Filme fara limite la TIFF 2004

6 Apr 2004
Controversate, senzationale, ciudate, fara tabuuri. Provocatoare atat in forma cat sin continut. Asa pot fi caracterizate filmelele ce vor putea fi urmarite la Festivalul International de film Transilvania (TIFF), editia 2004 in cadrul sectiunii Fara limite.

In the Cut, Madame Sata, Alexandra's Project si Brown Bunny sunt doar cateva dintre titlurile care vor "bantui" spectatorii mult timp dupa vizionare.

Vedeta sectiunii Fara limite este thriller-ul psihologic In the Cut - o poveste nemiloasa ale carei elemente principale sunt crima, sadismul si sexul. Filmul se bazeaza pe romanul Susannei Moore si o are in rolul principal pe Meg Ryan. Vedeta comediilor romantice are de-a face cu un personaj cu totul diferit de cele care au facut-o celebra - o new yorkeza care descopera, prin relatia pe care o are cu un aspru detectiv criminalist, laturile intunecate ale pasiunii. Nicole Kidman a fost prima varianta pentru personajul lui Ryan. Chiar daca nu a mai jucat, Kidman a ramas legata de proiect, devenind producatoarea filmului. Astfel, In the Cut, este primul film produs de starul din Moulin Rouge. Regia filmului In the Cut este semnata de Jane Campion, regizoarea filmului Pianul, al carui palmares este remarcabil: 3 statuete castigate din 8 nominalizari la Oscar si Palme d'Or-ul la Cannes in 1993.

In viata personajului principal din filmul australian Alexandra's Project pare ca nimic nu este surprinzator. Steve este un tip obisnuit, cu sotie si doi copii, care se asteapta sa gaseasca de ziua lui aceeasi supriza pregatita de familie ca in fiecare an. Gaseste insa casa goala si o caseta video pe care este fortat sa o priveasca pana la final. Spectatorul priveste si se ingrozeste cot la cot cu personajul regizorului si scenaristului Rolf de Heer.

Madame Sata este debutul in lung metraj al brazilianului Karim Ainouz. Filmul are la baza povestea reala a lui Joao Francisco dos Santos (1900-1976), cunoscut in special sub numele de scena Madame Sata. Actiunea filmului se desfasoara intre anii 1920-1930 si descrie povestea vietii cantaretului de cabaret travestit, bataus inrait, criminal, patron de bordel, condamnat la 33 de ani de inchisoare.

Actorul, scenaristul si regizorul Vincent Gallo a scandalizat criticii de film la editia din 2003 a Festivalului de la Cannes. Road movie-ul sau, Brown Bunny, care a concurat alaturi de Elephant - semnat Gus Van Sant in competitia pentru Palme d'Or, a indignat mass media si critica de film prin o explicita scena de sex oral, care dureaza 10 minute. Actrita Chloe Sevigny, protagonista respectivei scene, a sarit imediat in apararea invinuitului: "Gallo este un regizor excelent! Secventa a fost judecata pe nedrept: este tandra si deloc gratuita!". Gallo a declarat ferm: "Nu mi-am cerut niciodata scuze pentru nimic!". Publicul de la TIFF 2004 va avea posibilitatea sa judece Brown Bunny si sa traga propriile concluzii!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells