Ghici cine castiga la TIFF

de Stefan Dobroiu în 9 Iun 2007
Ghici cine castiga la TIFF

Mai sunt doar cateva ore pana la gala de decernare a premiilor TIFF si lumea sta pe jar, pentru ca surprizele ar putea fi mult mai numeroase decat ne asteptam. Cu totii credeam ca Cristian Mungiu va avea parte de cel putin doua premii (trofeul Transilvania plus unul de interpretare), dar regizorul, alaturi de directorul TIFF, Mihai Chirilov, si juriul reprezentat de Claudia Landsberger, a decis scoaterea filmului 4 luni, 3 saptamani si 2 zile din competitia festivalului. Intr-un comunicat emis de echipa de organizare a festivalului se precizeaza: "Realizatorii filmului, de comun acord cu juriul Festivalului International de Film Transilvania, au decis ca pelicula 4 luni, 3 saptamani si 2 zile sa nu fie luata in considerare pentru premiile acordate de juriu. Motivul este dorinta organizatorilor Festivalului de la Cannes, unde filmul a castigat in acest an Palme d'Or, ca un film care a primit acest trofeu sa nu mai faca parte din competitia niciunui festival si sa nu mai fie judecat de niciun alt juriu."

Daca 432 nu ar fi fost descalificat de aceasta prevedere din regulamentul festivalului de film de la Cannes, filmul lui Mungiu ar fi castigat cu siguranta atat trofeul Transilvania, cat si premiile de interpretare, de regie si imagine, asta este foarte clar. Dar sa vedem cine ar putea lua trofeul in locul lui Mungiu.

Fara a fi vazut decat zece dintre filmele din competitie, primul titlu care imi vine in minte este Klopka/Capcana, drama sarbului Srdjan Golubovic, despre un tata ce ia o decizie disperata pentru a salva viata fiului sau. Jucat impecabil, dozat excelent, cu un ritm ce nu te lasa sa respiri nici macar o clipa si un deznodamant care nu-ti dispare multa vreme din minte, Klopka este extrem de posibil sa fie primul film din competitie care va ajunge pe marile ecrane din Romania.

Tot o drama familiala puternica este si La Sagrada Familia, filmul chilian al lui Sebastian Campos. Comedie dramatica si conversationala, "de camera", realizata cu o fantastica economie de mijloace, "La Sagrada Familia" impresioneaza prin dialogurile pline de imaginatie si este exact genul acela de film care fascineaza in general juriile. Este Vinerea Mare si Marco, aflat in primul an de colegiu, vine acasa cu noua sa iubita, Sophia, pe care parintii lui sunt nerabdatori s-o cunoasca. Fermecatoarea Sophia socheaza cu intrebarile pe care le pune oricui si asta nu este decat inceputul: ceea ce putea fi un weekend plin de liniste, petrecut in familia reunita, se transforma incetul cu incetul intr-un adevarat cutremur, din care vor iesi cu totii zgaltaiti serios.

Un contracandidat puternic pentru Klopka si La Sagrada Familia ar putea fi sprintenul si candidul AlbastruInchisAproapeNegru, probabil cel mai comercial si amuzant film din competitie, despre un pusti, Jorge, implicat in fel de fel de situatii traznite, almodovariene, de la amorul pentru iubita fratelui sau, aflata in inchisoare, pana la relatia cu tatal incapacitat de un atac cerebral si prietenul sau, Israel, care-si exploreaza (homo)sexualitatea secondat in mod bizar de propriul sau tata. Tandru si alert, surprinzator si induiosator, AzulOscuroCasiNero este preferatul publicului, filmul spaniolului Daniel Sanchez Arevalo ocupand locul doi in topul popularitatii, dupa 432.

Dar, cum este foarte greu sa intuiesti preferintele unui juriu format din cinci persoane cu background-uri cat se poate de diferite, este foarte posibil ca atentia lor sa se indrepte catre filmele mai criptice din festival. Un exemplu ar putea fi Fost Baterist/Ex-Drummer, cel mai socant si dur de la aceasta editie, un film cu sanse reale la premiul pentru regie. Cu o scena finala in care sangele curge siroaie si cateva idei trasnet (unul dintre personaje se numeste pe buna dreptate Big Dick, iar destinul organului sau supradimensionat cu siguranta o sa provoace reactii extreme publicului), filmul belgianului Koen Mortier a fost considerat filmul-soc al festivalului, dar violenta lume in care se invart personajele principale, trei loser-i cu visuri de staruri punk, se pierde printre replici exagerate si mult, mult prea multe referinte la "Trainspotting".

Rezultatele le vom afla in cateva ore si pana atunci cel putin 12 inimi vor bate din ce in ce mai repede.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells