Muntele blestemat, proiectat in cadrul BFF

de Gloria Sauciuc în 3 Iul 2008
Muntele blestemat, proiectat in cadrul BFF

Muntele blestemat, productia care participa in 2007 la Festivalul de Film de la Cannes, in sectiunea "Un Certain Regard", a putut fi vazut aseara, la Cinema Studio, incepand cu ora 17.

O tanara studenta, Bai Xuemei, este pacalita si vanduta pentru a fi sotie fara voia ei intr-un sat izolat, de catre traficantii de fiinte umane. Violata si batuta, este folosita ca sclava sexuala si pentru a aduce pe lume copii, fara nicio speranta de evadare din cauza apatiei si a egoismului satenilor. Cand primeste in sfarsit ajutor, acesta este doar inceputul unei alte tragedii...

Un nou film in care este prezentata o fateta a consecintelor pe care schimbarile economice rapide din China afecteaza valorile traditionale. Intr-o societate in care preocuparile materialiste domina tot mai mult viata sociala, oamenii incep sa isi piarda cele mai elementare notiuni de constiinta si dragoste.

Dramele traite in China contemporana au fost facute cunoscute mai ales prin productiile regizorului Jia Zhangke, detinatorul unui Leu de Aur, obtinut in 2006 la Venetia pentru "Still Life". "Pickpocket", "Platform", "Unknown Pleasures" si "World", sunt cele mai importante filme ale regizorului, care trateaza aceasta tema.

Anul acesta, Jia Zhangke, cel mai prolific regizor al subiectelor ce tin de China contemporana, a venit cu productia "24 City", povestea a trei femei ce lucreaza intr-o fabrica de stat din Chengdu. La limita dintre fictiune si documenatar, filmul este o marturie elocventa despre o China care dispare incetul cu incetul, cu fiecare demolare.

Mesajul  general pe care filmele despre China contemporana il transmit este ca locuitorii sunt condamnati sa traiasca intr-o tara ce-si calca in picioare trecutul.

Iar "24 City"  face cronica  vietii unor oameni simpli, care lucreaza intr-o uzina, ce urmeaza sa fie demolata, pentru a face loc unui zgarie-nori. "Cei care vor lucra in zgarie-nori, nu vor avea nicio idee despre ce a fost acolo inainte" reflecteaza un personaj.

Pentru programul complet al celor trei zile din Festivalul International de Film Bucuresti care au mai ramas, click aici.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells