Articole 21

(2008)

21: Șansa vieții lui

Din culisele filmului

Rolul principal a fost adjudecat de Jim Sturgess, care jucase anterior în filmul regizoarei Julie Taymor, Across the Universe/Un cantec strabate lumea. Luketic apreciaza ca Sturgess se afla pe punctul de a deveni un star important în lumea filmului. “El are tot ce-i trebuie,” afirma regizorul. “Are dramatism si totodata spirit comic, ceea ce este o combinatie rara. Este un pasionat, iar eu, ca regizor, sunt în cautaea actorilor care au acea pasiune, dragoste si dorinta fierbinte. Aceasta pasiune, pe langa talentul si carisma sa, îl fac perfect pentru rol.”

În film, personajele se deghizeaza pentru a scapa de oamenii de securitate ai cazinoului. Pentru Sturgess, aceasta a fost provocarea cea mai interesanta din „sansa vietii lui”: oportunitatea de a juca mai multe roluri într-un singur film. Sturgess considera ca pentru fiecare rol, l-au ajutat foarte mult costumele. “Cand te afli într-o clasa de curs, îmbracat într-o camasa cadrilata si o jacheta cu gluga, asta te face sa te simti ca un student la M.I.T. Daca te afli sub reflectoarele Vegas-ului, într-un costum Armani si ai mii de dolari în buzunar, asta te va ajuta cu siguranta sa devii altcineva.”

Kate Bosworth îi da replica lui Sturgess, în rolul lui Jill Taylor. Dupa ce jucase cu Spacey în Beyond the Sea si Superman Returns, a o covinge pe Bosworth sa faca acest rol n-a durat mai mult de o convorbire telefonica. Bosworth îsi aminteste, “În timp ce turnam Superman Returns, Kevin mi-a povestit despre acest proiect. Dupa ce am terminat filmul, ma pregateam de alt proiect si-mi doream o vacanta, a sunat Kevin. Cuvintele lui au fost—‘Vrei sa vii sa joci în Vegas si la Boston?’ Era greu sa spun nu.”

Descriind ceea ce a atras-o la acest proiect, Bosworth a afirmat, “Tuturor le-ar place sa vada cum un grup de oameni obisnuiti reusesc sa înfranga sistemul, iar acesti tineri exact asta au facut. E extraordinar, aproape incredibil si totusi adevarat.”

“E întotdeauna o placere sa lucrezi cu Kate,” spune Spacey. “E foarte frumoasa, deosebit de inteligenta, incredibil de talentata si un om cu care poti sa petreci trei saptamani extrem de amuzante la Vegas. Sunt încantat ca am reusit.”

Spacey ,bineînteles, a dorit dintotdeauna sa joace rolul secundar al lui Micky Rosa, geniul nebun, care a adunat echipa de la M.I.T. “Personajul este foarte amalgamat,” subliniaza el. “E o combinatie a mai multor oameni reali si imaginari, în parte produsul imaginatiei mele, sper, din moment ce eu joc acest rol.”
Spacey recunoaste ca nu are nici cea mai mica aplecare spre matematica si nu si-a putut baza interpretarea pe acest lucru, “dar asta însemna sa joci cu adevarat. De fapt, eu am picat examenul de matematica în ultimul semestru la liceu, asa ca numararea cartilor de joc mi s-a parut scandaloasa. Totusi, sper ca a fost credibila.”

Cum se trișează la cărți Despre film
jinglebells