Thor, supereroul shakespearean

de Ştefan Dobroiu în 7 Mai 2011
Thor, supereroul shakespearean

Spunem de la început că ne-a plăcut Thor. Spunem tot de la început că primul Iron Man ne-a plăcut mai mult, dar asta doar pentru că preferăm inventatorii geniali unor zei ai tunetului care dau cu ciocanul în stânga şi-n dreapta. Oricum, Kenneth Branagh reuşeşte o mulţime de lucruri pentru a transforma Thor într-un film cât se poate de agreabil, care arată excelent pe ecranul IMAX (deşi 3D-ul nu e cine ştie ce) şi care o să te ţină în priză de la început până la sfârşit.

Cine este Thor? Prima parte a filmului zăboveşte destul ca să-ţi descrie personajul: fiu al lui Odin (Anthony Hopkins, la fel de bun ca de obicei), liderul Asgardului, unul dintre cele nouă regate, Thor este departe de înţelepciunea părintelui său, mai degrabă un păstrător al păcii decât un cuceritor. Entuziasmul tineresc al lui Thor, viitorul rege, nu este pe placul lui Odin, dar chiar şi aşa Thor este preferat lui Loki (Tom Hiddlestone, excelent), diplomatul său frate. Iată, deja avem un triunghi cât se poate de shakespearean, cu ambiţii şi lupte pentru putere, intrigi şi trădări, iar dacă stai să asculţi cum se pronunţă replicile din Asgard, asemănările cu teatrul shakespearean (parte importantă a carierei lui Branagh) este evidentă.

Bineînţeles, aşa cum ştii din sinopsisul filmului, Thor ajunge să fie izgonit pe Terra (o destinaţie nepopulară în Asgard, se pare), cu puterile-i zeieşti luate şi ciocanul(-bumerang) Mjolnir inaccesibil. Privat de însuşirile care-l transformă în zeu, Thor are timp să comunice cu cercetătoarea Jane Foster (Natalie Portman), preocupată să afle mai multe despre aşa-zisele găuri de vierme ce permit deplasări instantanee la distanţe imposibil de măsurat. Mai trebuie doar să precizăm că Thor ajunge pe Terra pe o astfel de cale şi gata, avem toate scopurile puse pe tavă: Thor îşi vrea puterile şi tronul înapoi, Jane vrea să afle cum a ajuns Thor pe Pământ, Loki vrea şi el tronul Asgardului şi tot aşa.

Cel mai interesant lucru la Thor este că, deşi te-ai fi aşteptat să râzi de zeişorii îmbrăcaţi în armură şi cu mantii fluturându-le în spate, preferi să n-o faci sau n-ai timp s-o faci: Chris Hemsworth ţi se bagă suficient de repede pe sub piele, Loki îşi dezvăluie curând interesele distrugătoare, iar Odin este cât se poate de accesibil în încercarea sa de a menţine pacea pe un tărâm pe cât de zeiesc, pe atât de uman în punctele-i slabe. Mai mult, Branagh plusează cu umor şi, foarte important, autoironie (vezi comentariul despre Xena), luându-se în serios exact atât cât trebuie.

Nimic sau multe de zis despre efectele speciale: totul arată cât se poate de bine şi te poţi aştepta de pe acum ca edificiile aurii din Asgard, albastrele tărâmuri ale gheţii şi multicolorele călătorii între Asgard şi Terra să-i aducă lui Thor câteva nominalizări la Oscar în 2012. Dezamăgitor a fost, în schimb, tratamentul 3D aplicat producţiei: ai nevoie de doar câteva minute pentru ca efectul 3D să nu mai fie spectaculos, ba chiar să devină un impediment în vizionarea filmului, care n-are decât de pierdut de pe urma noii tehnologii. Mai mult, înainte de proiecţie poţi vedea un trailer la Piraţii din Caraibe: Pe ape şi mai tulburi, producţia Disney dându-i de departe clasă lui Thor la acest capitol.

În orice caz, Thor este o carte câştigată pentru Marvel: l-au transformat pe zeu într-un personaj cât se poate de simpatic şi de aşteptat cel puţin încă o dată pe marile ecrane. Mai mult, Thor este şi un preludiu la The Avengers/Răzbunătorii, mega-producţia la care au început recent filmările şi care îi aliază pe Iron Man, Căpitanul America, Thor şi Hulk (ca să ne referim doar la supereroii deveniţi protagonişti ai unor filme de sine stătătoare) împotriva unui duşman comun. Mai întâi Thor şi apoi Căpitanul America: Primul Răzbunător sunt introducerea acestui blockbuster de care depinde întreg viitorul filmelor Marvel. Noi sperăm doar să nu fie prea mare aglomeraţie pe ecran...

Sfârşitul... nu este sfârşitul!

Atenţie: poate că genericul de final durează minute bune, dar merită să aştepţi secvenţa de după. Face legătura şi cu aşteptatul Căpitanul America: Primul Răzbunător, dar şi cu The Avengers.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Okty pe 7 mai 2011 16:37
Abia astept sa-l vad :)
Da-Luck pe 7 mai 2011 16:48
asteptam , ne uitam si apoi ne dam cu parerea :)
legolas05 pe 7 mai 2011 17:21
si eu abia astept sa il vad
Manusa pe 7 mai 2011 18:10
La fel ca restul, abia astept sa il vad iar apoi imi voi da si eu cu parerea :) dar cred inca de pe acum ca filmul va avea succes...
legiune pe 7 mai 2011 19:10
Dragut filmul chiar bun dar nu impresionant, marita vazut dar pana acum cal mai bun film din categoria super eroi este Batman - The Dark Knight.
Se pare ca ma asteptam la mai mult.

bunaciu pe 7 mai 2011 19:48
Am vazut joi filmul. Este frumos si merita vazut pentru poveste si pentru efecte si in special pentru prestatia actorilor, dar este si foarte previzibil (de la cap la coada) si nu iese din tiparul filmelor de actiune cu super eroi.
johnnyg pe 7 mai 2011 20:05
@legiune. Batman nu este supererou. Si ca fapt divers nici Iron Man ;-)
Bayard pe 7 mai 2011 20:53
Filmul e foarte frumos, mai ales partea legata de Asgaard.... pe pamant e cam plictiseala. Sincer nu ma asteptam sa fie asa de bun, ideea de super erou Thor mi s-a parut intotdeauna trasa de par. Oricum, succesul filmului se datoreaza actorului principal, Hemsworth, e foarte interesant de urmarit... rolul lui Portman mi s-a parut total dezamagitor.
legiune pe 7 mai 2011 21:02
@johnnyg din ce punct de vedere? - sunt multi care nu ar fi de acord cu tine inclusiv ...
mank.trs pe 7 mai 2011 21:23
foarte bun din toate punctele de vedere :)
johnnyg pe 8 mai 2011 00:07
@legiune. Opinia generala cand vine vorba de supereroi, e ca acestia sa aiba anumite puteri supraomenesti intrinseci. Batman si Iron Man nu au.
adycris pe 8 mai 2011 03:07
Salut!

Un film reusit de Marvel Studios, pelicula imbina povestea de pe Pamant a lui Thor cu realitatea de pe Asgard, foarte bune efectele speciale.
Merita sa il vedeti in cinema 3D.

legiune pe 8 mai 2011 09:20
@johnnyg conform English Collins Dictionary "A superhero is a character in a cartoon or film who has special powers and fights against evil. ...superheroes like Batman and Superman." si pe wikipedia este specificat ca nu este nevoie neparata sa aiba super puteri neomenesti.
Stiu ca sunt diversi care afirma contrariu acum ne intoarcem la punctul de vedere.

simi1989 pe 8 mai 2011 16:24
nu va dezamagii cu siguranta........................sau mai stii.
so1uffle2 pe 8 mai 2011 21:08
sau mai stii ? corect.
never say never.

animetibiconfide pe 8 mai 2011 23:29
f f frumos cu actiune, suspans si iubire exact cat trebuie;)
Radu1711 pe 9 mai 2011 18:49
abia astept sa vad filmul.... :-)
ana pe 10 mai 2011 08:39
gata l-am vazut. Un sfat pt cei din CONSTANTA, pt ca la noi ruleaza doar 3D, ori il vedeti la Bucuresti sau daca nu mai bine renuntati, filmul este bun dar proiectia 3D a fost groaznica.
johnnyg pe 10 mai 2011 14:09
@legiune. Definitia nu e clara ("special powers"?). Ce superputeri are Batman? Faptul ca se trage in sus cu ajutorul unei corzi nu e super putere ;-) Sau vorbeste cu fanii benzilor desenate sa vezi opinia lor.
theylye pe 10 mai 2011 20:31
frumos
cryzu pe 10 mai 2011 22:40
e super filmu mia plakut enorm :D
kosty_vrajeala pe 11 mai 2011 19:46
l-am vazut ..insa din trailer nu prea se vede cine stie ce..in schimb efectele 3D sunt putine,,,si sa zic asa sunt numai pe lumea de dincolo...are si actiune si comedie...I need a horse...cine a vazut filmu stie...in schimb am vaz inca 2 trailere,,,Piratii din caraibe...si...transformers..variante 3D...pana la urma..recomand cu incredere..THOR...bineineteles la cinema...vizionare placuta
cata pe 12 mai 2011 20:01
thor e un film prostut si ma rezum la a spune doar asta din amabilitate! exceptandu-l pe actorul din rolul principal(thor), si poate inserarea celor de la shield in poveste ca o introducere pentru avengers, restul mi se pare o prostie. proaspata oscariata e penibila in rolul de cercetatoare, la fel si insotitorii ei, subiectul fasaie din toate incheieturile, iar asa zisa intriga shakepeariana- sa o lasam pentru celelalte filme ale lui branagh.
parerea mea e ca filmul merita vizionat doar daca nu ai ceva mai bun de facut-si nu o spune cineva care e impotriva fimelor cu super-eroi!

alex_il_fenomeno pe 13 mai 2011 17:47
inca nu l-am vazut , dar cred ca este un film de milioane !
Haha pe 14 mai 2011 22:23
Sper ca autorul cronicii a scris-o fara sa vada filmul, altfel e cam penal. Toti actorii sunt cam varza, inclusiv musculosul si lebada neagra iar decorurile zici ca-s facute din carton. Cat despre efecte speciale pana si Quake 1 era mai spectaculos :))))
EdwardReich pe 15 mai 2011 17:17
Ma indoiesc teribil ca vrei sa trimiti oamenii la asa un film. De cel putin doua ori ai amintit de efectele speciale, de cand sunt o parte atat de importanta dintr-un film?
margott pe 22 aprilie 2012 19:54
Slabut, insa are multi actori buni in distributie. Macar pentru ei merita vazut.
Tyybi1 pe 23 august 2012 14:37
Actorii au jucat remarcabil, dar pacat de actiuni...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells