SFF intră în viteză

de SFF în 20 Sep 2009
SFF intră în viteză

Prima zi a Festivalului de Film de la Sighişoara s-a dovedit a fi o experienţă fructuoasă. Am avut evenimentul Microsoft în care, pe lângă Sanda Foamete şi Ioana Ficuţ, reprezentante ale Microsoft România şi Microsoft Student Partners, au fost prezenţi şi câştigătorii filmelor vizionate. Am avut discuţii cu Cătălin Muşat despre procesul de creaţie al filmului documentar şi, târziu în noapte, Alexandru Baciu ne-a povestit cum e cu scenariile la ora actuală, aplicat pe Boogie.

Evenimentul Microsoft s-a desfăşurat în două serii, una de la 12 şi una de la ora 15. Un workshop interactiv şi bine pus la punct. Am vizionat mai întâi cele două filme căştigătoare la Imagine Cup şi la Data Day Protection. Despre Nostrum Capitulus, laureat la Imagine Cup 2004 în Brazilia, a vorbit Emi Bărăgan, unul dintre realizatori. Cum a evoluat tehnica de atunci? Eficient. Dacă acum cinci ani munca cea mai grea era aceea de a modela figurile umane şi partea vizuală a materialelor, astăzi problema rămâne acţiunea, pentru ca grafica "vine de la sine". Pentru cel de-al doilea film, ID, câştigător al marelui premiu la Data Day Protection - concurs care are în vedere protecţia datelor pe internet -, prezenţi au fost dl. Prof. coordonator Viorel Ticuliţă şi echipa: Bogdan Coman şi Răzvan Ilinca, studenţi la film, respectiv informatică la Cluj.  Ei mărturisesc: "Nu ne-am dus acolo pentru premiu, ci pentru o jurizare corectă care să ne arate cine suntem şi ce puteam realiza a momentul respectiv."

Sanda Foamete a moderat în continuare discuţiile, şi Ioana Ficuţ a expus principalele caracteristici ale Imagine Cup, "cea mai importantă competiţie dedicată tinerilor tehnologi". În 2009 s-au înscris în concurs peste 300.000 de tineri din 140 de ţări. Anul viitor, tema reprezintă obiectivele de îmbunătăţire a situaţiei globale propuse de Naţiunile Unite pentru 2015. Pentru participare, concurenţii trebuie să treacă cele trei runde eliminatorii ca să ajungă în etapa finală care va avea loc la Varşovia în iulie 2010. Premiile sunt de 8, 4, respectiv 3 mii de dolari, însă mai importantă este experienţa de a fi acolo.

De la ora 15 a început primul calup de scurt metraje: Radu + Ana, La drumul mare, Ştefan, Interior. Scară de bloc şi Ciobanul zburător, în urma căruia regizorul Cătălin Muşat a susţinut o sesiune de întrebări şi răspunsuri. De unde a venit ideea filmului? "A fost pură întâmplare, eram toţi într-un loc străin (filmul a fost produs în cadrul Aristotelles Workshops) şi trebuia să găsim un subiect de documentar. Am vazut în depărtare deltaplaniştii şi aşa a început..." Ce a fost cel ma greu la filmări? Timp de 8 zile, realizatorii au încercat să creeze un material natural, credibil şi autohton. "Ei au fost lejeri şi primitori şi asta a ajutat... ca în orice documentar. A trebuit însă să apelăm la multe trucuri pentru a-i face să fie naturali, aşa cum îi vroiam noi. Erau foarte curioşi, foarte atenţi la cameră şi asta nu era tocmai bine. Aveam nevoie de cadre cu ei care se uitau pe sus, ca să putem închega povestea şi nu puteam să îi facem să joace pentru că ieşea foarte prost cu toată bunăvoinţa lor. Atunci am început să umblăm cu prăjina şi ne prefăceam că tragem ambianţa, iar ei veneau atenţi după noi."

Boogie a început târziu, după ora 22, şi totuşi publicul a fost numeros. Alexandru Baciu, scenaristul filmului împreună cu Răzvan Rădulescu şi cu Radu Muntean, a vorbit despre procesul de creaţie al scenariului pentru un astfel de film. Se lucrează mult la o poveste concretizată într-un synopsis, apoi fiecare îşi alege o "bucată" pe care vrea să o scrie şi la final se pune totul cap la cap. Cum rămâne cu coeziunea stilului? Din fericire, cei trei cineaşti sunt buni prieteni, şi, mai mult decât atât, au preferinţe cinematografice comune.

Sâmbâtâ a avut loc întâlnirea cu cineaştii şi criticii de film prezenţi, printre care anunţăm prezenţa doamnei Irina Margareta Nistor şi a actorului Câlin Mihai, precum şi a regizorului Thomas Ciulei pentru Podul de flori şi a lui Gabriel Spahiu, actor în Radu + Ana, La drumul mare şi Interior. Scară de bloc.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells