Festivalul de la Cannes

Film cenzurat la el acasă răzbeşte până la Cannes

de Gloria Sauciuc in 13 Mai 2009
Spring Fever


Astăzi se strigă iar "Raoul", după un an de tăcere, în sala de peste 3000 de locuri a Grand Théâtre Lumière din Palatul Festivalului de la Cannes. Nimeni nu ştie cine este sau cine a fost acest Raoul, dar strigătul e ca un fel de gong informal pentru deschiderea unei noi ediţii a celui mai important festival de film al lumii.

Spuneam într-un articol precedent că această ediţie se anunţă de categorie grea, pentru că cel puţin patru regizori din competiţia principală sunt deja deţinătorii unui Palme d'Or, doi sunt posesorii unor premii pentru scenariu sau Marele premiu, iar restul sunt realizatori de film cu o reputaţie substanţială în această industrie.

Corespondentul Cinemagia la Cannes vă va aduce mai aproape acest eveniment esenţial pentru industria filmului, astfel încât toate lucrurile importante care vor avea loc pe Croazetă să le aflaţi în timp real.

Joi îşi are proiecţia la Cannes filmul chinezului Lou Ye, Spring Fever. Ca să ajungă la festival, regizorul a avut de înfruntat un mediu ostil la el acasă. Producţia sa despre homosexualitate, care trebuia turnată în estul Chinei, a avut interdicţie de filmare. În 2006, cineastul de 44 de ani s-a lovit de cenzura chineză  care i-a înterzis să filmeze timp de cinci ani pentru că prezentase la Cannes, fără autorizare din partea statului, filmul "Palais d'été", în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes.
Prezentarea unei poveşti de dragoste, manifestaţiile studenţilor din Tiananmen din 1989, un subiect tabu, şi numeroasele scene de sex i-au pecetluit soarta.


De data aceasta, Lou Ye va prezenta la Cannes 2009 "Spring Fever"/"Nuits d'ivresse printanière", un film turnat discret, pe parcursul a două luni, în oraşul Nankin, cu o cameră mică şi trei actori implicaţi într-un trio amoros.
Producătoarea filmului a declarat pentru AFP că se teme, totuşi, de problemele pe care aceast nou film al lui Lou Ye le-ar putea aduce, homosexualitatea fiind un subiect tabu în China comunistă.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells