Filme cu... fluierături

de Ştefan Dobroiu în 28 Mar 2010
Filme cu... fluierături

Eu când vreau să fluier, fluier s-a lansat vineri în cinematografe şi în semn de omagiu pentru acest film dublu premiat la Berlin ne-am gândit să trecem în revistă şi alte fluierături auzite la cinema.

Dar până să fluierăm în ritmul altor filme, să îţi spunem, chiar dacă poate ştii, de unde se trage titlul lui Eu când vreau să fluier, fluier. Cinemagia a apucat să stea de vorbă cu Andreea Vălean, autoarea piesei de la baza filmului, iar aceasta povesteşte cum, cu ani de zile în urmă, mergea prin închisori pentru a-i ajuta pe deţinuţi să completeze chestionare. "Întrebările" erau de genul "Mama mea este..." sau "Eu când vreau...", iar deţinuţii trebuia să înlocuiască "puncte-punctele" cu ce li se părea mai nimerit. "Ajungeam acasă, citeam chestionarele şi plângeam...", a spus Andreea Vălean, care a luat apoi titlul piesei dintr-un astfel de chestionar. Florin Şerban a dorit să schimbe titlul, dar nu a găsit unul mai bun, prin urmare pe 19 februarie publicaţiile de specialitate din lumea întreagă anunţau că When I Want to Whistle, I Whistle câştiga Marele premiu al Juriului Berlinalei.

Silviu, protagonistul din debutul lui Florin Şerban, fluieră neauzit (sau nebăgat în seamă) într-una dintre scene, dar să vedem cine şi de ce mai fluieră la cinema.

Unul dintre cele mai obsedante astfel de momente muzicale este fără îndoială cel din Kill Bill: Volumul 1, din scena când Elle Driver (Daryl Hannah) vrea să-i facă o "ucigătoare" vizită la spital Miresei (Uma Thurman). Melodia nu a fost creată pentru Kill Bill, ci pentru Twisted Nerve, un thriller din 1968 regizat de Roy Boulting, în care un tânăr psihopat o urmărea pe Susan, tânara de care era îndrăgostit, fluierând cât îl ţineau bojocii această temă în acelaşi timp foarte muzicală şi foarte deranjantă. Autorul e Bernard Herrmann, un colaborator obişnuit al lui Alfred Hitchcock (a compus pentru Psycho, Vertigo şi North by Northwest), numele său apărând şi pe genericul celebrului Citizen Kane. Poţi vedea mai jos cum se apropie nemiloasa Elle Driver de rezerva unde se află Mireasa.

O altă fluierătură celebră am găsit în filmul To Have and Have Not/A avea sau a nu avea, cel care i-a adus împreună pe Humphrey Bogart şi Lauren Bacall. Ea avea pe atunci doar 19 ani şi chiar n-ai crede acest lucru văzând scena de mai jos, care conţine şi una dintre cele mai celebre replici rostite vreodată la cinema. Cu vocea joasă pentru care a exersat luni de zile şi la care nu avea să mai renunţe niciodată, Bacall spune: "You know how to whistle, don't you, Steve? You just put your lips togeţer and... blow" Asta imediat după ce i-a zis că poate avea tot ce-şi doreşte! Steve fluieră şi... scena a avut un asemenea impact asupra vieţilor celor doi actori, încât la moartea lui Bogart Bacall a lăsat în sicriul acestuia un fluieraş de aur, iar pe piatra de mormânt stă scris: "If you want anything, just whistle." Poţi vedea scena mai jos.

Ennio Morricone este unul dintre cei mai celebri compozitori de film ai tuturor timpurilor (în 2007 primea şi un Oscar pentru întreaga carieră), iar una dintre cele mai cunoscute dintre teme muzicale ale sale este cu... fluierături! Ai ghicit, este vorba de cea din Pentru un pumn de dolari. Cel mai interesant în legătură cu această temă este faptul că Morricone a trebuit să recurgă la fluierături, pocnete din bici, focuri de armă şi alte sunete improvizate din simplul motiv că Sergio Leone nu avea un buget suficient de mare pentru a-i închiria orchestra necesară pentru o coloană sonoră în spiritul western-urilor clasice. Extrem de neconvenţional pentru acea perioadă, Morricone va ajunge curând să compună pentru unii dintre cei mai cunoscuţi regizori ai vremurilor. Că tot am vorbit despre Quentin Tarantino, Inglourious Basterds trebuia să aibă şi numele lui Morricone pe generic, dar compozitorului nu i-a plăcut că trebuia să lucreze într-un ritm extrem de rapid, prin urmare a preferat să compună pentru Giuseppe Tornatore şi filmul Baarìa.

Tu ce filme cu fluierături ştii?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Lalolica pe 28 martie 2010 15:48
"G.I.Joe" in care domnul Arnold V. ne a inveselit pe toti cu flueratul sau:P!!!!
scrawl pe 28 martie 2010 16:32
Fallen din 1998 cu Denzel Washington...in care Azazel canta aceeasi melodie in mod obsesiv(rolling stones-time is on my side) si o si "fluiera" la un moment dat :)
scrawl pe 28 martie 2010 16:44
uite si scena cu fluieratul :) si parca mai sunt cateva scene in film in care fluiera...
http://www.youtube.com/watch?v=Dx6tYEfsI_U

LostinNeverland pe 28 martie 2010 16:55
The Breakfast Club-scena in care fluiera judd nelson
ilustra.films pe 28 martie 2010 18:04
Foarte importantul M-Un oras isi cauta ucigasul

http://www.cinemagia.ro/trailer/m-eine-stadt-sucht-einen-morder-m-un-oras-isi-cauta-ucigasul-1673/

myrrkhoos pe 28 martie 2010 20:45
De fapt fluieratul din Kill Bill este citat din M
Blondie pe 29 martie 2010 10:21
Morricone chiar ca a compus unele dintre cele mai faine coloane sonore.
Razv1q pe 29 martie 2010 10:49
Si in Margelatu se fluiera :D :))
diana7 pe 29 martie 2010 13:35
Kill Bill: Volumul 1
ooo333 pe 29 martie 2010 15:25
iubesc fluieratul din kill bill !!!!
Thomas Dei pe 29 martie 2010 16:56
O fluieratura care mi-a placut mie foarte mult, si de care nu a amintit nimeni, este cea din filmul tuck everlasting, a omului in costum galben (the man in the yellow suit) interpretat foarte reusit de Ben Kingsley
zxc pe 29 martie 2010 23:22
kill bill good
MariaMona pe 29 martie 2010 23:35
"Marea Hoinareala" din 1966 cand Louis de Funes si Bourvil fluiera in baia publica si la sauna melodia\parola "Tea for Two" - http://www.youtube.com/watch?v=yLrtkFJ-6-w
alphaville pe 30 martie 2010 10:46
"Eu cand vreau sa fluier, fluier" este un film foarte bun, unul dintre cele mai reusite din Romania ultimilor ani
claudiu-daniel-lugoj pe 30 martie 2010 13:30
Superb fluierat din filmul kill bill,una din cele mai faine melodi fluierate,superb.
rrs85 pe 11 iunie 2010 16:13
Kill Bill: Volumul 1...
alex_il_fenomeno pe 25 iulie 2010 08:54
amuzante aceste filme...!
zeno.marin pe 15 mai 2011 00:30
Ce interesant!! Mi-am amintit de Scarface (cel original, din 1932) pe care il vazusem aproximativ cu un an in urma. Vrand sa dau ceva mai multe detalii decat imi permite memoria, guess what? Am dat de articolul asta:
http://www.toptenz.net/top-10-whistles-movies-tv-radio.php
Gand la gand cu bucurie!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells