Noul Dredd are o abordare "pe alocuri excelentă". Primele impresii de la Comic Con

de Gloria Sauciuc în 13 Iul 2012
Noul Dredd are o abordare "pe alocuri excelentă". Primele impresii de la Comic Con

Amatorii de benzi desenate pot să stea liniştiţi - ultimul "avatar" al lui Judge Dredd este fidel până la extrem originalului din benzile desenate - şi e un progres uriaş faţă de hulitul Judge Dredd din 1995 jucat de Sylvester Stallone, scriu cei de la TotalFilm, care au participat la o proiecţie Dredd în cadrul convenţiei "San Diego's Comic Con".

În regia lui Pete Travis şi cu un scenariu semnat Alex Garland, filmul a avut un preview care a făcut fanii să respire uşuraţi. Dredd, mereu cu masca pe faţă, e cel care face legea cu forţa într-un megalopolis plasat într-un viitor distopic, viziunea asupra acestei lumi fiind incredibil de unitară şi de bine închegată: acolo oamenii locuiesc numai în blocuri uriaşe, conduse fiecare de către lumea interlopă. Un număr de agenţi de ordine, Judecătorii (care sunt în acelaşi timp şi judecători şi poliţişti) încearcă să apere legile. Printre ei, Cue Dredd (Karl Urban), un agent dur şi scurt la vorbă, şi colega sa, Anderson (Olivia Thirlby), o agentă începătoare cu puteri parapsihologice.

În fragmentul arătat joi în cadrul Convenţiei, Dredd şi Anderson sunt chemaţi la scena unei crime multiple în turnul Peach Trees. Acolo vor duce o luptă pe viaţă şi pe moarte, luptând etaj după etaj contra infamei Ma-Ma (Lena Headey), şefa unui clan mafiot.

Eroul calm şi scurt la vorbă e sugerat cu brio de stilul grav al lui Urban, mereu nonşalant şi dezinvolt. Nici masca - devenită marca personajului - nu cade vreodată. Scenariul semnat Alex Garland este alert şi la rândul lui nu dezamăgeşte: sângele şi scenele de violenţă vin una după alta, amplificate de efectele 3D, însă nici dialogurile spumoase (între erou şi personajul lui Thirlby) nu lipsesc. Violenţa foarte explicită, umorul negru şi oraşul trist dintr-un viitor sumbru aduc aminte de Sin City, însă filmul se pregăteşte de continuări pe măsură: scenaristul declară cum că alte două Dredd-sequel-uri ar fi în pregătire: prin urmare, publicul va mai avea parte de Dredd.

Pe de altă parte, verdictul celor de la Empireonline sună aşa: "Erau multe temeri legate de noul Dredd, însă avem aici o abordare reuşită, pe alocuri chiar excelentă. Iar bărbia lui Urban face o impresie excelentă.

Să recapitulăm acum cele mai importante informaţii despre Dredd.

1. Judge Dredd a apărut în cel de-al doilea număr al celebrei reviste britanice de benzi desenate 2000 AD, în 1977, fiind de atunci încoace unul din personajele celebre ale benzilor desenate ale faimoasei publicaţii şi de asemenea,unul dintre cele mai populare, chiar dacă e un justiţiar fără scrupule, gata oricând să lichideze orice oponent.

2. John Wagner şi Pat Mills, doi dintre fondatorii cunoscutei reviste 2000 AD, împreună cu graficianul Carlos Ezquerra, sunt "părinţii" lui Dredd. Însă mesajul pe care ei îl transmiteau de multe ori scăpa tinerilor fani: " Dredd e o reflexie a guvernării din acea perioadă - regimul lui Margaret Thatcher - care se arăta lipsit de milă şi brutal". Cu timpul, Dredd devine tot mai brutal, aplicând orbeşte legile pe care le apără: "Mare parte din caracterul şi farmecul său stau în amestecul de bine şi rău, de erou pozitiv şi negativ", declară autorii.

3. Însă ce fel de lume ar avea nevoie de un justiţiar precum Dredd? Ei bine, una post-apocaliptică: în 2070, un război nuclear devastează tot Pământul, şi numai câteva oraşe mai rămân locuibile. Toţi supravieţuitorii se concentrează în câteva "mega-oraşe" conduse de regimuri autoritare sau chiar dictatoriale, în care Judecători sunt numiţi cei care aplică legea. Unul dintre aceste oraşe este Mega-City One, în care Dredd este judecător: acest oraş conţine ceea ce a fost cândva Coasta de Est a Statelor Unite şi a Canadei, fiind populat de peste 400 de milioane de oameni, concentraţi în turnuri uriaşe de locuinţe. Chiar dacă viaţa lor e precară, iar pericole precum diverse dezastre se adaugă la condiţiile sordide de viaţă, ei o duc mai bine decât în afara "zidurilor", pe "Pământul blestemat" cutreierat de mutanţi şi de criminali..

4. Aşadar, Judecătorul Joe Dredd e unul dintre agenţii care au dreptul să fie şi judecător, şi detectiv şi călău: acest sistem juridic îi dă puterea să prindă, să judece suspectul şi să aplice legea pe loc. Înarmat cu un pistol Lawgiver ("Cel care face legea"), cu baston, cuţit şi cu grenade cu gaz paralizant, el merge pe o motocicletă impresionantă, căutând şi prinzând criminali, împiedicând războaie, ba chiar salvând întreaga lume.

5. Cu cât apariţia lui Dredd e mai recentă, cu atât acţiunea se mută într-un an mai îndepărtat: benzile desenate din 1977 sunt plasate în 2099, iar cele din 2012 au ajuns deja în 2134. Aşa că Dredd ar trebui să tot aibă deja 70 şi ceva de ani. Chiar dacă a fost la un moment dat diagnosticat cu cancer duodenal, iar acum doi ani a devenit membru al consiliului conducător al Mega-City One, Council of Five. Ai cărui membri au şanse de 40% să fie ucişi în timpul mandatului. Doar că Dredd pare să facă parte din ceilalţi 60%.

6. Dredd nu e la prima apariţie pe marele ecran: Sylvester Stallone l-a jucat în 1995, dar cu faţa descoperită. Ceea ce e o surpriză, deoarece în benzile desenate faţa lui Dredd nu s-a văzut niciodată: atunci când, foarte rar, şi-a scos masca, faţa lui era umbrită. Aşa că Stallone filmul nu a fost apreciat pozitiv.

7. Însă Karl Urban şi-a asigurat fanii că nu va repeta greşeala lui Stallone. "Am fost destul de dezamăgit atunci când i-am văzut figura lui Dredd în primul film. Nu era adevăratul Dredd, nu aşa trebuia să fie: Dredd e un reprezentant al legii care e lipsit de o faţă, şi asta creează enigma, asta îl face interesant".

8. Olivia Thirlby o joacă pe Cassandra Anderson: o tânără care va deveni cândva unul dintre cei mai respectabili Judecători, oamenii legii din Mega-City One. Anderson, în benzile desenate, este membră a diviziei parapsihologice, având un arsenal întreg de puteri mentale printre care telepatia şi anticiparea pericolelor. Agenţii parapsihologici au sarcina de a proteja oraşul de orice pericol supranatural: acestea, cu siguranţă, nu lipsesc.

9. The Dark Judges, Judecătorii Întunecaţi sunt la rândul lor eroi negativi. Ei nu apar în film, dar probabil vor apărea în sequel-uri. Ei sunt prezenţe paranormale, fiind veniţi dintr-o altă dimensiune în care conducătorul lor, Judge Death, a ajuns la concluzia că cea mai bună cale de a eradica orice crimă constă în a eradica viaţa în general. Alături de el apar Judge Fear (faţa lui e destul de înspăimântătoare pentru a duce la nebunie), Judge Fire (un fel de Ghost Rider) şi Judge Mortis (are un craniu de vită în loc de cap).

10. Filmul din 2012 a fost filmat în Africa de Sud. Lena Headey apare în rolul lui Ma-Ma, Madeline Madrigal, un lider al traficului de droguri care conduce o reţea de traficanţi dintr-unul din turnurile de locuinţe din Mega-City One, aducând pe piaţă un nou drog, Slo-Mo (de la Slow Motion).

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Chelbos pe 13 iulie 2012 11:01
mie mi s-a parut foarte bun si Judge Dredd cu stallone. nu inteleg de ce a fost hulit. cu siguranta am sa ma uit si la asta nou
cosmin742000 pe 14 iulie 2012 13:24
A fost hulit pentru ca este despre nimic))
aavramescu23 pe 13 iulie 2012 11:04
Mie mi-a placut si cel cu Stallone. E adevarat eu n-am citit benzile desenate, de aceea mi-o fi placut. Sunt fani inraiti care stiu tot despre Dredd. La vreamea aia ma uitam la filme fara sa fiu documentat. In 95 aveam 14 ani, priveam cu alti ochi filmele. Si cum stallone e actorul meu favorit nu a contat ca i s-a vazut fata. Am fost chiar bucuros :) Dar din ce am citit si la ceea ce scriu americanii despre Dredd, ma astept la ceva exceptional, mai ales ca a fost filmat 3D. Nu stiu cand are premiera la noi, probabil in octombrie? Pe 21 septembrie daca nu ma insel e premiera la americani.
zeno.marin pe 13 iulie 2012 14:33
Da... The Dreadful Jugge.... Totusi cateva intrebari:
1. Nu imi dau seama exact, tipul de sub casca e cumva Victor Ponta?...
2. Vede ceva prin casca aia sau ii spune lumea in ce directie sa o ia?
3. Si eu vreau o asemenea casca, sa ma dau mare prin birou. Se poate comanda si pe eMag?
4. Imi amintesc de celebrele poze cu masina care pleaca din benzinarie cu furtunul de alimentare infipt in rezervor... Cat de penibil trebuie sa fie ca un barbat sa stea la coafor cu o asemenea casca pe cap si pe urma sa plece in graba cu ea cu tot?...
5. "acum doi ani a devenit membru al consiliului conducător al Mega-City One, Council of Five" - Adica acelasi judecator de la Inalta Curte de Castratie si Justitie (Sectorul 5, Capitala), care l-a condamnat pe Nastase in dosarul Trofeul Calitatii... Ma intreb filmul asta ce trofeu va lua?

alex_il_fenomeno pe 1 august 2012 10:55
din imagini arata genial , dar totusi sa vedem ce e de el .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells