Ministerul Culturii si Cultelor si Centrul National al Cinematografiei organizeaza Gala Filmului Romanesc

27 Oct 2003
Ministerul Culturii si Cultelor si Centrul National al Cinematografiei organizeaza Gala Filmului Romanesc
Manifestarea va avea loc in perioada 29 octombrie – 1 noiembrie, in Bucuresti. Eveniment al industriei cinematografice nationale, Gala Filmului Romanesc isi propune sa aduca in atentia publicului si a specialistilor productiile autohtone de lung si scurt metraj. De asemenea, prin intermediul personalitatilor straine care si-au anuntat participarea, gala urmareste promovarea filmului romanesc si peste hotare.

“Gala Filmului Romanesc 2003 isi doreste sa prezinte starea de fapt a industriei cinematografice autohtone. Avem realizatori de film valorosi, care merita toata atentia si recunoasterea, in cadrul unei manifestari dedicate”, a declarat Dl. Decebal Mitulescu, director general al Centrului National al Cinematografiei.

Gala Filmului Romanesc 2003 va prezenta in primul rand productiile de lung metraj de fictiune ale anului, finalizate pana la aceasta data: “Ambasadori cautam patrie” (regia Mircea Daneliuc), “Dulcea sauna a mortii” (regia Andrei Blaier), “Examen” (regia Titus Muntean), “Maria” (regia Peter Calin Netzer), “Niki Ardelean colonel in rezerva” (regia Lucian Pintilie), “Raport despre starea natiunii” (regia Ioan Carmazan). Sectiunea care cuprinde aceste productii, intitulata “Premiere 2003”, va fi prezentata publicului larg la cinematograful Patria, in serile de miercuri 29 octombrie (ora 19.00), joi 30 octombrie si vineri 31 octombrie (ora 18.30), precum si sambata 1 noiembrie (ora 19.00).

Pe langa aceasta sectiune, Gala Filmului Romanesc 2003 va grupa, sub denumirea “Noul Val romanesc”, cateva dintre lung metrajele de referinta ale tinerilor cineasti romani: “Filantropica” (Nae Caranfil), “Furia” (Radu Muntean), “Occident” (Cristi Mungiu), “Marfa si banii” (Cristi Puiu), “Asta e!” (documentar - Thomas Ciulei). Pe langa acestea, organizatorii au inclus in cadrul galei si o selectie de 12 scurt metraje, apartinand, de asemenea, unor tineri cineasti. Sectiunea “Noul Val romanesc” va fi prezentata publicului in recent renovatul cinematograf Union, care beneficiaza acum de cele mai moderne dotari tehnice si de confort. Intrarea este libera, in limita locurilor disponibile (sala Union, gandita ca un cinema-club, are 120 de locuri). Proiectiile au loc in perioada 29 octombrie (miercuri) – 31 octombrie (vineri), incepand cu ora 11.00, precum si sambata 1 noiembrie, de la ora 13.00.

La eveniment si-au anuntat prezenta un numar de personalitati ale filmului de peste granite, printre care se numara: Renate Roginas - secretar general al Eurimages, Cristina Hoffman - selectionerul Festivalului de la Berlin pentru Europa de Est, regizorul german Peter Fleischmann - unul dintre semnatarii celebrului manifest de la Oberhausen si regizorul polonez Krszystof Zanussi. Acesta din urma va sustine un colocviu pe tema cinematografului european sambata, 1 noiembrie, de la ora 11.00, la Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, str. Matei Voievod 75-77 (intrarea este libera).

Pentru oaspetii din strainatate – dar si pentru publicul larg, care va dori sa revada aceasta latura a cinematografului autohton – a fost gandita panorama coproductiilor romanesti, realizate de-a lungul a sase decenii. Sectiunea “Coproductii” se desfasoara la cinematograful Eforie (intrarea este libera) si este un arc peste timp, ale carei coperti cronologice sunt cele doua ecranizari ale romanului “Ciuleandra” (Martin Berger – 1930 si Sergiu Nicolaescu – 1984). Dincolo de reluari binevenite, sectiunea include si documente in premiera, cum este filmul de razboi “Odessa in flacari”, coproductie romano-italiana din timpul razboiului (regia Carmine Gallone – 1942). Productiile pot fi vizionate miercuri 29 octombrie (incepand cu ora 16.30), joi 30 octombrie (de la 15.30), vineri 31 octombrie (de la 16.30), sambata 1 noiembrie (de la 10.00) si duminica 2 noiembrie (de la 10.00).

“Ne propunem ca, incepand cu anul 2004, sa transformam aceasta manifestare intr-un festival national, care sa ramana un eveniment anual, constant si consecvent in peisajul cinematografic romanesc”, a adaugat Dl. Mitulescu.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells