O zi de filmare la "The Dark Knight".

de adaptat de Gloria Sauciuc în 10 Mar 2008
O zi de filmare la "The Dark Knight".

   Un loc intunecat: centrul de afaceri de pe Wabash Street din apropierea raului, intr-o dupa-amiaza cetoasa. Moartea lui Heath Ledger, Jokerul din "The Dark Knight" face si mai morbida atmosfera  noir, apasatoare a filmului. Producatorii si actorii in asteptare stau sub o prelata, electricienii desfac in pripa aparatura. Cateva etaje mai sus, o dublura in familiarul costum cu mantie neagra sare agatata de o coarda, si se izbeste de o fereastra a cladirii despre care credem ca ar fi Primaria Orasului Gotham. Cu un lat in jurul gatului si un cutit implantat in inima, mesajul pare clar : Batman, sau cel putin dublura lui, e mort... intrebarea e daca viziunea lui Nolan poate atrage intreaga audienta a verii.

   Christopher Nolan, de 37 de ani, filmeaza "The Dark Knight", continuarea filmului din 2005 – "Batman Begins" neluand in seama ploaia, de parca filmul de 180 de milioane $ cu mii de personaje si locuri de filmare care merg din Statele Unite pana la Hong Kong nu poate folosi efecte speciale pentru redarea ploii...; in opinia lui, realitatea nu poate fi trucata. Iar impreuna cu directorul de imagine Wally Pfister fac o echipa care lucreaza in acelasi stil de la "Memento", filmul noir cu Guy Pearce, care a costat 5 milioane $. "Un film e un film", afirma Nolan, care pune repede la punct un dialog nou pe platou, improvizeaza miscarile camerei, lasa pe actori sa hotarasca momentul cand sa inceapa si merge in forta si in aceasta zi, pana la terminarea banilor. Insa oricat de maestru ar fi Nolan, pentru a aduce filmul la aceeasi stralucire pe care a avut-o  “Batman si Robin”, succesul din 1997 al lui Joel Schumacher, e nevoie de o munca si un talent extraordinare; exista riscul ca un regizor care nu mai lucrase blockbustere sa fie pur si simplu coplesit  de nevoia de a castiga credibilitatea in randul fanilor.

    "Jocul e o treaba sensibila, nu vrei sa ti se spuna in public atunci cand ai facut o greseala", spune actorul Aaron Eckhart. "Nolan intelege asta". Regizorul care a inceput cu un film de fictiune de 6000 $ pe pelicula de 16 mm, "Following" din 1998, a continuat cu  "Memento" -  un succes la critica. Iar cu sustinerea lui Steven Soderbergh, a obtinut prima comanda importanta: regia de la "Insomnia", in 2002, cu Al Pacino, Hilary Swank si un buget de 50 de milioane.

   Iar apoi "Batman Begins", cu o perspectiva mult mai larga decat "Insomnia" si cu un buget de 3 ori mai mare, ce l-a propulsat pe Nolan in topul regizorilor.

   Pana in acest moment,  "The Dark Knight" - care va iesi pe 18 iulie - are conturate personajele, scenariul si actiunea, incepand de unde s-a incheiat "Batman Begins", cu Oldman in rolul locotenentului de politie Jim Gordon, si cu un nou Joker pus pe rele.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells