John Williams, regele coloanelor sonore

de Ştefan Dobroiu în 15 Feb 2012
John Williams, regele coloanelor sonore

Supereroi, extratereştri simpatici, monştri ai adâncurilor sau ai trecutului, dar şi vrăjitoraşi, piraţi şi arheologi s-au mişcat şi au respirat pe ritmul compoziţiilor sale: nu există om în viaţă care să fi intrat mai des în atenţia membrilor Academiei americane de film ca John Williams, compozitorul de 47 de ori nominalizat la Oscar şi de cinci ori câştigător. Anul acesta are două şanse: una pentru Calul de luptă (lansat recent pe ecranele noastre, vezi o cronică AICI) şi una pentru Aventurile lui Tintin: Secretul Licornului, ambele regizate de Steven Spielberg, cu care a colaborat la toate filmele sale, cu doar două excepţii.

Cele 45 de nominalizări ale sale îl transformă pe Williams în cel mai nominalizat om în viaţă (la numărul absolut este întrecut de Walt Disney, cu 59 de nominalizări), dar nu cifrele contează, ci... sunetele. De-a lungul a aproape şase decenii de carieră, Williams a compus câteva dintre cele mai recognoscibile succesiuni de sunete auzite vreodată la cinema şi a ajutat la schimbarea percepţiei cu privire la coloanele sonore: cel puţin din punctul de vedere al publicului, coloana sonoră a fost multă vreme desconsiderată, acţiunea şi actorii primând pe ecran. Nu spunem că muzica este mai importantă ca interpretările actorilor, ci că soundtrackurile compuse de John Williams sunt foarte vândute pe CD-uri şi DVD-uri şi sunt ascultate şi apreciate ca atare şi nu doar ca adjuvant al unor imagini.

După studii la prestigioasa academie Juilliard, John Williams a intrat repede în industria filmului, unde a început să compună alături de compozitori cunoscuţi. A făcut senzaţie alături de studiourile Universal, în 1954, cu soundtrackul pentru the Creature of the Blue Lagoon, în 1954, dar semnează prima coloană sonoră în 1958. Compozitorul va aştepta un deceniu pentru prima nominalizare la Oscar şi câştigă de-abia în 1972, pentru Fiddler on the Roof. În 1974 este contactat de Steven Spielberg, un regizor complet necunoscut, dar mare fan al compoziţiilor lui Williams. Cei doi lucrează pentru debutul în lungmetraj al lui Spielberg, The Sugarland Express, iar colaborarea va rezista timp de aproape patru decenii, până în ziua de azi.

În 1975 apare Jaws, unul dintre cele mai importante filme ale deceniului, devenind cea mai profitabilă producţie lansată până atunci. A redefinit conceptul de blockbuster şi a fost filmul cu debutul simultan în cel mai mare număr de cinematografe înregistrat până atunci, într-o perioadă în care premierele aveau loc în puţine cinematografe, numărul acestora fiind ulterior mărit în caz de succes. Pentru că Spielberg a avut probleme tehnice cu rechinul mecanic ce ar fi trebuit să apară în cele mai ameninţătoare scene, a ales doar să-i sugereze prezenţa, reuşind acest lucru mai ales cu ajutorul temei compuse de Williams, una dintre cele mai recognoscibile din istoria cinematografiei. O poţi asculta mai jos.

 

Spielberg şi Williams redefinesc colaborarea între regizori şi compozitori în Întâlnire de gradul trei, apărut în 1977. Întâlniri succesive încă din etapa de scriere a scenariului a făcut ca atât filmul cât şi coloana sonoră să fie realizate organic, într-una din cele mai inspirate sincronizări din istorie. Succesiunea de cinci note ce stă la baza comunicării dintre oameni şi extratereştri (primele cinci acorduri din clipul de mai jos) a devenit imediat foarte populară, ca şi restul melodiilor de pe soundtrack.

 

Este un an mare pentru John Williams, pentru că acum colaborează şi cu George Lucas la ceea ce va deveni cel mai profitabil film de până atunci şi cea mai populară înregistrare orchestrală din toate timpurile. Este vorba de Star Wars din 1977, urmat în 1980 de The Empire Strikes Back, la începutul căruia debutează popularul marş pe care îl poţi asculta mai jos.

 

Nu toate succesele din cariera lui John Williams sunt legate de Steven Spielberg. În 1978 compune coloana sonoră pentru Superman, filmul lui Richard Donner cu Christopher Reeve, un mega-succes de casă al anului şi precursor al avalanşei de producţii cu supereroi ce domină marile ecrane de azi. Urmează filmele cu Indiana Jones, E.T., Culoarea stacojie, John Williams schimbând cu imensă uşurinţă genurile de la thriller SF (Jurassic Park) la drame istorice (Lista lui Schindler), melodrame (Memoriile unei gheişe), comedii (Home Alone) şi filme fantasy (Harry Potter).

În prezent John Williams compune pentru Lincoln, noul film al lui Steven Spielberg cu Daniel Day-Lewis în rolul preşedintelui american. Filmul va apărea în luna decembrie.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Bayard pe 15 februarie 2012 11:37
John William este un geniu!!! Nu stiu cat de originale sunt compozitiile lui, insa cu siguranta sunt maiestuoase si se potrivesc perfect cu filmele pt care le face. Insa, (intotdeauna este un insa), numarul nominalizarilor este cam exagerat.... practic, e suficient ca Williams sa apara pe genericul de final si o sa primeasca nominalizarea la Oscar.
AeroX pe 16 februarie 2012 11:02
Ce e exagerat? Exagerat e ca a primit atatea nominalizari si a castigat prea putine premii! Asta e exagerat. Eu consider ca n-a fost rasplatit destul.
CPU pe 15 februarie 2012 11:37
in sfarsit primul articol adevarat.
felicitari

Sayko pe 15 februarie 2012 13:45
Subscriu
legolas05 pe 15 februarie 2012 14:00
foarte bun compozitor,
AeroX pe 15 februarie 2012 14:05
Ah, sunt in extaz, dle Stefan! M-ati dat gata cu articolul asta. Felicitari! :) John Williams e un om legendar cu siguranta! 80 de ani a implinit acum o saptamana. Sper sa mai reziste! Nu stiu cine l-ar putea inlocui. Compozitori buni mai sunt, dar n-au cum sa-l inlocuiasca pe acest zeu al muzicii.
foggg pe 15 februarie 2012 14:12
da e unu dintre cei mai mari compozitori dar muzica lui howard shore e apreciata si de cunoscatorii muzici clasice
AeroX pe 15 februarie 2012 14:47
Cum adica muzica lui Howard e apreciata si de cunoscatorii muzicii clasice? E o afirmatie destul de ambigua. Sau asta ar insemna ca daca muzica lui a apreciata de acea categorie de persoane, pai atunci muzica lui John Williams trebuie sa fie adorata/preferata! =)) In plus, la filarmonicile din marile orase din Romania am observat destul de des in programul lor ca prefera tema Indiana Jones a lui Williams. Nu prea am zarit niciodata o compozitie de-a lui Howard Shore. In fine, e drept ca Howard Shore se afla printre compozitorii contemporani de top ai muzicii de film, dar mie mi se pare prea evident ca John Williams e tatal lor.
AeroX pe 15 februarie 2012 14:22
Eu pur si simplu nu-mi imaginez serii de filme ca Harry Potter, Star Wars, Jurassic Park si foarte multe altele fara muzica lui. Muzica lui ridica rangul acelor filme considerabil! Filmele alea n-ar avea nici jumatate din farmecul lor fara muzica pe care a compus-o pentru acestea. Muzica lui da viata filmului! Pentru mine muzica lui John Williams face filmele Harry Potter magice de-a dreptul :D Muzica lui chiar te face sa traiesti atmosfera de la Hogwarts.
Dupa parerea mea cam toate filmele bune(dar si cu buget ceva mai maricel) au si o coloana sonoara pe masura, iar aceasta vine cel mai des de la marele John Williams. Atuul lui e de a crea laitmotive filmelor, usor de recunoscut pana si de cineva care a locuit intr-o pestera. Sunt sigur ca sunt oameni care n-au vazut Star Wars cap-coada, dar daca aud tema muzicala principala pe undeva, stiu ca are legatura cu acea serie de filme. Williams se pricepe la a crea niste sunete briliante, dar usoare, ce imediat le poti recunoaste. Mai sunt sigur ca multa lume recunoaste imediat muzica lui pentru filme dupa acele laitmotive desi poate mai nimeni nu stiu numele celui care a compus muzica! In fine, as vorbi cu mare admiratie despre omul asta pana maine. Ideea e ca a revolutionat industria filmelor prin muzica sa in atatea decenii! E de asemenea o sursa de inspiratie si un idol pentru compozitorii din ziua de azi, astia mai tinerei :D

africanus pe 15 februarie 2012 14:30
Foarte bine zis AeroX, ai punctat excelent.
Crist11 pe 16 februarie 2012 14:02
Esti paranoi rau, Aerox, eu ti-am zis ca poti sa asculti si ce ti-am zis eu, dar n-am facut comparatie, esti de-a dreptul nebun pe cuvant.
africanus pe 15 februarie 2012 14:29
John Williams Forever!, omul asta este magic, cine nu a fost vrajit macar o data de muzica lui?! intradevar cum zicea @AeroX mai sus este un "zeu al muzicii". Felicitari pentru articol.
adhpliz pe 15 februarie 2012 16:03
john wiliams , harry gregson wiliams , e.s. posthumus , two steps from hell , globus , x-ray dog .. toti acestia au contribuit la creeare une atmosfere de vis in filmele pe care noi le vizionam si pe care am ajuns sa le iubim . din pacate in ziua de azi exista un trend de a folosi muzica comerciala , cantata de artisti cunoscuti ..... muzica orchestrala nu mai este in "la moda" asa ca multi tineri habar nu au de placerea imensa oferita de instrumente aleatorii care impreuna creeaza sentimente , emotii si idei . acestea sunt realizate doar cu oameni de exceptie . john wiliams este unul dintre ei . ma bucur de prezenta acestui articol si as dori sa promovati mai mult adevaratele valori cinematografice ...... filmele nu presupun doar 1-2 actori ci o intreaga armata de oameni .... inca o data felicitari
IulianManea54 pe 15 februarie 2012 18:35
Omul asta e excelent. E un compozitor de clasa inalta. Cu sontrackurile de la Jaws si mai ales Star Wars a dat lovitura...
Vorador pe 15 februarie 2012 19:04
Telefonul meu suna cu melodia ''Imperial march'' de la Star Wars.Cel mai bun compozitor al filmelor(mai ales aceasta melodie care ar trebui sa fie mai populara:http://www.youtube.com/watch?v=IQOnboLHDMs).
Ati obsevat ca primele doua filme din Harry Potter aveau o atmosfera mai aparte?Asta deorece John Williams a compus coloana sonora a primelor filme.

Alti compozitori care imi mai plac sunt:Hans Zimmer;Howard Shore;Thomas Newman si Clint Mansell.

Vorador pe 15 februarie 2012 19:08
Alte melodii din filme care imi plac:http://www.youtube.com/watch?v=_1o_RCRJuhw ; http://www.youtube.com/watch?v=nff3Bj09glk&feature=related ; http://www.youtube.com/watch?v=rWlXU2DeYkQ ; http://www.youtube.com/watch?v=hFcYj3BxA-o
puffulette pe 15 februarie 2012 19:21
John Williams este un geniu, isi merita toate premiile.. Nici nu stiam ca el este compozitorul la unele melodii
Crist11 pe 15 februarie 2012 19:27
eu nu stiam de el, nu e rusinos asta, pentru ca eu nu pun pret pe coloana sonora a unui film, mai mult pe calitate si actori.
Crist11 pe 15 februarie 2012 21:01
Am vazut 15 filme in care el a compus coloana sonora dar, nu m-a interesat ti-am spus mai sus de ce si, pentru cultura ta generala, acum 5 ani cand am vazut prima oara Home Alone, mi-a placut atat de mult ce-a compus el, incat am cautat si am vazut ca el a compus, insa am uitat eram prea mic si, da, ma uit la seriale insa si la filme, au ramas cam putine filme in ziua de azi sa ma uit am ajuns sa vizionez filme din ' 70 decat sa ma uit la astea din ultimii doi ani cu cateva exceptii care apar in fiecare an, 1.2.3.4 filme calumea.
Andreim93 pe 15 februarie 2012 20:36
A facut si pentru HP.
bocadaniel91 pe 15 februarie 2012 22:50
IN SFARSIT UN ARTICOL BUN
bobocul86 pe 15 februarie 2012 23:01
genial
Beatryce pe 16 februarie 2012 00:19
e minunat,la fel ca si muzica pe care o face..
dayanaalexa pe 16 februarie 2012 07:50
John Williams - este un super star, a facut minuni cu muzica sa in atatea filme dragi mie.......
AeroX pe 16 februarie 2012 11:28
Eu am si copilarit pe muzica lui la propriu. Am invatat pe muzica lui, m-am jucat pe muzica lui, am mancat, am baut pe muzica lui, m-am spalat pe muzica lui, m-am culcat pe muzica lui, m-am trezit pe muzica lui, am fost la toaleta pe muzica lui, am calatorit pe muzica lui...pare exagerat, dar asa am facut! Bine, am mai ascultat si alta muzica/alti artisti in felul asta, dar mosuletul asta m-a facut sa-mi placa muzica in general, nu doar muzica de acest tip. Daca ma considera cineva nebun...ei bine, nu ca ar fi o premiera cu acest comentariu pe Cinemagia pentru cei care m-au mai cunoscut, ma doare in 14 de voi!
Daca n-am vreodata muzica lui "la purtator" si dau de ea accidental printr-un mall sau restaurant ceva...am "nerdgasm" :))
Sunt curios cum ar reactiona mass-media/presa si publicul larg la moartea unui asemenea zeu...chiar extrem de curios, dar vreau sa mai astepte curiozitatea mea, ca sa ma mai bucur de el in viata! :x

Crist11 pe 16 februarie 2012 14:09
Off, amice, nu cred ca esti Aerox ci doar un pust fara coloana. AM ZIS, eu nu pun mare pret pe coloana sonora a unui film, rusine mie, ok. Am spus ca-l respect pentru ce face si atat, esti dea dreptul penal cand te exprimi, e un zeu al acestei meserii si atat, dar ca sa stii si tu nu se pune mare pret pe asemenea oameni dar asta nu inseamna ca ceea ce fac ei nu primesc merite in egala masura ca si regizorii. Nu cred ca am jignit pe Dansul cand am spus asta mai sus, ci pe tine, tu te-ai simtit lezat si de-a dreptul revoltat, revino la sentimente mult mai adevarate, eu am spus ceva iar tu l-ai transformat intr-un bing bang. Mai enervat sa stii cu reactiile astea ale tale, insa pentru cultura ta generala si doar sa stii altadata, imi place foarte mult muzica clasica, o ador, ma calmeaza la nebunie, in special Vivaldi si Bety, imi cer scuze ca nu am ascultat soundtrack-urile lui John, nu ascult manele pentru ca nu ma defineste, ascult muzica clasica in mare parte pian pentru ca ma linisteste, nu am ascultat coloanele sonore compuse de John pentru ca habar aveam de omu` asta, rusine mie, nu e capat de lume, nu cred ca am adus acuzatii atat de grave acestui om pe acest site virtual incat sa ai reactiile astea, ti-ai cam iesit din tipar. Si, aici am incheiat.
alex_il_fenomeno pe 16 februarie 2012 16:59
ma bucur ca in sfarsit se face referire si la persoanele din spatele realizarilor cinematografice .
HarryCineastul5 pe 16 februarie 2012 22:03
Simply lengen... wait for it... dary!
ionitag pe 17 februarie 2012 16:33
Daca prin Culoarea Stacojie va referiti la filmul The Color Purple, acesta este unul din cele doua filme ale lui Spielberg care nu are muzica compusa de John Williams.
kakapo pe 25 februarie 2012 15:51
coloana sonora a serie Star Wars ramane memorabila

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells