Saptamana 11-17 ianuarie 2008

de Stefan Dobroiu, Gloria Sauciuc în 11 Ian 2008
Saptamana 11-17 ianuarie 2008

Grabiti-va! Inainte de saptamana viitoare, cand toate filmele au fost "amanate" (adica s-au "retras strategic") pentru a-i lasa drum liber "fortosului" Will Smith si filmului sau "de legenda" I Am Legend (click aici pentru cronica), iata ca in aceasta saptamana avem parte de cinci premiere, de la propunerea Cehiei pentru Oscar, L-am slujit pe regele Angliei, pana la thriller-ul medical Awake. Ah, da, si noul Aliens vs. Predator.

Sa incepem cu AVP2 (sau AVPR), care probabil va insela o multime de fani ai celor doua francize cu promisiunile celor doi regizori, fratii Greg si Colin Strause, de intoarcere la origini, adica la stilul filmelor lui James Cameron si Ridley Scott. Ei bine, ei nu reusesc deloc lucrul acesta, iar rezultatul este o mare varza din belsug condimentata cu sange, careia ii lipseste suspansul si spectaculosul. O nava a predatorilor se prabuseste langa un orasel american, din ea se raspandesc cativa alieni, iar continuarea este extrem de plata: alienii ucid in dreapta si in stanga, iar un predator trebuie sa-i opreasca. Personajele umane sunt total neglijabile si n-ai nicio sansa sa le retii macar fetele, atat de repede (si variat) mor, improscand sange pe ecran din minut in minut. De vazut doar daca va place sangele (in valuri!), efectele speciale proaste si aveti o superpasiune pentru unduirea "din plete" a predatorilor (repetata ridicol de insistent). De apreciat mesajul ecologic al regizorilor (predatorii "curata padurea" cu un "detergent universal", vedeti voi ce si cum).

Va place Jessica Alba? Si mie imi place, dar doar in reviste. Alba joaca in Awake/Sub anestezie, promovat cu promisiunea ca va schimba lumea medicala asa cum Falci/Jaws a schimbat turismul de pe litoralul american. Cu o singura diferenta, la operatie trebuie sa te duci, da' plaja poti sa faci si pe bloc sau la strand. Ei bine, aceasta strategie de promovare poate capta interesul, dar filmul esueaza lamentabil si se pierde intr-o poveste abracadabranta cu spirite care isi fac dezvaluiri telenovelistice in lumea de dincolo si mame care le scotocesc nurorilor in genti. Potential ar fi fost in acest subiect despre constienta anestezica, adica acea nefericita situatie cand tot zici "au", desi doctorii ti-au injectat somnifere cat sa adoarma si monstrul lui J.J. Abrams. Este situatia tanarului, frumosului, bogatului Clay (Hayden Christensen), a carui inima slaba pune in pericol soarta imperiului sau financiar, condus in parteneriat cu dura lui mama, Lilith (Lena Olin). Clay ajunge pe masa de operatie pentru a i se face un transplant de inima si isi da seama ca sufera de constienta anestezica. Ce simte in timpul operatiei este foarte nasol, dar ceea ce aude este si mai rau. Bineinteles, nu este vorba de o barfa intre doctori... Repet, vedeti voi ce si cum, dar asteptati-va nu la sperieturi, ci la rasete...

Daca va era dor de povesti inspirate din jocuri video, Jason Statham vine cu al sau In numele regelui. Statham este Farmer, un barbat simplu din regatul Ehb, care trebuie sa-si salveze sotia si sa razbune moartea fiului sau, de a carui moarte sunt vinovati Krug-ii, niste bestii razboinice. Bineinteles ca Farmer o sa rezolve toate problemele, salvand si soarta regatului sau intre timp, pentru ca Statham este noul tip care "tace si face", una dintre variantele glumei aceleia cu Titanicul si "pentru ca i-ar fi salvat pe toti" inlocuind numele lui Bruce Willis cu cel al lui Statham. Pentru fanii absoluti ai actorului britanic si nerabdatorii care nu vor sa astepte Crank 2 sau The Brazilian Job. Inca un lucru: controland pagina de pe Cinemagia a actorului, am dat peste o fotografie a lui cu gura la urechi. Chiar, voi l-ati vazut vreodata pe Statham razand? Eu nu, pana acum...

In slujba regelui Angliei este recomandarea Cinemagia din aceasta saptamana, chiar daca n-o vor asculta prea multi. Este vorba de propunerea Cehiei pentru Oscarurile de anul acesta, in regia unui Jiri Menzel obisnuit cu statueta "unchiului". Acum exact 40 de ani, Trenuri bine pazite ii aducea tanarului Menzel Oscarul pentru cel mai bun film strain, iar nonsalanta, entuziasmul, candoarea si fascinatia pentru Femeie a Trenurilor se regaseste si in In slujba regelui Angliei, prezentat deja in deschiderea Festivalului de Film European 2007. Ii uram noroc lui Menzel (cu degetele incrucisate la spate, ca doar Cristian Mungiu are toate sansele sa obtina si el o nominalizare la Oscar) si speram ca cinefilii din Romania sa-si indrepte atentia asupra filmului sau, simplu si onest, in care un marunt ospatar praghez este pe rand protejat si victima a hazardului si-a destinului, reusind cu toate acestea sa-si pastreze intacta dragostea de viata.

Un film pe care nu trebuie sa-l pierdeti saptamana aceasta este si cel al regizorul Lars von Trier: Seful Sefilor/The Boss of It All (foto), o comedie ironica si isteata despre viata de birou care o ia razna.Seful sefilor se petrece in Danemarca si se desfasoara in jurul lui Ravn (Peter Gantzler), fondatorul nepopular al unei firme de tehnologie de larg consum. Ravn a inventat un sef fictiv, Svend, despre care lasa de inteles ca trage sforile companiei, tocmai din America. Si se foloseste de imaginea lui de fiecare data cand ia o decizie nepopulara. Svend devine paravanul lui. Insa, atunci cand Ravn vrea sa vanda firma, gaseste pe un actor somer, Kristoffer (Jens Albinus), pe care il convinge sa il joace pe Svend, prezentandu-l unui grup de angajati care au fiecare alta impresie despre aceasta figura tenebroasa. Tot felul de intorsaturi si complicatii se nasc din aceasta situatie, dar toate vor face deliciul spectatorului acestui film pontos, cu care regizorul reuseste sa ne ia prin surprindere.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Radu1711 pe 17 aprilie 2010 01:11
foarte reusit film Aliens vs. Predator 2: Requiem

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells