Weekend-ul fără premiere!

de Ştefan Dobroiu în 28 Iun 2012
Weekend-ul fără premiere!

Dacă îţi face plăcere să mergi la cinema (şi dacă intri pe Cinemagia sigur îţi face), probabil că în fiecare săptămână te informezi cu privire la noile premiere programate pentru lansare în cinematografele din România. Ei bine, iată că în acest weekend nici măcar un singur film nou nu-şi face apariţia pe marile ecrane din ţară. Poţi afla mai jos de ce.

Fără a fi o situaţie fără precedent, nesincronizarea aceasta este în acelaşi timp surprinzătoare şi elocventă pentru o problemă a cinematografelor româneşti, care se chinuie să facă faţă dezinteresului spectatorilor pe timpul verii. Cu excepţia câtorva blockbustere (iar iulie nu va duce lipsă, de exemplu, de ofensiva filmelor mari de la Hollywood), foarte puţine titluri sunt programate pentru lansare în lunile iulie şi august.

Absenţa totală a premierelor de vineri este justificată de decizia celor de la Paramount Pictures de a amâna lansarea lui G.I. Joe: Răzbunarea din 29 iunie 2012 în 29 martie 2013. Da, producţia cu Dwayne Johnson, Bruce Willis şi Channing Tatum a fost amânată timp de nu mai puţin de nouă luni de zile, motivul invocat de Paramount fiind convertirea producţiei la formatul 3D. Probabil că acesta e doar unul dintre motive, dar noi am auzit şi că de fapt proiecţiile-test cu publicul au dat rezultate nesatisfăcătoare, iar cele nouă luni de pauză ar putea permite echipei să modifice scenariul, să refilmeze anumite secvenţe sau să filmeze unele noi, pentru ca rezultatul final să fie mai atractiv, aşa cum îi şade bine unui blockbuster plin de efecte speciale de la Hollywood.

Te-ai putea întreba de ce o altă premieră nu a fost lansată mai devreme pentru a umple golul lăsat de G.I. Joe: Răzbunarea. Aici situaţia e mai complicată în România. În Statele Unite, dacă un studio mare decide să amâne o premieră, foarte adesea acelaşi studio lansează un alt film în locul celui amânat. Dar cum în România numărul premierelor este mult mai mic decât cel din SUA, astfel de rocade sunt imposibile, mai ales în cazul lunilor de vară, când numărul premierelor este mic, iar anvergura acestora (premierele verii sunt cel mai adesea mari blockbustere) complică mutarea lor, din cauza problemelor de promovare sau de logistică (numărul de cinematografe şi ecrane disponibile etc.).

Efectul unui weekend fără premiere se va vedea cu siguranţă la box office, având în vedere că premierele noi urcă, aproape fără excepţie, pe primele locuri în topul încasărilor din fiecare săptămână. Ne aşteptăm ca cifrele de marţi să fie unele dintre cele mai mici anunţate în ultimii ani, atât din cauza lipsei premierelor, cât şi din cauza unor temperaturi care îi vor face pe români să migreze mai degrabă spre ştrand, munte şi mare decât spre sălile de cinema.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
hotgirl22 pe 28 iunie 2012 11:44
Asa este,dar eu cred ca mai sunt romani care se duc la cinema si vara,cei care nu merg la mare sau la munte.
Bayard pe 28 iunie 2012 12:28
Mult mai putini decat iarna, de fapt si mallurile in intregimea lor se cam golesc in timpul verii
Mishu25 pe 28 iunie 2012 12:15
Eu tot nu inteleg de ce nu au distribuit The Cabin in the Woods, in schimb am primit Piranha 3DD si Chernobyl Diaries care n-au fost apreciate nici de critica nici de public. Nici Moonrise Kingdom cu Bruce Willis si Edward Norton ..ambele ruleaza in prezent in Europa, iar situatia cu G I Joe era cunoscuta de o luna cel putin
smiley3abe pe 28 iunie 2012 12:21
Eu tot nu inteleg de ce The Dark Knight Rises apare la noi pe 27, in loc de 20, ca in restul lumii. Dupa ce ca il vad cu o saptamana intarziere, trebuie sa ma feresc de toate spoilerele de pe net in perioada aia...
cristi23 pe 28 iunie 2012 14:09
ai mare dreptate...........va fi o saptamana in care trebuie sa evitam stirile...
beebee_cta pe 29 iunie 2012 18:10
Am dat un search pe google si pe unele site-uri scrie 27, pe altele 20. Nu ca ar conta asa mult o saptamana in plus de asteptare, dar e filmul verii, al anului poate, si este ciudat si enervant faptul ca nu se stie clar nici in acest moment data lansarii la noi in tara.
Mexik pe 28 iunie 2012 14:27
Cu articolul asta au incercat sa arunce vina pe SUA dar se stie ca ROMANIA tot ROMANIA ramane.:))=))=))
denis24 pe 28 iunie 2012 15:06
Eu cred ca am sa dau o fuga la cinema...posibil la AL: Vampire Hunter sau Madagascar 3...sa vad ce doreste si prietena. :)
catalin_duta pe 28 iunie 2012 19:18
Dragă Ştefan Do,
În principiu ai avea dreptate cu articolul acesta. Numai că, şi nu ştiu cum i-a scăpat Cinemagiei acest "detaliu", în acest week-end avem o premieră! Ce-i drept nu la cinematografele de Mall ci într-unul al uneia dintre Uniunile de creaţie din Bucureşti, adică la Cinema Studio unde, de vineri 29 iunie rulează "Wer wenn nicht wir / Cine, dacă nu noi?". Ba, dacă informaţia de pe site-ul vostru chiar e corectă, filmul este proiectat şi la Cityplex Braşov. Acum, e drept că e o producţie a anului 2011 distinsp şi cu câteva premii germane şi că a fost prezentată la noi cel puţin o dată în Festivalul Cinepolitica. Dar asta nu înseamnă că a avut premiera în România. Oricum e ceva destul de obişnuit ca filmele, inclusiv cele mai de succes comercial să ajungă mai târziu pe la noi.
Aşa că bucuraţi-vă! Avem premieră şi în acest week-end!

^Neo^ pe 28 iunie 2012 20:31
Si totusi weekend-ul trecut am avut 4 premiere. Nu era mai bine sa fi fost doua atunci si doua acum? Erau mai castigate toate 4.
In ceea ce priveste vara, asa e, lumea merge pe la mare, dar mai sunt si filme care ii atrag pe ceilalti care raman pe la casele lor.
Iar luna urmatoare avem Ice Age 4, Amazing Spider-Man si The Dark Knight Rises. Toate 3 vor atrage peste 100.000 de spectatori in total, fiecare, dintre care Ice Age 4 va atrage 100.000 de spectatori in mai putin de o saptamana si va fi filmul anului in Romania, la numarul TOTAL de spectatori.
Mark my words! :)

alex_il_fenomeno pe 20 iulie 2012 13:47
nu stiu de ce ne mai miram de ceva in aceasta tara ...
AndreBlack pe 20 ianuarie 2013 14:51
Mda... nasol

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells