Cluj si Sibiu: De 2 x TIFF anul acesta

16 Feb 2007
Cluj si Sibiu: De 2 x TIFF anul acesta

Au inceput pregatirile pentru cea de-a sasea editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF). Anul acesta TIFF-ul clujean se va desfasura in perioada 1-10 iunie, aducand pentru a sasea oara in Cluj-Napoca filme, invitati, personalitati ale cinematografiei internationale si autohtone. Traditionala atmosfera festivaliera de la Cluj va fi dublata de data aceasta de una cu totul noua, TIFF-ul urmand sa se desfasoare si in Capitala Culturala Europeana 2007 – Sibiu – in perioada 4-10 iunie.

Programul TIFF-ului sibian va debuta cu trei zile dedicate productiilor de film din Romania – Zilele Filmului Romanesc. Titluri proaspete precum "Restul e tacere" (regia Nae Caranfil), "Ingerul necesar" (regia Gheorghe Preda) sau "California Dreaming" (regia Cristian Nemescu) vor fi proiectate in premiera la Sibiu, urmand ca cele trei zile dedicate cinemaului autohton sa incheie TIFF-ul clujean. Regizori, actori, scenaristi, producatori vor fi prezenti atat la Cluj cat si la Sibiu pentru a participa la toate evenimentele organizate sub egida TIFF (workshop-uri, seminarii, conferinte, proiectii speciale, sesiuni de intrebari si raspunsuri la finalul proiectiilor). Gala de decernare a premiilor TIFF va fi un duplex live Cluj-Sibiu, urmand sa fie transmisa in direct pe TVR 1 in seara zilei de 9 iunie. In cadrul Galei din Sibiu se vor acorda doua premii importante din palmaresul festivalului: cel pentru intreaga activitate oferit unei personalitati din cinematografia europeana si Premiul de excelenta acordat unei personalitati din cinematografia romaneasca.

Selectia TIFF 2007 include deja titluri precum "Inland Empire" – cel mai recent film al controversatului regizor David Lynch, "Nuovomondo" (regia Emanuele Crialese) – castigator a sase premii la Festivalul de la Venetia 2006, printre care si Leul de Argint sau "Black Book" al olandezului Paul Verhoeven, nominalizat la BAFTA 2007 pentru film strain.

Proiectiile speciale nu se dezic nici in aceasta editie dubla, una din ele fiind dedicate celebrului film semnat de Stere Gulea, "Morometii", in editie restaurata. TIFF-ul va omagia atat la Cluj cat si la Sibiu 20 de ani de la premiera in prezenta echipei reintregite a filmului.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells