ParaNorman, o animaţie pentru copii mari

de Gloria Sauciuc în 4 Oct 2012
ParaNorman, o animaţie pentru copii mari

ParaNorman, regizat de Sam Fell (The Tale of Despereaux, Flushed Away) şi Chris Butler, după o poveste scrisă de acesta din urmă, se va lansa în cinematografele româneşti pe 5 octombrie, cu ratingul AP 12 - "acordul părinţilor pentru copii sub 12 ani". Nu l-am recomanda deloc părinţilor cu copii sub 7-8 ani, întrucât scenele macabre abundă, iar la unele secvenţe zgomotul e foarte ascuţit si puternic, o sperietură în sine pentru cei mici. Dar îl recomandăm cu căldură iubitorilor de animaţie stop-motion, pentru că păpuşile (favoritele noastre în filmul de animaţie în general) - sunt realizate expresiv, au viaţă, trăiesc.

Păpuşile şi obiecte au fost filmate cu camere stereoscopice; iniţial desenate, apoi manufacturate, după care animate în 3D. Povestea e simplistă şi fără o morală, în comparaţie cu cea a filmului Coraline (r. Henry Selick, 2009), animaţia nominalizată la Oscar şi la Globul de Aur lansată pe ecrane de acelaşi studio care a creat ParaNorman, Laika.

Norman, un băieţel de 11 ani cu puteri speciale, are de-a face cu zombies, fantome, vrăjitoare şi - cel mai rău - cu adulţi, în încercarea de a-şi salva orăşelul de revolta care se pregăteşte în adâncuri, sub morminte. Finalul împrumută idei şi rezolvări regizorale din horror-ul Silent Hill (2006) şi Poltergeist (1982).

Frumuşica Jodelle Ferland (memorabilă în Tideland, r. Terry Gilliam, 2005), ajunsă acum la vârsta majoratului, dă glas vrăjitoarei. Băiatul din The Road (2009), Kodi Smit-McPhee, dă glas protagonistului Norman. Veţi recunoaşte în film vocea lui Casey Affleck.

ParaNorman va rula începând de vineri în Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Brăila, Bucureşti, Constanţa, Cluj, Craiova, Iaşi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Satu Mare, Târgu Mureş, Timişoara, Tulcea.

Studioul Laika din Portland, Oregon, cel care a creat animaţia ParaNormaneste, este unul dintre cele mai importante studiouri dedicate filmului de animaţie stop-motion. Are două divizii: Laika Entertainment, care produce lungmetraje, şi Laika/house, pentru videoclipuri şi reclame. Proprietarul companiei este Phil Knight, co-fondatorul Nike. În 2002, acesta a cumpărat Studiourile Will Vinton, aflate în pragul falimentului, pentru a investi în producţia de lungmetraje. Un an mai târziu, regizorul Henry Selick (The Nightmare Before Christmas) intra în echipă ca supervisor de creaţie, iar în 2005, studiourile se reinventau sub denumirea LAIKA. Primul film lansat a fost şi primul mare succes – Coraline (2009). În acest moment, animatorii LAIKA pregătesc un lungmetraj al cărui titlu nu a fost încă anunţat şi care va fi gata în 2014. Compania a cumpărat şi drepturile pentru adaptarea a două romane fantasy: Wildwood, de Colin Meloy, şi Goblins, de Philip Reeve.

Imagini

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cosmin742000 pe 4 octombrie 2012 14:15
Mi-au placut The Tale of Despereaux, si Flushed Away, asta pare cam ciudat
aavramescu23 pe 4 octombrie 2012 14:55
Si mie mi-au placut. Dar alea nu erau stop motion. Sa-ti dau cateva exemple de animatii stop-motion, poate le-ai vazut si nu-ti amintesti: The Nightmare Before Christmas, Chicken Run, Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit, Corpse Bride, Caroline, Fantastic Mr. Fox si nu in ultimul rand The Pirates! Band of Misfits care la noi PV l-a scos si BD3D.
Nimicdinceparafi pe 6 octombrie 2012 16:32
Cred ca te inseli in privinta lui Flushed Away,ala era stop motion.
alex_il_fenomeno pe 9 noiembrie 2012 15:59
ramane de vazut daca asa se va dovedi.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells