai cu ceva frumos dupa film, nu cred ca cea mai buna alegere e Conan. In schimb, la nivel de entertainment, actiunea este din plin. Este un film lejer cu multa multa violenta, aviza amatorilor.
AllyasD pe 21 august 2011 21:26
Avemus...CONAN !
joker9615 pe 5 septembrie 2011 23:03
naa ce sa zic interesant

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells