Fred Astaire, Harvey Keitel, ca şi Julieta Szonyi (protagonista din Felix şi Otilia) celebraţi în mai

27 Apr 2009
Fred Astaire, Harvey Keitel, ca şi  Julieta Szonyi (protagonista din Felix şi Otilia) celebraţi în mai

Fred Astaire şi Harvey Keitel pe de-o parte, Julieta Szonyi, Jean Lorin Florescu şi Mihnea Gheorghiu pe de alta, sunt omagiaţi sau comemoraţi în luna mai la Cinemateca Eforie din Bucureşti. Muzicalurile cu Fred Astaire, Dueliştii cu  Harvey Keitel vă aşteaptă alături de Felix şi Otilia, Hyperion şi Zodia Fecioarei. Iată programul:

JEAN LORIN FLORESCU, 75 de ani

De-aş fi... Harap Alb
Marţi 5 mai 17:00, miercuri 6 mai 19:00, sâmbătă 30 mai 13:00
România, 1965/ color/v.o./ Film basm, ecranizare a basmului omonim de Ion Creangă
R: Ion Popescu Gopo Cu: Florin Piersic, Cristea Avram, Irina Petrescu, Jean Lorin Florescu
"Prima importantă ecranizare făcută de cineast după povestitorul humuleştean este De-aş fi...Harap Alb, un film pe cât de somptuos scenografic, pe atât de nuanţat în interpretările date de autor faimoaselor personaje şi binecunoscutei trame care marchează un parcurs iniţiatic. A fost pentru Gopo una dintre lecturile care i-au solicitat cel mai mult imaginaţia." Dana Duma, 1996 ("Gopo")

FRED ASTAIRE, 110 ani de la naştere

Orchestra ambulantă/The Band Wagon
Miercuri 6 mai 14:30, joi 7 mai 19:15
SUA, 1953, Muzical
R: Vincente Minnelli Cu: Fred Astaire, Cyd Charisse, Oscar Levant
"Ca şi Cântând în ploaie, realizat în anul precedent, Orchestra ambulantă a lui Minnelli este un musical care meditează afectuos asupra istoriei acestui gen pentru a inaugura pionieratul unui nou stil bazat pe personaj şi pe acţiune, beneficiind, în acelaşi timp, de vechiul stil «revistă»". Adrian Martin, 2003 ("1001 Movies You Must See Before You Die")

Ultimul ţărm/On the Beach
Miercuri 6 mai 16:30, vineri 8 mai 19:00
SUA, 1959, S.F.
R: Stanley Kramer Cu: Ava Gardner, Gregory Peck, Fred Astaire
"Acest film exprimă angoasa unui posibil conflict nuclear care ar distruge omenirea: cineast umanist, Kramer lansează un avertisment semenilor săi. Dar, ca majoritatea acestor anticipări, care nu se numeau încă «filme-catastrofă», aceasta este, în acelaşi timp, pretextul unei parade a vedetelor şi a etalării unui sentimentalism romantic plat". Jean-Charles Sabria, 2006 ("Petit Larousse des films")

Invitaţie la vals/Shall We Dance
Joi 7 mai 15:00, sâmbătă 9 mai 15:00
SUA, 1937, Muzical
R: Mark Sandrich Cu: Fred Astaire, Ginger Rogers, Edward Everett Horton Fred Astaire joacă în acest musical rolul unui balerin rus care decide, cu ocazia unei călătorii la Paris, să introducă în dansul clasic şi numere de step. Numerele dansate încântă prin perfecţiune coregrafică a cuplului Astaire - Ginger Rogers.

MIHNEA GHEORGHIU, 90 DE ANI

Zodia Fecioarei
Luni 4 mai 17:00, marţi 5 mai 19:00
România, 1966, Dramă
R: Manole Marcus Sc: Mihnea Gheorghiu Cu: Ana Szeles, Sorin Postelnicu, Ioana Bulcă, Gilda Marinescu
"Regizorul Manole Marcus a realizat pe un scenariu de Mihnea Gheorghiu Zodia fecioarei, o trimitere spre mit, pe un fond de aspru realism psihologic. O dramă modernă, de fapt drama unei familii dobrogene, este suprapusă peste un fond antic (un carnaval prilejuit de anotimpul recoltei, cu obârşii străvechi), însuşi deznodământul intrând în zodia predestinărilor fatidice". Călin Căliman, 2000 ("Istoria filmului românesc")

Hyperion
Luni 4 mai 19:00, marţi 5 mai 15:00
România, 1975, S.F.
R:Mircea Veroiu Sc: Mihnea Gheorghiu Cu: Adela Mărculescu, Emmerich Schaeffer
"Hyperion, o dramă modernă, scrisă de Mihnea Gheorghiu, cu ecouri livreşti din Eminescu şi Verlaine, cu ecouri cinematografice din Alain Resnais. Sub aparenţe de science fiction,  o dramă sufletească, povestea unei femei (în rol: Adela Mărculescu) care îşi priveşte propriul eşec afectiv, la ora unui lucid dialog interior". Călin Căliman, 2000 („Istoria filmului românesc")

EVA SÂRBU, 75 de ani

Angela merge mai departe
Sâmbătă 9 mai 13:00, duminică 10 mai 13:00
România, 1981, Dramă
R: Lucian Bratu Cu: Dorina Lazăr, Mişke Laszlo
"Scenariul Evei Sârbu la Angela merge mai departe este al ei, adică o reprezintă... Întrebările pe care şi le pune autoarea, răsfrânte în liniştea şi neliniştea Angelei, sunt <de suflet>".
Călin Căliman, 1982 ("Contemporanul")

HARVEY KEITEL, 70 de ani

Şoferul de taxi/Taxi Driver
Sâmbătă 9 mai 19:00, duminică 10 mai 15:00, joi 14 mai 19:00, duminică 31 mai 19:00
SUA, 1976, Dramă
R: Martin Scorsese Cu: Robert de Niro, Harvey Keitel, Jodie Foster
"Această dramă tulburătoare care examinează alienarea în societatea urbană combinând elemente de film noir, western şi film de groază, l-a consacrat pe Martin Scorsese ca pe o figură majoră în lumea filmului".
Ronald Bergen, 2007 ("Film")

Dueliştii/The Duellists
Duminică 10 mai 17:00, luni 11 mai 19:00, sâmbătă 30 mai 19:15, duminică 31 mai 17:00
M.Britanie, 1977, Dramă, adapatare după nuvela omonimă de Joseph Conrad
R: Ridley Scott Cu: Keith Carradine, Harvey Keitel, Albert Finney
În timpul războaielor napoleoniene, doi ofiţeri de husari se înfruntă prin toată Europa în dueluri succesive, în spirit sportiv. O operă de mare rafinament plastic, al cărei estetism a creat un fenomen de epigonism.

JULIETA SZÖNYI, 60 de ani

Felix şi Otilia
Duminică 10 mai 19:00, luni 11 mai 14:30
România, 1972, ecranizare după romanul omonim de G.Călinescu
R: Iulian Mihu Cu: Radu Boruzescu, Julieta Szönyi, Sergiu Nicolaescu
"Prin filmul lui Mihu romanul îşi prelungeşte pe ecran vigoarea unei observaţii realiste asupra vieţii sociale a începutului de secol. Câteva din admirabilele studii de caracterologie întreprinse de prozator au, datorită cineastului, corespondenţe de impresionantă forţă artistică".
Călin Căliman, 1972 ("Contemporanul")

Cei care plătesc cu viaţa
Luni 11 mai 17:00, marşi 12 mai 19:00
România, 1988, Dramă, adaptare după romanul "Patul lui Procust" şi nuvela "Cei carte plătesc cu viaţa" de Camil Petrescu
R: Şerban Marinescu Cu: Ştefan Iordache, Julieta Szönyi, Maia Morgenstern, Adrian Pintea
"Filmul are substanţă, e construit pe mai multe dimensiuni, probează o matură capacitate de selecţie şi sinteză, ca şi un simţ deosebit al plasticităţii replicii, potenţat de jocul actorilor". Eugenia Vodă, 1989 ("România literară")

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells