Jigsaw + Rambo + Hannibal: Law Abiding Citizen

de Mihnea Columbeanu în 10 Dec 2009
Jigsaw + Rambo + Hannibal: Law Abiding Citizen

Sunt un anarhist.
Consider că nesupunerea civică, acţiunile anarhice, actele de a-ţi face
singur dreptate sunt măsurile de ultimă instanţă ale corecţiei sociale - atunci când toate căile democratice au fost epuizate. În ultimă instanţă, justiţia de facto o bate pe cea de jure - sau, altfel spus, spiritul legii are întâietate asupra literei.

De aici porneşte premisa filmului Law Abiding Citizen (tradus la noi destul de inspirat - mare minune! - prin Motivat pentru a ucide). Unui cetăţean oarecare, cu respect faţă de lege, tâlharii îi violează şi ucid fetiţa şi nevasta - iar justiţia nu poate accede dincolo de un compromis ridicol (conform uneia dintre cele mai mari hibe ale sistemului juridic american - uzanţa acelor infame "agreements": pledez vinovat, şi tu te simţi şi eşti băiat de comitet): un criminal îl dă-n gât pe celălalt şi scapă cu trei ani, în vreme ce acolitul primeşte injecţia letală.

În faţa unei asemenea aberaţii de procedură penală, e şi firesc să-ţi vină dracii şi, finalmente, să pui mâna pe topor (plus drujbă, explozivi plastici, napalm, troieni, roboţei şenilaţi care trag cu mitralera şi alte jucărele la fel de ingenioase). Aşa că, până la un punct (cam o treime din desfăşurare), empatizezi cu protagonistul şi mergi de mână cu povestea. Din păcate, când aflăm ce creier expert într-ale uciderii profesionsite (cu contracte guvernamentale ultrasecrete şi hiperlucrative) era Clyde Shelton - ne dăm seama că tocmai twistul central strică filmul.

În primul rând, o dată cu această dezvăluire, se-alege praful de toate premisele: Clyde nu mai e bietul om cumsecade năpăstuit de soartă şi de lege, ci altceva - ceva mult mai naşpa: o adevărată maşină de ucis, în faţa căreia nu poţi decât să spui: "Na! S-au pus cu cine nu trebuia. Acu' să vezi!". Ca atare, fundamentul etic al povestirii se năruie prin individualizare.

Pe de altă parte, machina de ucis se impune în acest moment literalmente deus ex... machina - de vreme ce nimic n-o amorsase, oricât de subtil, în setup şi prima mişcare a confruntării. Rigorile profesionale impuneau o soluţie din două: sau se inserau anumite detalii aparent inofensive, dar care privite retrospectiv să dea de înţeles că da, într-adevăr, Clyde era acel mastermind al asasinatelor - sau (lucru mai puţin credibil, dar mult mai acceptabil dramaturgic), în urma traumei suferite acu' zece ani îmbrăţişa această meserie şi se specializa, anume ca să se răzbune; dar în nici un caz aşa: hodoronc-tronc, e un pitbull biped dresat la perfecţie.

Nu e lipsit de semnificaţie nici avertismentul de o banalitate crasă a denunţătorului: "Du-te la el în celulă şi trage-i un glonţ în cap - altfel, nu-l opreşti!" - ce distanţă, de la celebra replică a lui Trautmann: "N-am venit să-l scap pe Rambo de voi. Am venit să vă scap pe voi de Rambo!"

Popularul erou al lui Stallone, în simplitatea lui cvasi-robotică, avea incomparabil mai multă personalitate decât voit-sofisticatul Clyde Shelton, cu toate instalaţiile şi combinaţiile lui puse la cale de la distanţă, care amintesc de Jigsaw, diabolicul personaj central al serialului "Saw".

Iar aici ne izbim de o altă problemă: principalul truc al lui Jigsaw era că niciodată nu omora (şi nici nu rănea) cu mâna lui - nu făcea decât să-şi pună victimele în nişte situaţii perverse care le obligau să aleagă între moarte şi automutilarea în chinuri. Clyde nu-şi face asemenea scrupule - el căsăpeşte-n stânga şi-n dreapta fără pic de mustrare de cuget (inclusiv oameni nevinovaţi, care s-a-ntâmplat să aibă tangenţă cu sistemul), ceea ce iar coboară statutul personajului. Aşa cum era gândită povestea, sensul s-ar fi comunicat eficient dacă protagonistul folosea numai inteligenţa, nu şi violenţa fizică, dacă ar fi manipulat sistemul astfel încât să-l facă să se autosaboteze - cum de altfel şi procedează, la început, în ingenioasa capcană judiciară pe care i-o întinde judecătoarei; s-o fi ţinut tot aşa, n-ar fi fost exclus să savurăm un nou Hannibal Lecter.

Pagina
1 2

Părerea ta

Spune-ţi părerea
nyctof0bia pe 10 decembrie 2009 21:01
foarte bun filmul;) nota +10
kathy15 pe 10 decembrie 2009 21:05
mi se pare foarte interesant filmul ,am vazut trailer-ul si imi doresc sa vad si filmul ... acest film ne arata inca o data cat de corupta este justitia si ca singura rezolvare este sa faci dreptate singur
paladecosmin pe 10 decembrie 2009 21:10
In ciuda articolului, eu cred ca este totusi un film bun, cu cateva lipsuri, dar bun, si cand spun asta ma cred deoarece nu am intalnit pe cineva mai critic... ce nu imi place ca la sfarsitul filmului ramai cu acel gust amar dat de moartea lui... e un final bunicel, dar parca mai vroiai sa mai vezi, deci daca ajungi sa simti asta nu ai cum sa spui ca filmul nu e bun...
SergioSanto pe 10 decembrie 2009 22:42
Eu As Fi Spus Jigsaw + Fracture + Hannibal = Law Abiding Citizen :)
decathlon pe 10 decembrie 2009 23:06
am vazut filmul si mia placut.........adevarul e ca e cam exagerat putin....dar pe un om care isi pierde familia in acest hal....il cred capabil.....filmul e bun si nu cred ca sunt prea multe persoane la care sa nu le fi placut acest film
rob3rt_89 pe 10 decembrie 2009 23:30
filmul este excelent lasand la o parte ultimele 20 de minute......
george10000 pe 11 decembrie 2009 00:41
excelent filmu .................................superb:D...parerea mea;))
javrek pe 11 decembrie 2009 02:16
superb... l-as fi gandit totusi cu alt final, insa asta e...viziunea regizorului
tare "majordom" asta(cunoscatorii stiu de ce)-- incepe sa faca filme din ce in ce mai bune.

SergioSanto pe 11 decembrie 2009 02:48
Da, si pe mine m'a dezamagit finalul... a stricat toata treaba cu justitia absoluta... a stricat filmul... Eu daca eram regizor... ii omoram pe toti. Mi se pare normal. Ce atata Happy End?
scrawl pe 11 decembrie 2009 05:17
dupa cum au spus si cei dinaintea mea...sfarsitul strica filmul...tipic american...ca si comediile...incep bine si o dau in drame...dar totusi este un film foarte bun :) e bine gandit...mi-a placut felul in care se juca cu mintile lor...un film original...nu stiu daca am mai vazut ceva de genul...sa fie prins si din captivitate sa le dea impresia ca are complici...si de fapt el gasise o cale sa ii "ocoleasca"...foarte bun filmul :)
paul1ca pe 11 decembrie 2009 09:13
Un film excelent,nota 10
mitika pe 11 decembrie 2009 11:14
Cred ca cel ce a scris scenariul nu a stiut exact ce vrea de la film si a continuat a scrie sperand sa ajunga undeva. Jamie Foxx isi joaca bine rolul. Ceea ce nu vedeam in filmul asta si nici acum nu imi inchipui de ce l-au ales pe Gerard Butler. Nu inteleg de ce a ales astfel de roluri anul acesta: Gamer si Law Abinding Citizen. Pe gerard Butler nu il vad decat in roluri secundare precum cel din P.S. I love You.
paladecosmin pe 11 decembrie 2009 13:33
Gerard Butler, de ce lau ales? Din simplul fapt ca nu numai ca e actor ci e si producator al acestui film... ;)
mwBoy pe 13 decembrie 2009 15:15
Prostia noastra incepe odata cu traducerea titlului care din engleza este asa: Law abiding citizen= cetatean care respecta legea; si nu" motivat sa ucida".
On:Filmu este de nota 10 si pune la "zid" sistemul american de justitie. Cu plusuri si minusuri acest film ar merita un Oscar.

me.. pe 31 decembrie 2009 12:25
pentru mine cel mai bun film al anului 2009...
Radu1711 pe 13 aprilie 2010 09:59
interesant cambinatia dar buna
RomaniaMare pe 14 aprilie 2010 14:36
foarte bun filmul.nu regret că am dat bani să îl văd la cinema.Inteligent construit.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells