Povestea din spatele Rise of the Planet of the Apes

de Gloria Sauciuc în 16 Aug 2011
Povestea din spatele Rise of the Planet of the Apes

După sequel-ul din 2001, Tim Burton nu era deloc încântat să mai regizeze încă un film pentru că Planeta Maimuţelor nu a avut parte de critici favorabile, iar Mark  Wahlberg, actorul principal, trăgea cu ochiul la un rol în Ocean's Eleven. Totuşi, studiourile Fox nu îşi doreau să pună cruce seriei: cu un nou scenarist (Scott Frank, Minority Report), Maimuţele iată că s-au întors pe marele ecran! În România Rise of the Planet of the Apes rulează deja la cinema, din 12 august.

În mai 2010, studiourile Fox anunţă un nou Planeta Maimuţelor: este vorba de un prequel, acesta fiind sinopsisul din declaraţia oficială a studiourilor: "Rise of the Apes este o poveste despre origini în sensul cel mai propriu. Acţiunea se petrece în San Francisco la ora actuală, iar filmul este o poveste moralizatoare inspirată din realitate, un amestec de science-fiction şi science-fact, în care experimentele de inginerie genetică duc la dezvoltarea inteligenţei la maimuţe, iar de aici, un război pentru supremaţie". Şi în acest moment "SF-ul hard", căutat de studiouri, mai avea nevoie doar de un regizor pentru premiera din 2011.

Rupert Wyatt, un regizor britanic apreciat, dar destul de puţin cunoscut (The Escapist, film cu evadare din închisori), Wyatt nu mai regizase un blockbuster. Totuşi, profilul său părea potrivit caracterului mai intelectual al filmului. Sarcina lui Wyatt nu era tocmai uşoară: preluarea din mers a unui proiect, cu un scenariu existent şi cu o echipă aproape străină: "trebuia să preiau un film cu scenariul deja evoluat, trebuia să am priceperea de a prelua un film şi de a mi-l însuşi. Din fericire, Brian Cox, unul dintre actori, era deja de partea noului regizor.

Una din primele sarcini ale lui Wyatt era să introducă o nouă linie filmului. "Nu am dorit să devin sclavul seriei", declara regizorul, "scenariul filmului se petrece la ora actuală, şi nu este despre maimuţe antropoide. E cu maimuţele din lumea noastra; aşadar, nu vor fi costume de maimuţe pentru actori, pe lângă alte elemente diferite: o abordare diferită a acestei mitologii: iniţial era vorba că maimuţele ar fi fost aduse în case şi transformate în sclavi, dar acum am pregătit o istorie mult mai raţională despre cum au evoluat maimuţele în creaturi inteligente, antropoide. E nevoie de o explicaţie ştiinţifică, şi asta e ceea ce am căutat".

Însă maimuţele trebuia prezentate cât de realist posibil, şi era nevoie aici de tehnologie digitală cu performance capture. "Exista şi opţiunea de a filma cu maimuţe adevărate, dar am renunţat la ea pentru că ar fi fost o ironie crudă", declara regizorul. În schimb, studiourile Fox au angajat compania Weta Digital din Noua Zeelandă, care avea experienţă cu efectele speciale din Lord of the Rings şi King Kong. Pasul următor a fost găsirea actorilor: pentru rolul lui Caesar, liderul maimuţelor, alegerea a fost actorul Andy Serkis: "Am ajuns să-l joc pe Caesar din faza de nou-născut până în cea de conducător revoluţionar", declara Serkis. Actorul a fost fascinat de tehnologia motion-capture: "Un costum motion-capture îţi dă foarte multă libertate. Alternativa este de a purta un costum de maimuţă, cu blană şi tot felul de straturi de machiaj, exact cum purtau actorii în seria originală. Pentru mine, asta ar fi mult mai restrictiv."

De partea oamenilor, James Franco joacă rolul lui Will Rodman, omul de ştiinţă care îl transformă pe Caesar din maimuţa-drăguţa într-un cimpanzeu furios. Vorbind despre film în general, Franco spune şi de scriitoarea Mary Shelley (autoarea romanului Frankenstein): "Primele filme tratează probleme de relaţie între clase, rase, şi chiar specii. Filmul nostru e un prequel, şi o poveste a la Frankenstein. Un om de ştiinţă se joacă cu legile naturii, până când le scapă de sub control."

Din distribuţie mai fac parte Brian Cox, Freida Pinto, John Lithgow şi Tom Felton. John Lithgow a fost cucerit de scenariu: "SF-ul merge cel mai bine atunci când e inspirat din fapte reale, atunci când e autentic din punct de vedere emoţional. Ce s-ar întâmpla dacă s-ar inventa un medicament care să accelereze creierul maimuţelor? E o premisă fascinantă, care ar schimba relaţia dintre oameni şi primate." În schimb, Tom Felton a fost fascinat de tehnologia performance capture: "Atâtea scenarii ar fi fost imposibile acum 20 de ani!"

După ce titlul iniţial a fost Rise Of the Apes, studiourile Fox au anunţat în aprilie titlul Rise of the Planet Of the Apes, poate pentru nu a dezamăgi fanii seriei care ar trebui să nu vadă o ruptură cu tradiţia Planet of the Apes.
Imediat după premieră, filmul a reuşit să recâştige încrederea producătorilor: rezultatele de box Office au fost la înălţime în primul weekened de rulare.

Deja se vorbeşte de un sequel, iar Rupert Wyatt are câteva variante pe masă: "Putem continua povestea peste alţi opt ani, la următoarea generaţie de maimuţe, într-un nou conflict cu oamenii, sau putem continua într-o ipoteză în care maimuţele cuceresc paşnic oraşele, se mută împreună cu oamenii şi învaţă să interacţioneze cu ei."

Voi cum aţi vrea să continue?
   

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Han_Solo pe 16 august 2011 10:59
Probabi cel mai bun blockbuster al verii alaturi de X-Men Firs Class, Fast Five si Super 8. Dar asta e doar parerea mea.
Poate bun ii si Harry Potter insa eu personal nu pot digera acel film.

Crist11 pe 16 august 2011 11:05
Poza asta face tot articolul.
Va urma o continuare a filmului, nu ?

MelkorTP pe 16 august 2011 12:36
Pe unele site-uri zice ca asta a fost primul dintr-o trilogie.:)
iri_gh86 pe 16 august 2011 11:29
filmul este senzational, asa ca o continuare ar fi binevenita
legolas05 pe 16 august 2011 12:24
astept sa il vad,inca nu l-am vazut
xerses pe 16 august 2011 14:34
Ma bucur ca nu s-au oprit cu continuarea acestui film.
guesswh0 pe 16 august 2011 15:45
Cine a vazut filmul a vazut si ca Caesar a avut nevoie cam de 5 ani pentru a avea un rationament logic bine dezvoltat.El s-a nascut dintr'o maimuta care fusese tratata cu o versiunea anterioara a serului,si cand a facut contact cu versiunea mai agresiva a virusului,cu care a incercat sa "isi destepte" camarazii din restul celulelor,cred ca a avut si asupra lui un efect mai puternic( daca facem o analogie intre acest film si "Limitless",putem spune ca "merge mult mai bine daca esti deja inteligent";) ). In urma acestor lucruri a reusit sa faca si sinapsele necesare pentru a putea articula cuvintele,in doar 5 ani( ca sa o luam asa, si Einstein a inceput sa vorbeasca abea la varsta de 3 ani). Printr-o comparatie dintre un om si o astfel de maimuta,am deduce ca la varsta de 20 de ani, o maimuta ar fi destul de inteligenta.Poate chiar mai inteligenta decat multi bastinasi,dar daca ar urma anumite lectii,ar putea intrece unii dintre studentii marilor facultati.Binenteles,maimutele ar avea atu-ul ca,pe langa o minte brilianta, ar avea si o forta mult superioara... In fine, ar fi interesant sa se ajunga la o continuare de asa maniera incat maimutele sa preia si sa inlocuiasca complet oamenii,si sa se ajunga in cele din urma la finalul ultimului film cu Planeta Maimutelor(2001),in care aparea in loc de statuia lui Abe Lincoln, o alta statuie cu o maimuta....

Ideea cu convietuirea alaturi de maimute nu pare plauzibila( mi s'a parut stupida si in filmele de prin '70 cu Planeta Maimutelor).In primul rand, "Omul" nu va accepta niciodata ca alta specie,mai ales aici pe Pamant, sa fie mai inteligenta,sau cel putin la fel de inteligenta decat el,daca ar putea sa il intreaca(de asta practic avem si Biblia,in care spunem ca Omul a fost creat dupa chipul si asemanarea Divina, si ca a fost pus pe Pamant sa cucereasca si sa conduca. Mi s'a parut amuzant cum s-a legat scenaristul din anii '70 de chestia asta).Ar putea urma un razboi de toata frumusetea.
Cu toate acestea,sper ca scenaristii vor lua in considerare faptul ca multi se vor gandi la asta, si sa incerce sa ne surprinda cu altceva.

In alta ordine de idei, filmul acesta mi s-a parut de-a dreptul GENIAL.As putea chiar spune ca e cel mai bun film al anului

Marmoreal29 pe 16 august 2011 17:09
Abia astept sa-l vad.Sper sa ajung la cinema saptamana viitoare.
b0b0cin3filul pe 16 august 2011 21:44
Foarte bun filmul si in unele scene chiar te surprinde. Nu a avut clisee chiar daca s-au facut sute de filme cu experimente pe diverse specii de animale. O continuare.....hm, da ar fi binevenita, avand in vedere finalul deschis din aeroport, desi nu-mi pun mari sperante, e greu sa impresionezi de doua ori.
Sorin87 pe 17 august 2011 10:05
povestea se dovedeste a fi una foarte bine conturata si personajele bine alese
alex_il_fenomeno pe 17 august 2011 17:28
de abia astept sa vad acest film !
dracomalfoy pe 11 ianuarie 2013 16:17
am vazut filmul in premiera la televizor...a fost fain,dar ma enerveaza faptul ca Tom Felton moare in acest film :(

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells