Taking Woodstock al lui Ang Lee are premiera românească pe 30 octombrie

de Cinemagia în 12 Sep 2009
Taking Woodstock al lui Ang Lee are premiera românească pe 30 octombrie

Bine aţi venit la Woodstock!, în regia lui Ang Lee, vine - din competiţia pentru Palme d'Or de anul acesta - în România, la sfîrşitul lunii octombrie. „După ce am făcut câteva filme tragice, la rând, am vrut să fac o comedie - şi încă una fără cinism. Este totodată o poveste de eliberare, sinceritate, toleranţă - şi despre un spirit naiv pe care nu trebuie şi nu ne permitem să îl pierdem”, a declarat regizorul Ang Lee.

Deşi Woodstock este un subiect formidabil, nu a fost niciodată atins de un film. Michael Wadleigh a realizat în 1970 un documentar de trei ore intitulat „Woodstock” care a câştigat premiul Academiei Americane de Film.

Realizat după memoriile lui Elliot Tiber, în această comedie Demetri Martin interpretează rolul lui Elliot, cel care în mod accidental a făcut ca Woodstock Music and Arts Festival 1969 să dobândească faima pe care o are. Filmul are un casting uimitor şi prezintă o mulţime de cântece celebre ale anilor '60, interpretate de The Grateful Dead, The Doors, Jefferson Airplane şi Country Joe and the Fish, plus o nouă înregistrare a „Freedom” de la Richie Havens. Bine aţi venit la Woodstock! este o călătorie în timp foarte amuzantă.

Ellliot este designer de interior la Greewich Village şi crede în cauza Mişcării pentru drepturile gay. Dar e prins totuşi de afacerea familiei - un motel dărăpănat, falit, care se numeşte El Monaco, condus direct spre faliment de părinţii săi Jake şi Sonia (Henry Goodman şi Imelda Staunton). În vara lui 1969, Eliott trebuie să se întoarcă acasă pentru a-şi ajuta părinţii să salveze El Monaco din ghearele ascuţite şi nemiloase ale băncii.

După ce a aflat că o manifestare de genul unui festival de arte şi muzică şi-a pierdut autorizaţia de desfăşurare într-un orăşel din apropiere, Walkill, New York, Eliott îl sună pe producătorul Michael Lang (Jonathan Graff) la Woodstock Ventures pentru o oferi motelul familiei organizatorilor, fiind într-o căutare disperată de clienţi. Eliott îl prezintă pe Lang vecinului său, Max Vasgur (Eugene Levy) care are o fermă de produse proaspete de 600 acri. Curând, staff-ul de la Woodstock se cazează la El Monaco - şi încă o jumătate de milion de oameni pleacă spre ferma lui Vasgur „pentru 3 zile de Pace şi Muzică la White Lake”.

Sub stratul de comedie în acest film, se află emoţiile şi meditaţiile asupra a ceea ce le trebuie oamenilor pentru a se transforma pe ei înşişi. Echipa Lee –Schamus a lucrat cu vechii colaboratori din proiectele precedente. Dar, pentru Elliot şi părinţii săi, evrei imigranţi, au ales actori britanici foarte iubiţi de public - Sonia şi Jake Teichberg sunt portretizaţi de Imelda Staunton şi Henry Goodman. Mesajul emoţional al filmului, în ce-i priveşte, este deopotrivă duios şi amuzant. Confruntaţi pe neaşteptate cu zăpăceala din jurul unui festival rock, părinţii lui Elliot reuşesc, pentru prima dată în viaţa lor, să-şi dezvăluie reciproc sentimentele şi emoţiile; Cât pentru Elliot, reuşeşte să accepte cine este. Identitatea lui gay este parte din poveste, ca şi identitatea lui de bărbat – nu doar de fiu al părinţilor săi. Woodstock îi eliberează şi le transformă vieţile, dar viaţa lui Elliot este cea asupra căruia impactul este cel mai pozitiv.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells